Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκε ο κόσμος του οργανωμένου λιανεμπορίου τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, σχετικά με το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιχειρήσει «τη μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», βάση του οποίου θα είναι η αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς το προηγούμενο «τραπεζοκεντρικό» αναπτυξιακό μοντέλο της δεκαετίας του ’90 χρεοκόπησε. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως είπε, είναι η διεύρυνση του ρόλου του κράτους ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας, με τους όρους μιας νέας ισορροπίας μεταξύ κράτους και ιδιωτών, η πάταξη του συστήματος διαπλοκής και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσω της διασφάλισης των δημόσιων αγαθών.

Ως επείγουσα προτεραιότητα ο υπουργός πρόταξε την οργάνωση ενός νέου φορέα ρύθμισης ή διαγραφής των «κόκκινων» δανείων, την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων και τη διαμόρφωση ενός περισσότερο φιλικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, χρεών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Στο πλαίσιο της θεσμικής διάρθρωσης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εξήγγειλε, πρώτον, την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, με πλήρως αλλαγμένο το καθεστώς χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, προσανατολισμένο στη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων –το νέο πλαίσιο θα συναρτά τις προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων κυρίως με γεωγραφικά και κλαδικά κριτήρια. Δεύτερον, τη δημιουργία περιουσιολογίου, που αποτελεί ζητούμενο στοιχειώδους αστικού εκσυγχρονισμού της χώρας από την περίοδο του Μεσοπολέμου και, τρίτον, ένα σχέδιο παρεμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών και τιμολογήσεων των έργων και να αναδιαρθρωθεί ο τομέας, με πρόνοια για την ενίσχυση κυρίως των μεσαίων και μικρών έργων.

Ως ειδικότερους στόχους έθεσε τη θεσμοθέτηση άμεσα διάταξης που θα κατοχυρώσει οριστικά την κυριακάτικη αργία για τις εμπορικές επιχειρήσεις, την ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, που θα μεσολαβούν μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, με σκοπό τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που αποθαρρύνει τη διενέργεια νέων επενδύσεων.

Στελέχη της αγοράς τόνισαν ότι οι εξαγγελίες του υπουργού, αν και σε μεγάλο βαθμό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην ανατροπές, εφόσον το πρόβλημα ανέκαθεν στη χώρα δεν ήταν τόσο η εισαγωγή νέων νόμων, όσο η εφαρμογή τους. «Αν η νέα κυβέρνηση θέλει τη ρήξη με το κατεστημένο, αν όντως επιδιώκει ανατροπές, πρέπει να συγκρουστεί σε πολλά μέτωπα», τονίζει παράγοντας του λιανεμπορίου, υπενθυμίζοντας ότι πολλές από τις διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου είναι ευνοϊκές για το επιχειρείν πλην, όμως, παρέμειναν ανεφάρμοστες, κυρίως λόγω της έλλειψης μηχανισμών, προσωπικού και υποδομών κι όχι λόγω της έλλειψης καλών προθέσεων.

Με νέα εργαλεία η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ;
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας θα βασιστεί σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με αναφορές και στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, την οποία κατέστρωσε το 2013 ο διεθνής οργανισμός, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Το επίκεντρο της «εργαλειοθήκης», η οποία αποτέλεσε στόχο της αντιπολιτευτικής πολεμικής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι μεταρρυθμίσεις στο χονδρεμπόριο, τη μεταποίηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σήμερα η νέα κυβέρνηση ζητά την εκ νέου εμπλοκή του ΟΟΣΑ στη διαμόρφωση ενός περισσότερο φιλικού πλαισίου λειτουργίας της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, προτιθέμενη να ενσωματώσει τις σχετικές προτάσεις του στη συμφωνία που επιδιώκει με τους δανειστές της χώρας.