Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Supermarket Awards 2023, που διοργάνωσε για δωδέκατη χρονιά η Boussias Events, φέτος στο Sofitel Athens Airport. Στην εκδήλωση του ετήσιου αυτού θεσμού οι πραγματικοί νικητές ήταν η καινοτομία και οι βέλτιστες πρακτικές. Ήταν όλοι εκεί –εκπρόσωποι των εταιρειών σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους, θεσμικών φορέων του κλάδου και της ακαδημαϊκής κοινότητας–, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με την επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), για να επιβραβεύσουν τους πρωτοπόρους του κλάδου και να γιορτάσουν, σε μια λαμπερή βραδιά απ’ όπου δεν έλειπε η συγκίνηση.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η κ. Κατερίνα Μπουσμπουκέα, Υπεύθυνη Διαφήμισης του περιοδικού «σελφ σέρβις», ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που απέτισε φόρο τιμής στον ιδρυτή της Metro, τον αείμνηστο Παντελή Παντελιάδη, έναν αυτοδημιούργητο και σπουδαίο επιχειρηματία που σφράγισε με την ζωή και το έργο του το εγχώριο επιχειρείν. Η διοργάνωση απένειμε τιμητική διάκριση στη μνήμη του για την συνεισφορά του στον κλάδο, την οποία παρέλαβε ο γιος του, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO, σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα.

Οι νικητές και οι βραβεύσεις τους προέκυψαν κατόπιν αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από την αρμόδια επιτροπή του θεσμού, η οποία αποτελείται από είκοσι εκπροσώπους των σημαντικότερων φορέων του κλάδου, ακαδημαϊκούς και ειδικούς αναλυτές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο ΟΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, «τα φετινά βραβεία αναδεικνύουν τις ιδιαίτερα καινοτόμες πρωτοβουλίες του κλάδου, που έλαβαν σάρκα και οστά με τη συνεργασία startups και ερευνητικών ομάδων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αφορούν τη διασφάλιση ποιότητας και υγιεινής, το προσωποποιημένο μάρκετινγκ στο πολυκαναλικό περιβάλλον με τη συνδρομή της νευρωνικής ψυχολογίας και των τεχνολογιών εντοπισμού θέσεων κ.ά. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον του κλάδου, γιατί πέρα από την έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, τις αποτελεσματικές διαδικασίες και το φιλικό φυσικό δίκτυο, χρειάζεται να σχεδιάζουμε το μέλλον, ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις του».

Χαιρετισμό απηύθυνε στην έναρξη της τελετής ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σκοτεινή και προβληματική» πλευρά της οικονομικής πραγματικότητας σήμερα, τονίζοντας ότι η σοβαρή πληθωριστική κρίση δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις τόσο για τους πολίτες-καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός ιδίως στις κατηγορίες των βασικών για την αξιοπρεπή διαβίωση προϊόντων, μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Όπως είπε, «ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι οικονομικά αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν, αλλάζοντας εν πολλοίς τις συνήθειές τους, προκειμένου να μειώνουν τις δαπάνες τους. Αλλά και η κατανάλωση των μέσων εισοδημάτων έχει αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά από την διαρκή αύξηση των τιμών, πράγμα που ήδη επηρεάζει την πορεία του οργανωμένου λιανεμπορίου και των παραγωγικών επιχειρήσεων σε όλη την χώρα».

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός ώθησε τις τραπεζικές αρχές «να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια αναφοράς τους, οδηγώντας σε ένα δύσκολο και περίπλοκο επενδυτικό περιβάλλον, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους να λαμβάνουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις υπό καθεστώς σημαντικής αβεβαιότητας και ιστορικά αυξημένου κινδύνου». Πάντως, μίλησε και για την θετική πλευρά της πραγματικότητας για την ελληνική οικονομία, αναφερόμενος στα βήματα προόδου της, στην αποτελεσματικότητα των θεσμών, στην ψηφιοποίηση του κράτους και στην εικόνα της χώρα μας διεθνώς. Τόνισε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, την επίτευξη και διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών, άρα και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε δε ότι η ανάπτυξη βασίζεται στην υιοθέτηση ρεαλιστικών δημόσιων πολιτικών, που σέβονται και ενισχύουν την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς σε καθεστώς υγιούς και έντονου ανταγωνισμού. Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο η πολιτεία να λαμβάνει μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, αναφερόμενος ειδικότερα στα κυβερνητικά μέτρα πρόσκαιρης ισχύος, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», η εφαρμογή e-καταναλωτής κ.ά., για την καταπολέμηση της αθέμιτης κερδοφορίας, μιας έννοιας, ωστόσο, που, όπως σχολίασε, «είναι αρκετά δύσκολο να γίνει κατανοητή στο κοινό». Επίσης, μίλησε τιμητικά για τον ρόλο των σούπερ μάρκετ σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι πολλές φορές ασκείται με σημαντικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική ευρωστία τους. Χαρακτήρισε μάλιστα τον κλάδο «πυλώνα σταθερότητας για την αγορά», αναγνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ακόμα και στις πιο προβληματικές συνθήκες είναι μεταξύ των πιο σημαντικών εργοδοτών της χώρας, ενώ ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις για την ευαισθησία που επέδειξαν στις πρόσφατες δοκιμασίες της Θράκης και της Θεσσαλίας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών.

Τα κορυφαία βραβεία
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, Retailer of the Year αναδείχθηκε η Lidl Ελλάς, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους, βάσει των βραβείων που κατέκτησε (7 Gold, 4 Silver, 7 Bronze). To Platinum Award της διοργάνωσης απονεμήθηκε στην πρωτοβουλία Καινοτόμο Πρόγραμμα “SINON” της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, που βαθμολογήθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων, ανεξαρτήτως ενότητας και κατηγορίας.

Τον τίτλο του Top Rated Project στην Ενότητα Λιανεμπόριο/Σούπερ Μάρκετ κατέκτησε η πρωτοβουλία Καινοτόμο Πρόγραμμα “SINON” της Διαμαντής Μασούτης, τη διάκριση Top Rated Project στην Ενότητα Προμηθευτές Ταχυκίνητων Προϊόντων (Food & Non-Food) κατέκτησε η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ για την πρωτοβουλία της «Με την ματιά στραμμένη στην ιστορία δημιουργούμε προοπτική για το μέλλον». Στην Ενότητα Βέλτιστες Συνεργασιακές Πρακτικές Λιανεμπορίου/Προμηθευτών FMCG, Top Rated Project αναδείχθηκε η πρωτοβουλία της METRO ΑΕΒΕ «Metro Connect-Από το σύννεφο στο ράφι», ενώ στην Ενότητα Προμηθευτές Λύσεων & Υπηρεσιών τον τίτλο Top Rated Project απέσπασε η Pockee Suite για την πρωτοβουλία της «Pockee Market Intelligence|Η Βέλτιστη Λύση Παρακολούθησης και Ανάλυσης Προσφορών και Τιμών».

