Ένα νέο εγχείρημα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στο χώρο του q-commerce στην Ελλάδα, με την επωνυμία Swifty.

Η εφαρμογή της Swifty για android και Apple συσκευές είναι ήδη διαθέσιμη και σε λειτουργία, δίνοντας στους χρήστες της τη δυνατότητα να παραγγείλουν και να παραλάβουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διάφορα προϊόντα, κυρίως τρόφιμα, αλλά και χαρτικά, είδη γραφείου, απορρυπαντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα.

Η ίδια η εφαρμογή… αυτοπεριγράφεται ως εξής: «Για εκείνους που θέλουν να ζήσουν ανενόχλητοι, που έχουν ένα εκατομμύριο πράγματα να τρέχουν, ή απλά θέλουν να καθίσουν μπροστά στην τηλεόραση όλη τη νύχτα. Για εκείνους που δουλεύουν οκτάωρο στο γραφείο και όλη την υπόλοιπη μέρα στο σπίτι με τα παιδιά, και για εκείνους που δουλεύουν online και περνούν τις περισσότερες μέρες στην παραλία… η άνεση είναι τρόπος ζωής. Και μία online εφαρμογή διανομής ειδών σούπερ μάρκετ που μπορείς να εμπιστευτείς είναι το κλειδί. Δεν τελειώνει με το Swifty – αρχίζει με το Swifty».

Τα πρόσωπα πίσω από το εγχείρημα
Ποια είναι όμως η Swifty; Πρόκειται για τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας «Michelangela Μονοπρόσωπη ΑΕ», η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2023 με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών μέσω Διαδικτύου. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Καλλιθέα, σε χώρο που στο παρελθόν στέγαζε μία άλλη εταιρεία q-commerce, τη Rabbit, που το περασμένο καλοκαίρι διέκοψε τη λειτουργία της στη χώρα μας. Επικεφαλής της εταιρείας, και ο άνθρωπος που κάλυψε το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας και επενδυτής Ηλίας Σαρκίς, με έντονη δραστηριότητα στη Ρουμανία, ενώ γενικός διευθυντής της Swifty είναι επίσης ένας Λιβανέζος, ο Christian Yachouh, ο οποίος επί τρία χρόνια εργάστηκε στην εταιρεία delivery Toters, που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το λανσάρισμά της στο Ιράκ.

Στη Swifty εργάζονται εδώ και λίγους μήνες και δύο ακόμα πρόσωπα, με εμπειρία από την ελληνική αγορά: ο Παναγιώτης Κρασαδάκης, μέχρι πρότινος Fleet Operations Specialist της InstaShop, που έχει αναλάβει καθήκοντα Fleet Operations Manager της Swifty, και ο Άλκης Νεστορίδης, πρώην Demand Planner της Upfield για τρόφιμα σε Ελλάδα και Κύπρο, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα Supply Chain & Buying Manager.

Εμπειρία από τον χώρο του Q-commerce έχει και ο Customer Service Manager της Swifty, Μιχάλης Κλόκας, που επί ενάμιση χρόνο εκτελούσε χρέη Customer Service Team Lead στη Rabbit.

Δύσκολος ανταγωνισμός
Βέβαια, ως γνωστόν η αγορά του q-commerce στην Ελλάδα, στην οποία μπαίνει η Swifty, είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στους δύο μεγάλους παίκτες, efood και Wolt, με μικρότερους παίκτες, όπως η προαναφερθείσα Rabbit, η Instashop και η Pop Market, να υποχρεώνονται σε έξοδο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter