Οι όμιλοι αγορών ΕΛΕΤΑ και ΑΣΠΙΔΑ, που συνυπάρχουν υπό το σχήμα της ΚΕΑ, πρόκειται να συμπράξουν με τον όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ COOP, σύμφωνα με πληροφορίες. Το νέο σχήμα, που θα καλύπτει 800 επιχειρήσεις με 2.200 καταστήματα σε όλη τη χώρα και ετήσιο τζίρο πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, θα επιδιώξει τη βελτίωση των ετήσιων συμφωνιών με τους προμηθευτές του κλάδου, διεκδικώντας μεγαλύτερες παροχές και εκπτώσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μελών των τριών ομίλων.

Στην πολιτική των συμπράξεων προσβλέπουν οι όμιλοι αγορών του οργανωμένου λιανεμπορίου, αναζητώντας διέξοδο στο αδιέξοδο που οδηγούνται οι ΜΜΕ σούπερ μάρκετ λόγω του εξαντλητικού ανταγωνισμού που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας γνωστοποιήθηκαν τις παραμονές της έκδοσης του παρόντος τεύχους, οι όμιλοι ΕΛΕΤΑ και ΑΣΠΙΔΑ, που συνυπάρχουν υπό το σχήμα της ΚΕΑ, πρόκειται να συμπράξουν με τον όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ COOP. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη σύμπραξη, διατηρώντας από την επωνυμία ΚΕΑ πιθανώς τον όρο ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ, θα επιδιώξει τη βελτίωση των ετήσιων συμφωνιών με τους προμηθευτές του κλάδου, διεκδικώντας μεγαλύτερες παροχές και εκπτώσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μελών των τριών ομίλων

Από τη συγκέντρωση της δύναμης των τριών ομίλων αγορών δημιουργείται μια ακόμη ισχυρότατη παρουσία στο οργανωμένο λιανεμπόριο, με ετήσιο τζίρο πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί στο δυναμικό 800 επιχειρήσεων, με 2.200 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τον ΕΛΟΜΑΣ θα αποτελούν πλέον τις δύο μεγάλες δυνάμεις των ΜΜΕ του κλάδου, που επιχειρούν να στείλουν ένα ακόμη μήνυμα –το τελευταίο ίσως– σε όσους επιμένουν στην αυτόνομη δράση ή στη συμμετοχή σε μικρότερα εταιρικά σχήματα.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η σύναψη κεντρικών συμφωνιών για λογαριασμό των 800 μελών των ΕΛΕΤΑ, ΑΣΠΙΔΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ θα είναι το πρώτο βήμα συνεργασίας τους. Εφόσον η εν λόγω προσπάθεια στεφθεί από επιτυχία, πράγμα για το οποίο εκφράζεται βεβαιότητα, οι τρεις όμιλοι θα επιδιώξουν περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών τους μέσω συνεργιών, οι οποίες θα διανοίξουν στο ενοποιημένο σχήμα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης μέσα στο εξαιρετικά απαιτητικό και αδυσώπητο περιβάλλον του ανταγωνισμού στον κλάδο.