Τα Supermarket Awards 2023 πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και των εξής φορέων: ΣΕΒΤ, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΙΕΛΚΑ, ΣΒΕ, ΣΕΛΠΕ και GRECA.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συμβολή στην Εθνική Οικονομία
Μελέτη κοινωνικο-οικονομικής επίδρασης
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευρύτερης επίδρασής της στην εθνική οικονομία και στις θέσεις εργασίας, η Lidl Ελλάς θέλησε να προσμετρήσει την άμεση και έμμεση συνεισφορά της, στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, η οποία καλύπτει την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Πρόκειται για την έκτη έκδοση μελέτης κοινωνικο-οικονομικής επίδρασης της Lidl Ελλάς στη χώρα. Σκοπός της είναι να προσδιορίσει και να αξιολογήσει τις επιδράσεις από τη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς της λογοδοσίας και στρατηγικής της. Η Lidl Ελλάς οραματίζεται να γίνει η πιο βιώσιμη εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα και προς τούτο η βιωσιμότητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της. Προκειμένου να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις, η εταιρεία εξελίσσει διαρκώς
τη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα, θέτοντας υψηλούς στόχους. Με τον τρόπο αυτό δείχνει την υπευθυνότητά της απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επενδύει σε μακροχρόνιες συνεργασίες και υλοποιεί φιλόδοξα έργα. Σε αυτή της την προσπάθεια συμπράττει με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους, με τους οποίους πορεύεται στον δρόμο για έναν βιώσιμο πλανήτη,
για ένα καλύτερο αύριο.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Πρότυπο Κατάστημα
Προστασία και ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς
Για τη Lidl Ελλάς η προστασία και ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι προτεραιότητα μείζονος σημασίας και το έχει αποδείξει μέσα από διάφορες δράσεις, τις οποίες έχει υλοποιήσει στα χρόνια της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά. Κατά την ανέγερση του καταστήματός της στο Ηράκλειο-Μεσαμπελιές, στις υπώρειες του φυσικού πρανούς, αποκαλύφτηκε αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος μήκους 27μ. Η χρήση του, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της κεραμικής, ξεκινά από τα ύστερα πρωτογεωμετρικά χρόνια (870-790 π.Χ.). Το συγκεκριμένο μνημείο αξιολογείται ως σπάνιο, καθώς είναι ελάχιστοι οι αρχαίοι δρόμοι τέτοιου είδους, και σημαντικότατο, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί την οδική σύνδεση της Κνωσού με αρχαίο λιμένα. Για τον λόγο αυτό και με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, εφαρμόστηκε τεχνική λύση, η οποία διατηρεί το βασικό εύρημα αυτούσιο στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτηρίου, έτσι ώστε, με τις κατάλληλες διαμορφώσεις, αναδεικνύεται ως έκθεμα για τους κατοίκους του Ηράκλειου. Όλα τα κινητά ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η δημιουργία του καταστήματος στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Παράλληλα, το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται το σύγχρονο εμπορικό κατάστημα, προσδίδει προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας ένα νέο τοπόσημο στην ευρύτερη περιοχή.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Τεχνολογίες, Συστήματα ή Τεχνικές Διοίκησης
ESL – Ηλεκτρονικές Ετικέτες Τιμών
Το ESL ή αλλιώς οι ηλεκτρονικές ετικέτες τιμής είναι το νέο σύστημα απεικόνισης των ετικετών τιμής όλων των προϊόντων στα καταστήματα της Lidl Ελλάς. Πρόκειται για ψηφιακές οθόνες, οι οποίες υποστηρίζουν την αυτόματη αλλαγή τιμών στα προϊόντα και τις σημάνσεις για τους πελάτες. Το κεντρικό ESL σύστημα συνδέει τα ηλεκτρονικά συστήματα, στα οποία γίνεται η συντήρηση των βασικών δεδομένων για τις πληροφορίες του κάθε είδους, με τις οθόνες ESL. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα ενημερώνει τις ετικέτες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα σε όλα τα καταστήματα. Το σύστημα ηλεκτρονικών ετικετών που εφαρμόζει η Lidl Ελλάς αποτελεί μία από τις πιο άρτιες και καινοτόμες τεχνολογίες. Πρώτα απ’ όλα η ηλεκτρονική ετικέτα λειτουργεί σαν ένα e-Book, οι εικόνες που παράγει είναι στατικές, οπότε έχει την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση μπαταρίας, γεγονός που ορίζει τη διάρκεια ζωής της στα οκτώ έτη. Με την εισαγωγή του ESL, η Lidl Ελλάς επιτυγχάνει την αντικατάσταση των χάρτινων ετικετών τιμών με ψηφιακές ετικέτες, έχοντας ως κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης κατανάλωσης χαρτιού, τη μείωση του συνολικού κόστους που συνεπάγεται η διαδικασία της αλλαγής ετικετών τιμής και την αύξηση των πωλήσεων. Η επένδυση αυτή συμβάλλει σημαντικά αφενός στη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας των πελατών και αφετέρου στη διαμόρφωση του τεχνολογικού περιβάλλοντος στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, στο πλαίσιο του υγειούς ανταγωνισμού.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Στρατηγική Social Media
Lidl Ελλάς Social Media Strategy
Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μάρκετινγκ για τη Lidl Ελλάς, η οποία αναγνωρίζει ότι η επικοινωνία με τους πελάτες της μέσω των καναλιών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης πρέπει να είναι άμεση, απλή και ξεκάθαρη. Εξάλλου, μέσω των social media, τα brands αναδεικνύουν τα μοναδικά τους value propositions, επικοινωνούν άμεσα με τους πελάτες τους και αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, ώστε να βελτιώνονται διαρκώς. Για τους λόγους αυτούς η Lidl Ελλάς διατηρεί πολύ ενεργή παρουσία σε Facebook, Instagram και YouTube, μέσα από διαφοροποιημένα content calendars, τα οποία λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε μέσου, την έγκαιρη επικοινωνία των εμπορικών και εταιρικών μηνυμάτων, τις ανάγκες της κάθε κοινότητας και τα performance insights, τα οποία εστιάζονται στην οργανική απήχηση του περιεχομένου. Συνοψίζοντας, εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια η Lidl Ελλάς έχει δυναμική παρουσία στα δημοφιλέστερα κανάλια και προσφέρει αφενός original branded content και αφετέρου tactical επικοινωνία των εβδομαδιαίων της προσφορών, γεγονός που καθιστά το περιεχόμενο ελκυστικό και relevant με τα ενδιαφέροντα των target audiences. Με αυτό τον τρόπο η Lidl Ελλάς έχει καταφέρει διαχρονικά να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα πέρα από το fanbase, το engagement rate και το reach.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εταιρική Κοινωνική
Ευθύνη (CSR) – Άνθρωπος
Πολιτική και Διαδικασία κατά της Παρενόχλησης στην εργασία
Η Lidl Ελλάς υποστηρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων της να εργάζονται σε ένα περιβάλλον φιλικό και χωρίς διακρίσεις, στο οποίο να νιώθουν ασφαλείς. Πορευόμενη με αυτές τις αξίες, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του θέματος της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας αλλά και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων της. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι της Lidl μπορούν να εργάζονται, χωρίς να γίνονται στόχος οποιασδήποτε μορφής βίας στον εργασιακό χώρο, η εταιρεία δημιούργησε και εφάρμοσε μια ολοκληρωμένη Πολιτική και Διαδικασία κατά της Βίας στην εργασία. Πρόκειται για ένα δομημένο πλαίσιο, που αποσκοπεί στην πρόληψη, την αποτελεσματική διαχείριση και την υποστήριξη των ανθρώπων της σε φαινόμενα παρενόχλησης στην εργασία. Αποτελείται από τρία μέρη: Το πλαίσιο παρενόχλησης, τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση περιστατικού παρενόχλησης και το πλάνο πρόληψης. Σ’ αυτό εντάσσεται η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των περισσότερων από τους 6.500 ανθρώπους της, μέσω εκπαίδευσης ανά διαφορετική κατηγορία θέσεων εργασίας, αλλά και η δημιουργία ειδικών videos, ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να αντιληφθεί τις παρενοχλητικές συμπεριφορές και να αντιδρά ανάλογα. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία της Lidl Ελλάς τοποθετεί την ψυχική υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων της στην εργασία στο επίκεντρο της εταιρικής της κουλτούρας.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR) – Περιβάλλον
Sustainability Hackathon
Στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης προχώρησαν στη διενέργεια του Sustainability Hackathon, μιας δράσης ανοιχτής καινοτομίας, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δράση αυτή αποβλέπει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων, που αξιοποιούν την τεχνολογία, προκειμένου να συμβάλουν σε μια βιώσιμη καθημερινότητα. Το Sustainability Hackathon επιδιώκει την προώθηση «καταλυτών» για την τοπική ανάπτυξη, όπως τα ανοικτά δημόσια δεδομένα (open data), που αποτελούν βασικό συστατικό της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τη διασύνδεση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την πρωτοβουλία για την επιχειρηματική κουλτούρα shared value initiative. Η διοργάνωση του Sustainability Hackathon αποτελεί απόδειξη πως για τη Lidl Ελλάς η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Το Sustainability Hackathon είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τον κοινό σκοπό της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών. To Sustainability Hackathon αποτελεί τη συνέχεια του SUP Free Hackathon, της πρώτης δράσης ανοιχτής καινοτομίας, που αποσκοπούσε στη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών για μία καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Private Label
(Προϊόντα / Σειρές PL)
Σειρά PL ΓΑΛΠΟ
Τα προϊόντα ΓΑΛΠΟ αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην κατηγορία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της Lidl Ελλάς. Μέσω σταθερών βημάτων και πρακτικών, τα εν λόγω προϊόντα είναι η πιο ολοκληρωμένη κατηγορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με περισσότερους από 75 διαφορετικούς κωδικούς και με το καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το ότι τα προϊόντα ΓΑΛΠΟ αποτελούν ένα από τα δυνατά προϊόντα της Lidl δεν είναι τυχαίο. Η μάρκα ΓΑΛΠΟ “Γαλακτοκομικά Ποιότητας” δημιουργήθηκε με μια σειρά βημάτων και πρακτικών που εφάρμοσε η εταιρεία από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Κατάφερε έτσι να φτιάξει την πιο ολοκληρωμένη ετικέτα στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Ορισμένες από τις κύριες πτυχές υλοποίησης του σχετικού έργου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την συνεργασία με πιστοποιημένους παραγωγούς για την προμήθεια υψηλής ποιότητας γάλακτος και προϊόντων γαλακτοκομίας, αυστηρούς ελέγχους ποιότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα προϊόντα ΓΑΛΠΟ υπόκεινται σε ελέγχους ποιότητας κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής τους, την άμεση διανομή από τους παραγωγούς στα καταστήματα και την ανάπτυξη τοπικών συνεργασιών, η οποία εξασφαλίζει την στήριξη της τοπικής οικονομίας και της αειφορίας της περιοχής, δημιουργώντας ένα θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Επιπροσθέτως, το προϊόν παρουσιάζει καινοτομίες ως προς τα ισχύοντα στον τομέα των γαλακτοκομικών, όπως είναι η μείωση πλαστικού στη συσκευασία και η μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης και αλατιού.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ηλεκτρονικό Σούπερ Μάρκετ
eshop My market-Νέα Υπηρεσία Speedy
Το eshop My market λάνσαρε την υπηρεσία Speedy, μια υπηρεσία γρήγορης παράδοσης στο χώρο του πελάτη. Η υπηρεσία αυτή ενισχύει τον τελευταίο κρίκο του last mile του eshop My market, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα παράδοσης, το πολύ σε μία ώρα από την αποστολή της παραγγελίας. Τα My market ακολουθούν τις τάσεις της εποχής αλλά και τα δεδομένα της αγοράς, ανταποκρινόμενα με επιτυχία στην αυξανόμενη ζήτηση της ταχύτητας σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των e-shops. Η υπηρεσία Speedy συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της υπάρχουσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την υπόσχεση της γρήγορης διανομής. Τα My market έχουν ως κύρια στρατηγική τους στο eshop My Market την αντιμετώπιση του πελάτη ως omnichannel. Πιο συγκεκριμένα, το eshop σχεδιάστηκε βασισμένο στην αρχή του omnichannel, έτσι ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον πελάτη. Με άλλα λόγια, προσφέρεται μία ενιαία εικόνα και λειτουργία στον πελάτη, είτε εκείνος έχει επισκεφτεί το φυσικό είτε το ηλεκτρονικό κατάστημα. Λαμβάνει την ίδια εικόνα, αίσθηση αλλά και εξυπηρέτηση παντού από τα My market. Σύμφωνα με την εταιρεία, μόνο έτσι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστικών αναγκών και συνηθειών των πελατών. Στόχος του eshop είναι να προστίθενται συνεχώς λειτουργίες που θα ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη και θα διαφοροποιούν τα My market από τους ανταγωνιστές τους.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αριστεία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα / Last Mile Delivery
Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος METRO
Η METRO ολοκλήρωσε ένα μεγάλο και απαιτητικό έργο, την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος. Το ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και METRO Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος και η δυναμική του, μετά την επέκταση, καλύπτει 120 καταστήματα. Η νέα εγκατάσταση είναι υπερσύγχρονη, βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και φιλική προς το περιβάλλον. Για τις ανάγκες του χώρου μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα ψύξης, ενώ σε όλους τους θαλάμους αποθήκευσης φρέσκων προϊόντων έχουν εγκατασταθεί θερμομονωτικά πάνελ με ειδική επίστρωση υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή αποθήκευση και διακίνηση των προϊόντων. Επιπλέον το Κέντρο διαθέτει αυξημένο σύστημα πυροπροστασίας με πυροκουρτίνες στον χώρο της αποθήκης, συστήματα ολικής κατάκλισης στα μηχανοστάσια, ανιχνευτές αερίου στον χώρο αποθήκευσης των εύφλεκτων, in rack springler στα ράφια της αποθήκης ξηρού φορτίου και συνολικά αυξημένες συνθήκες πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους. Απασχολεί 180 εργαζόμενους, λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, εξυπηρετεί περισσότερους από 800 προμηθευτές και τροφοδοτεί τα καταστήματα σε εξαήμερη βάση. Η εγκατάσταση εξυπηρετεί τα καταστήματα κεντρικά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Direct Διαφήμιση & Προώθηση
Προσωποποιημένες Επικοινωνίες & Προωθητικές καμπάνιες
Στην εποχή των big data και των online διαφημίσεων και promo, η ανάγκη για άμεσες και προσωποποιημένες επικοινωνίες είναι ήδη εκφρασμένη. To eshop My market επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των μηχανισμών εκείνων που οδηγούν σε επέκταση των direct προωθητικών ενεργειών, με στόχο την πιο άμεση, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των χρηστών. Στο πλαίσιo στόχευσης της επικοινωνίας, προστέθηκε ένα νέο on site εργαλείο, εκείνο της μηχανογραφημένης δειγματοδιανομής, που είναι εφικτή μέσω του eshop My market, και δίνει μεγάλο περιθώριο παραμετροποίησης, με σκοπό την direct προώθηση και πρόταση προϊόντος ως δείγματος. Οι direct online επικοινωνίες κατάφεραν να αποφέρουν ένα Conversion Rate, που σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως π.χ. της αποστολής προσωποποιημένων κουπονιών, μέσω newsletter & viber campaigns σε συγκεκριμένες βάσεις– αγγίζει το 40%, πράγμα που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρουν τον online πελατών και την ανάγκη των εταιρειών να επενδύουν συνεχώς σε συγκεκριμένα εργαλεία CRM. Οι χρήστες θέλουν και αναζητούν promos με άμεσα οφέλη γι’ αυτούς, προσαρμοσμένα στις δικές τους αγοραστικές συνήθειες, θέλουν να νιώθουν ότι οι αγορές τους επιβραβεύονται με κάποιο τρόπο και ότι έρχονται σε επαφή με promos και πρακτικές που τους αφορούν. Αυτό φαίνεται έντονα και από το ότι τόσο οι direct καμπάνες σε Newsletter, Viber Campaign, Push Notification, όσο και η targeted δειγματοδιανομή δημιουργούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στους χρήστες.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας & Υγιεινής
Καινοτόμο Πρόγραμμα Sinon
H Διαμαντής Μασούτης ΑΕ επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και υποστηρίζει ψηφιακές καινοτομίες, με τη βοήθεια αξιόλογων ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης εχθρών υγειονομικής σημασίας, το οποίο εξελίσσεται ήδη πιλοτικά σε κάποια καταστήματα. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών ελαχιστοποίησης του ρίσκου που συνοδεύει την αποθήκευση και διανομή, κυρίως των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Το Σίνων ή Sinon αποτελεί στην ουσία ένα καινοτόμο σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης των εχθρών υγειονομικής σημασίας σε αποθήκες τροφίμων, με τη χρήση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος “Internet of Things” (IoT). Αποτελείται από: (α) ασύρματο δίκτυο ηλεκτρονικών αισθητήρων και παγίδων εγκατεστημένο σε επιλεγμένες αποθήκες, (β) σύγχρονη υποδομή cloud για την αποθήκευση και ανάλυση των ληφθέντων δεδομένων και (γ) εύχρηστη ψηφιακή εφαρμογή για υπολογιστές και κινητά, η οποία αποτελεί τη διεπαφή με τον τελικό χρήστη. Το σύστημα δεν πήρε τυχαία το όνομα Σίνων. Ο Σίνων ήταν ο κατάσκοπος που άφησαν οι Έλληνες στην Τροία, όταν προσποιήθηκαν ότι έφευγαν με όλο τους τον στόλο στο τέλος του Τρωικού Πολέμου. Το νέο σύστημα Σίνων αποτελεί στην ουσία έναν σύγχρονο «ηλεκτρονικό κατάσκοπο», που παρακολουθεί τις συνθήκες στις αποθήκες της εταιρείας και ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τυχόν κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αποθηκευμένα προϊόντα, έτσι ώστε να γίνονται εγκαίρως και στοχευμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προστασίας τους.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Μάρκετινγκ & Διαφήμιση
NeuroMkt
Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η ΜΜS Διαφημιστική AE υλοποίησαν, στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ένα σύστημα που παρέχει την δυνατότητα αξιολόγησης της ψυχο-συναισθηματικής κατάστασης του αποδέκτη ενός διαφημιστικού μηνύματος. Πρόκειται για την πρώτη λιανεμπορική εταιρεία που εισήγαγε αυτού του είδους τις μεθόδους στη λειτουργία της. Το εν λόγω σύστημα δίνει πληροφορίες για τα συναισθήματα που προκαλεί το διαφημιστικό μήνυμα στον αποδέκτη, αλλά και για τα σημεία στα οποία εστιάζει αυτός το ενδιαφέρον του. Αποτελείται από μια οθόνη παρουσίασης του μηνύματος, στην οποία ο αποδέκτης παρακολουθεί το διαφημιστικό μήνυμα, μια συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) και μια συσκευή Eye tracking (ET) που καταγράφουν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις και τις κινήσεις του ματιού του αποδέκτη. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης αποτυπώνουν με ακρίβεια την ψυχο-συναισθηματική κατάσταση του αποδέκτη του μηνύματος, ποσοτικοποιώντας την ένταση και την θετικότητα των συναισθημάτων, τα επίπεδα μνήμης και προσοχής και το νοητικό φορτίο. Το σύστημα συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων, που συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας των προωθητικών ενεργειών και στον ορθότερο σχεδιασμό της, καθώς πλέον η εταιρεία είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες προσφορές και προϊόντα θεωρούνται ελκυστικά από τους καταναλωτές.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αποτελεσματικές Προωθητικές
Ενέργειες
Smart Mas Retail: από την Digitized Market Research στο Location Analytics
Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ σε συνεργασία με την BESPOT, αξιοποίησε location-based τεχνολογίες για στοχευμένες έρευνες αγοράς, μέσω της mobile εφαρμογής, σε επιλεγμένα σημεία μέσα στην πόλη, για την καλύτερη κατανόηση των πελατών της. Οι καταναλωτές απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες αγοραστικές εμπειρίες τους και επιβραβεύονται για τη συνεισφορά τους. Μάλιστα αρκετοί πελάτες, όπως διαπιστώθηκε, διατηρούσαν ένα online ημερολόγιο επισκέψεων για το σύνολο των λιανεμπορικών καταστημάτων και απαντούσαν σε σχετικές ερωτήσεις μέσω της εφαρμογής, με κίνητρο διαφορετικές δωροεπιταγές, επίσης μέσω της εφαρμογής, ανάλογα με την συνεισφορά τους. Επιπροσθέτως, με τα δεδομένα που η BESPOT συλλέγει από 6.000 σημεία, η Μασούτης απέκτησε πρόσβαση σε location intelligence and advanced analytics insights σχετικά με τα footfall trends, τις κινήσεις πελατών, τις περσόνες συμπεριφοράς κλπ., πληροφορίες πολύ σημαντικές για την κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Η Μασούτης κινείται πάντα με γνώμονα την κατανόηση των πελατών της και γενικότερα των καταναλωτών, με σκοπό να βελτιώνει τις αγοραστικές τους εμπειρίες και την εξυπηρέτησή τους. Στην εποχή του διαδικτύου, της τεχνητής νοημοσύνης και των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες, η συμπεριφορά του καταναλωτή μπορεί να κατανοηθεί σε βάθος και η εξυπηρέτησή του να βελτιωθεί σημαντικά. Και αυτό κάνει η Μασούτης.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Big Data & Marketing Analytics
NeuroMkt
Στην εποχή μας που οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» καθημερινά από πληθώρα διαφημιστικών μηνυμάτων, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις εταιρείες να μπορούν να εκτιμήσουν την απήχησή τους στο κοινό. Στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ–Δημιουργώ-Καινοτομώ, η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η ΜΜS Διαφημιστική AE υλοποίησαν μια Πολυτροπική Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή, που προσφέρει τη δυνατότητα αξιολόγησης των διαφημιστικών μηνυμάτων με αντικειμενικό τρόπο και βασίζεται σε σύγχρονες νευροπιστημονικές μεθόδους. Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και συσκευές καταγραφής στοιχείων (συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και συσκευή Eye tracking) και δημιουργεί δείκτες για την «αποκρυπτογράφηση» των κινήτρων των καταναλωτικών επιλογών. Το περιβάλλον του συστήματος είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιστές να αξιολογούν το διαφημιστικό μήνυμα συνολικά ή να εστιάσουν σε συγκεκριμένα σημεία του ή ακόμα και να ορίζουν περιοχές ενδιαφέροντος. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα συγκεκριμένων επιλογών ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, με σκοπό τη βελτίωση και προσαρμογή της εκάστοτε καμπάνιας στο κοινό-στόχος. Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες μπορούν να βελτιώνουν την επικοινωνία των προωθητικών ενεργειών, όπως π.χ. η ανατοποθέτηση των προϊόντων στο φυλλάδιο προσφορών ή η αναθεώρησή τους. Σημειώνεται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το καταναλωτικό προφίλ εμπλουτίζεται.

 

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Omni channel Kαινοτομίες
Μασούτης Marketplace-Οι Συνεργάτες μας
Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ μετεξέλιξε το ηλεκτρονικό της κατάστημα σε ένα ψηφιακό shopping mall, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καλύπτει τις αυξανόμενες αγοραστικές επιθυμίες των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες, μέσω του καναλιού των e-συναλλαγών. Δημιούργησε ένα εύχρηστο «one-stop-shop» κι έγινε έτσι το μοναδικό ελληνικό e-grocery, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να πλοηγούνται και να προσθέτουν επιπλέον προϊόντα στο ηλεκτρονικό τους καλάθι απευθείας από τα συνεργαζόμενα καταστήματα, με τα οποία η εταιρεία δημιούργησε στρατηγικές συμμαχίες σε μια σχέση win-win. Οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να πλοηγούνται και να αγοράζουν προϊόντα από εκατοντάδες νέες κατηγορίες όπως τα είδη για το σπίτι, τα είδη υγείας, ευεξίας κι ομορφιάς, βρεφικής φροντίδας, προσωπικής φροντίδας, smart living, τα είδη γυμναστικής, τα είδη για κατοικίδια, τα είδη μόδας, ταξιδιού, τα οπτικά είδη, τα είδη αυτοκινήτου και μηχανής κ.ά. Η Μασούτης προτίθεται ν’ αυξήσει τις εν λόγω στρατηγικές συμμαχίες στο προσεχές διάστημα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την προϊοντική γκάμα του eshop.masoutis.gr, το οποίο σήμερα διαθέτει περί τους 18.000 κωδικούς προϊόντων. Η εν λόγω υπηρεσία δημιουργήθηκε κατόπιν ανάλυσης των νέων αγοραστικών συνηθειών των καταναλωτών.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Δίκτυο Franchising
Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη του δικτύου δικαιόχρησης (Franchise)
Το μοντέλο franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι μια επιχειρηματική επιλογή που παρέχει επαγγελματική εξασφάλιση σε βάθος χρόνου. Το ΑΒ Shop&Go είναι ένας τύπος καταστήματος πόλης, προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση των καθημερινών, έκτακτων ή συμπληρωματικών αγορών, που προσφέρει στους πελάτες του ταχύτητα και ευκολία αγορών. Μέσω της δυνατότητας συνεργασίας που προσφέρει η ΑΒ για τη δημιουργία καταστημάτων πώλησης τροφίμων μικρού μεγέθους στο κέντρο της πόλης, δίνεται η ευκαιρία τόσο σε έμπειρους εργαζόμενους του κλάδου όσο και σε νέους επιχειρηματίες, να κάνουν μία ασφαλή επένδυση για το μέλλον τους, με σταθερό οικονομικό όφελος. Από το 2012 η ΑΒ Βασιλόπουλος αναγνώρισε ότι τα αστικά καταστήματα ευκολίας αποτελούν ένα ανερχόμενο επιχειρηματικό πεδίο με εξαιρετική δυναμική. Ως το τέλος του 2023 το εν λόγω δίκτυο της ΑΒ θα έχει υπερβεί τα διακόσια καταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. H AB προσφέρει όλα τα προαπαιτούμενα για την καλύτερη δυνατή λειτουργία ενός τέτοιου νέου καταστήματος, όπως είναι ο σχεδιασμός του ακινήτου, ο τεχνολογικός του εξοπλισμός, η προμήθεια του εμπορεύματος και η εκπαίδευση του προσωπικού. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής επένδυσης καλύπτεται από την ΑΒ, με τους πιο ευνοϊκούς όρους. Κατ’ αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε άτομα από κάθε εργασιακή βαθμίδα, ακόμα και με μικρές αποταμιεύσεις, να στρέφονται στο επιχειρείν, με ίσες ευκαιρίες και με την εγγύηση ενός αναγνωρισμένου ονόματος στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής τροφίμων.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αποτελεσματικές προωθητικές ενέργειες
AB Eshop, το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ
Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει σταθερά στην βελτιστοποίηση των digital υπηρεσιών της και απαντά με συνέπεια στις ανάγκες των πελατών της, μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες. Ένα από τα σημαντικότερα οχήματα ανάπτυξης των πωλήσεων είναι η ανάπτυξη, διάδοση και συνεχής βελτίωση των προωθητικών ενεργειών που επικοινωνούνται στο διαδικτυακό περιβάλλον. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην χρήση όλων των διαθέσιμων επικοινωνιακών καναλιών, ώστε να δοκιμάζονται νέες μέθοδοι προώθησης των brands και του κωδικολογίου. Το ab.gr απευθύνεται σε υφιστάμενους και πιθανούς νέους πελάτες. Με την χρήση των προωθητικών ενεργειών, η εταιρεία αποκτά συνεχώς περισσότερα insights για τους πελάτες και την αγοραστική τους συμπεριφορά. Παρακολουθεί μια πληθώρα από metrics που περιλαμβάνουν από τα pageview και το bounce rate, μέχρι τα cart additions, το sales uplift, average order value, καθώς και τι ποσοστό των πωλήσεων μπορεί να αποδοθεί στις συγκεκριμένες επικοινωνίες για την εκάστοτε ενέργεια. Η τακτική παρακολούθηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες προώθησης παραμένουν αποτελεσματικές και ευθυγραμμισμένες με τις εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις του εκάστοτε κοινού-στόχου. Στόχος της εταιρείας είναι η υποστήριξη των πωλήσεων, η αύξηση της πιστότητας των πελατών στο brand ΑΒ και η παροχή στον πελάτη της μιας ολοένα και πιο ολοκληρωμένης κι ευχάριστης αγοραστικής εμπειρίας.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εξυπηρέτηση Πελατών & Προγράμματα Loyalty
AB Plus: Ένας κόσμος που σε κερδίζει
Εδώ και 26 χρόνια η ΑΒ Βασιλόπουλος ανταποδίδει την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι πελάτες της, μέσα από το πρόγραμμα πιστότητας της AB Plus, που αποτελεί το πρώτο και το μεγαλύτερο loyalty σχήμα στο ελληνικό λιανεμπόριο, με περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια ενεργά μέλη. Η ΑΒ αναγνώρισε από πολύ νωρίς την ανάγκη των καταναλωτών για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη μιας συνεχόμενης αμφίδρομης σχέσης με τα brands που επιλέγουν στις καθημερινές τους αγορές. Μελετώντας insights από την ελληνική και την διεθνή αγορά, δημιούργησε ένα από τα πιο ιστορικά και πετυχημένα προγράμματα επιβράβευσης της ελληνικής αγοράς. Μέσω του προγράμματος ΑΒ Plus, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιτυγχάνει την ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης, την αύξηση της διακράτησης και πιστότητας των πελατών, την αύξηση του καλαθιού αγορών και του μεριδίου στη συνολική δαπάνη και την ενίσχυση της εικόνας της μάρκας. Η ΑΒ Plus αποτελεί κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στοιχείο διαφοροποίησης της εταιρείας από τον ανταγωνισμό της, καθώς θεωρείται από τους πελάτες «η κάρτα Loyalty με τα περισσότερα οφέλη». Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φροντίδας που δείχνει η ΑΒ στους πελάτες της, παρέχοντάς τους πρωτοποριακές λύσεις και μια αξεπέραστη αγοραστική εμπειρία. Με δυνατότητες που κάνουν τις αγορές πιο εύκολες, γρήγορες, προσωπικές και κυρίως πιο οικονομικές.

OK! ANYTIME MARKET AE gold
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Δίκτυο S/M Franchising Convenience
Νέο concept καταστημάτων «OK! Grocery-Super Market & Deli»
Τα καταστήματα OK! Grocery είναι τα πρώτα καταστήματα delicatessen που λειτουργούν ως οργανωμένο δίκτυο μικρών super market και μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες. To project ξεκίνησε με την λειτουργία ενός πρότυπου καταστήματος στην Θεσσαλονίκη το οποίο λειτούργησε ως πιλότος για την ανάπτυξη του δικτύου. Μέρος της στρατηγικής τοποθέτησης του brand είναι η ανάπτυξη εκτός Αττικής και με το μοντέλο franchising να δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να εξυπηρετούν ευρύ κοινό σε καλές τιμές και με μεγάλη ποικιλία. Τα OK!Grocery super market & deli αποτελούν μια πρόταση που συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού παντοπωλείου (όπως το οικείο περιβάλλον, την άμεση εξυπηρέτηση, την ποικιλία και τη φρεσκάδα των προϊόντων), στις καλύτερες τιμές. Συγκεκριμένα, μέσα από μια διευρυμένη ποικιλία και ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον ο στόχος είναι η πραγματοποίηση των καθημερινών αγορών σε έναν χώρο με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Πρότυπο Kατάστημα Convenience Τροφίμων
OK MARKET Αγ. Κωνσταντίνου 59-61, Μαρούσι (GREEN PLAZA)
Τα καταστήματα OK! Anytime Market αποτελούν ένα τύπο μικρού σούπερ μάρκετ, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2004. Το πρότυπο κατάστημα στο Μαρούσι, εντός του εμπορικού κέντρου Green Plaza, αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλικό για τον επισκέπτη περιβάλλον, με χαρακτηριστικές μεγάλες βιτρίνες, με φωτισμό που εφαρμόστηκε ύστερα από ειδικές μελέτες, και με αρμονία στο στήσιμο των ραφιών και την κατανομή των προϊοντικών κατηγοριών, που κάνουν την πλοήγηση πιο εύκολη. Σε μια έκταση 115τμ ο επισκέπτης βρίσκει ένα μίγμα 4.500 κωδικών προϊόντων. Όπως σε όλα τα καταστήματα της Ο.Κ! Anytime Markets ΑΕ, έτσι και στο κατάστημα αυτό ακολουθείται η λογική του συσκευασμένου αγαθού. Το κωδικολόγιο προϊόντων είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εργαζομένων-πελατών του εμπορικού κέντρου και στις τάσεις του κοινού της περιοχής. Το κατάστημα διαθέτει σύγχρονου τύπου ψυγεία, που διαθέτουν ενδείξεις για την ασφάλεια των προϊόντων και εξοικονομούν ενέργεια.

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ gold
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού
Χαλκιαδάκης: Πώς η μεγαλύτερη οικογένεια της Κρήτης αναπτύσσει τους εργαζομένους της
Τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης είναι η μεγαλύτερη οικογένεια της Κρήτης, με περισσότερα από 1.600 μέλη. Η διαρκής εξέλιξή τους, μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης στην Ακαδημία Χαλκιαδάκης, και η ανάδειξη της νέας γενιάς σε θέσεις ευθύνης αποτελούν προτεραιότητα της εταιρείας. Ο πρώτος πυλώνας της Ακαδημίας είναι η Σχολή Διοίκησης, ο δεύτερος η Σχολή Λειτουργιών και ο τρίτος, με την επωνυμία «Μαζί φτιάχνουμε έναν πιο Χαρούμενο κόσμο», αφορά την προσωπική εξέλιξη, αυτοβελτίωση και ενίσχυση της κοινωνικής υπευθυνότητας των εργαζομένων. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η προαγωγή τους για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών, η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και οι δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, έχουν ως αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν στην εταιρεία ως τη συνταξιοδότησή τους, με πολύ υψηλά ποσοστά εργασιακής ικανοποίησης.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ AE gold
ΠρομηθευτEς ΤαχυκIνητων ΠροϊOντων (Food & Non-Food)
Αύξηση Πωλήσεων/Μεριδίου Προϊόντων (Food)
«Επιλέγουμε» Μπάρμπα Στάθης, Σιτηρά & Όσπρια με λαχανικά, σε 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία
Η Μπάρμπα Στάθης αντλεί έμπνευση από την ελληνική διατροφική παράδοση και δημιουργεί νέες γευστικές συνταγές, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Προωθεί τη θρεπτική αξία των λαχανικών, καινοτομώντας. Με γνώμονα την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, η εταιρεία λάνσαρε την νέα σειρά «Επιλέγουμε», που αποτελείται από πέντε πρωτότυπους συνδυασμούς σιτηρών και οσπρίων με λαχανικά και ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση, τους εκλεκτούς συνδυασμούς, την ευκολία προετοιμασίας και την υψηλή διατροφική αξία. Τα προϊόντα της καταναλώνονται είτε ως πλήρες γευμά είτε ως συνοδευτικό ή κρύα σαλάτα. Όλοι οι γευστικοί συνδυασμοί είναι vegan, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αποτελούν φυσική πηγή φυτικών ινών και βοηθούν τον μεταβολισμό. Έχουν αντιοξειδωτική δράση χάρη στη φυσική πηγή μαγγανίου και προσταεύουν από το οξειδωτικό στρες. Οι συσκευασίες τους είναι 100% ανακυκλώσιμες.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Food & Non-Food)
Plant-based Προϊόντα /
Σειρά Προϊόντων «360° Plant based meal» Μπάρμπα Στάθης
Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης καινοτομεί και θέτει διαρκώς καινούργιους στόχους για τη δημιουργία νέων προϊόντων, διατηρώντας ηγετική θέση στον κλάδο της. Η νέα σειρά «360° Plant Based Meal» επιβεβαιώνει την συνεχή αναζήτηση της εταιρείας για δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και την βούλησή της να προσαρμοστεί στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η νέα σειρά αποτελείται από έξι συνδυασμούς ολοκληρωμένων γευμάτων από φυτικά κεφτεδάκια με πατάτες και ρύζι, με λαχανικά και από ζυμαρικά με φυτικό κιμά και λαχανικά. Τα προϊόντα της απευθύνονται σε vegan, vegetarian και flexitarian κοινό, αλλά και σε όλους τους καταναλωτές. Το υλικό των συσκευασιών είναι πρωτοποριακό και καινοτόμο στην κατηγορία των καταψυγμένων προϊόντων για την ελληνική αγορά, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο. Έτσι, η Μπάρμπα Στάθης υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για ένα μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με θεμέλιο τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΙΝΔΟΣ gold
Προμηθευτές Ταχυκίνητων Προϊόντων (Food & Non-Food)
Νέα συσκευασία
Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια αποτελεί διεθνές σύγχρονο πρότυπο συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας για όλο τον αγροδιατροφικό κλάδο. Καινοτομεί, επαναλανσάροντας το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής σε νέα συσκευασία υψηλής προστασίας, 100% ανακυκλώσιμης που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε προϊόντα κοτόπουλου στην Ελλάδα. Η εταιρεία εφαρμόζει πρότυπες μεθόδους κυκλικής οικονομίας ενώ είναι η μοναδική του κλάδου της πανευρωπαϊκώς που ενσωματώνει τις σύγχρονες διαδικασίες ανακύκλωσης. Στη νέα Βιομηχανική Μονάδα Επεξεργασίας Κοτόπουλου έχει αναπτύξει μία σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Επενδύει συνεχώς στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, διαθέτοντας υπερσύγχρονα μικροβιολογικά εργαστήρια. Στις νέες συσκευασίες της σειράς «Ελεύθερης Βοσκής» έχει υιοθετήσει τη λύση της χρήσης του υλικού r-pet, το οποίο έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από το παρθένο pet.

Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ/ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ gold
ΠρομηθευτEς ΤαχυκIνητων ΠροϊOντων (Food & Non-Food)
Marketing & Επικοινωνία (Food)
Χρυσή Ζύμη «Φτιάξε με Καμάρι»
Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Μάρκετινγκ και Επικοινωνία (Food) κατέκτησε η Χρυσή Ζύμη για την καμπάνια «Φτιάξε με Καμάρι», με «πρωταγωνιστές» τη Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και τα Πιτάκια Κουρού. Η Χρυσή Ζύμη επένδυσε σε μια καμπάνια που αναδεικνύει τις αξίες της μάρκας και ενισχύει τη σύνδεση της με τον καταναλωτή. Βασικός σκοπός της ήταν η ανάδειξη των προϊόντων της Χρυσής Ζύμης ως η απολαυστικότερη επιλογή, μέσω της οποίας ο καταναλωτής εισπράττει μια μοναδική εμπειρία. Η καμπάνια αναδεικνύει το «καμάρι», μια λέξη μοναδικά ελληνική, που εμπεριέχει την περηφάνια της δημιουργίας! Η επικοινωνία υποστηρίχθηκε μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου, καταχωρήσεων σε περιοδικά, όπως και με προωθήσεις στα σούπερ μάρκετ. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η άρτια υλοποίησή της απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι καταγεγραμμένες πωλήσεις πιστοποιούν αύξηση τζίρου, τόσο των δύο κατηγοριών που προβάλει η καμπάνια όσο και ολόκληρης της κατηγορίας των ετοίμων προϊόντων ζύμης.

ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ gold
Προμηθευτές Ταχυκίνητων Προϊόντων (Food & Non-Food)
Δημιουργία ή Είσοδος σε Νέα Κατηγορία
ΔΕΛΤΑ Φυτικά Ροφήματα & Επιδόρπια
Η ΔΕΛΤΑ δημιούργησε μία νέα καμπάνια επικοινωνίας των φυτικών προϊόντων της και επανασύστησε δημοφιλείς γεύσεις στην πιο φυτική εκδοχή τους, με σκοπό να αναδείξει νέους απολαυστικούς τρόπους χρήσης τους στη διατροφή των καταναλωτών. Με την νέα καμπάνια προτρέπει τους καταναλωτές ν’ αφήσουν τις παλιές συνήθειες και να υποδεχτούν νέες γεύσεις και ανανεωμένες συνταγές. Προσκαλεί τους καταναλωτές στον «κόσμο» των φυτικών προϊόντων και τους παρουσιάζει νέους τρόπους παρασκευής, φρέσκιες ιδέες και μια νέα ματιά σε παλιές συνταγές, προσφέροντάς τους μια ολοκληρωμένη πρόταση vegan ροφημάτων και επιδορπίων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Τα ροφήματα είναι 100% φυτικά και φέρουν το VEGAN σήμα, που πιστοποιεί τη χρήση Vegan πρώτων υλών και διαδικασιών από το Vegetarian Society of the United Kingdom Ltd. Για την προβολή της νέας καμπάνιας η ΔΕΛΤΑ προχώρησε σε μια 360ο ολιστική προσέγγιση, με ενέργειες σε online και offline επίπεδο.

ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΕ gold
Προμηθευτές Ταχυκίνητων Προϊόντων (Food & Non-Food)
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR)-Περιβάλλον
Babytree: Φυτεύουμε ένα δέντρο για κάθε παιδί
Η εταιρεία ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με μετρήσιμο και ουσιαστικό όφελος για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη δημιουργία θετικού περιβαλλοντικού αντικτύπου. Μέσα από το νέο πρόγραμμα «Babytree, φυτεύουμε ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται», τα 85.346 δέντρα που θα φυτευτούν στην Ελλάδα θα απορροφήσουν περισσότερους από 1.870 τόνους CO2 κάθε χρόνο, δημιουργώντας άνω των 9.945 τόνων καθαρού οξυγόνου. Για το σκοπό αυτό η ΜΕΓΑ συνεργάζεται με την ΜΚΟ We4all, επίσημο συνεργάτη του ΟΗΕ, σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια για την αποκατάσταση των πνευμόνων πρασίνου της χώρας μας. Η δράση αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς περνάει ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον, συνδέοντας τη νέα ζωή ενός δέντρου με την νέα ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής της για συμβολή στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Food & Non-Food)
Επιτυχημένη Εισαγωγή Προϊόντος / Σειράς Προϊόντων
Λανσάρισμα Ατομικών Μερίδων Καφέ Φίλτρου Coffeeway Coffeebags
Η Cafetex διακρίθηκε στα Supermarket Awards στην υποκατηγορία «Επιτυχημένη Εισαγωγή Προϊόντος», για τα ατομικά φακελάκια καφέ, Coffeeway coffeebags. Τα coffeebags αποτελούν μία αποκλειστικότητα της μάρκας Coffeeway. Κατόπιν έρευνας αγοράς προέκυψε ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία για το λανσάρισμα ενός καινοτόμου προϊόντος υπό την premium μάρκα Coffeeway της Cafetex, που παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν καφέ φίλτρου σε ατομικές μερίδες, εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς μηχανή. Κάθε coffeebag χρησιμοποιείται περίπου όπως και τα φακελάκια τσαγιού, επιτρέποντας την παρασκευή ενός ποιοτικού καφέ, μόνο με την προσθήκη ζεστού νερού, μόλις σε 3 λεπτά. Διατίθεται σε πέντε variants (δύο κλασικοί, δύο αρωματικοί, ένας decaf water processed). Είναι ιδανικά για το γραφείο, το ταξίδι και τις διακοπές. Το κάθε φακελάκι είναι συσκευασμένο σε ατομική αεροστεγή συσκευασία, η οποία περιέχει άζωτο για την προστασία του καφέ από την οξείδωση.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ gold
ΠρομηθευτEς ΤαχυκIνητων ΠροϊOντων (Food & Non-Food)
Συμβολή στην Εθνική Οικονομία Για μια Ελλάδα με ισχυρή ανάπτυξη
H Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ, με ιστορία από το 1893, εξάγει σε σαράντα χώρες παγκοσμίως επώνυμα προϊόντα και PL. Προμηθεύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου της χώρας. Διαθέτει τις σημαντικότερες πιστοποιήσεις και παράγει κυρίως Ούζο, Τσίπουρο, Αλκοολούχο ποτό τύπου Μπράντι, Βότκα και Gin. Προμηθεύεται κατά το δυνατό πρώτες ύλες από την τοπική αγορά ή την ευρύτερη περιοχή, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς. Επενδύει σε δράσεις παρουσίασης των προϊόντων της και γνωριμίας με το κοινό, στοχεύοντας στη διεύρυνση του παγκόσμιου κοινού των φίλων του ούζου σε χώρες με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οινοπνευματωδών ποτών στην Ελλάδα. Παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το 2022 η εταιρεία πέτυχε ανάπτυξη πωλήσεων 8,55%, διατηρώντας την ηγετική της θέση.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Food & Non-Food)
Παραδοσιακή Ελληνική Εταιρεία
Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ
Η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ, προερχόμενη από την συγχώνευση εννέα οικογενειακών επιχειρήσεων παραγωγής ούζου της ευρύτερης περιοχής της Κομοτηνής, αναρριχήθηκε στην κορυφή μεταξύ των ηγετών του κλάδου, κατακτώντας με την ποιότητα των προϊόντων της το καταναλωτικό κοινό παγκοσμίως. Επειδή για τη διοίκησή της η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην ευρωστία της επιχείρησης είναι σημαντική, θεωρεί υποχρέωσή της να μοιράζεται τις επιτυχίες μαζί της και να της ανταποδίδει όσα περισσότερα μπορεί, ειδικά σε εποχές που η επαρχία ερημώνει και μαραζώνει οικονομικά και πολιτιστικά. Και αυτό ακριβώς κάνει, στηρίζοντας χορηγικά στην περιοχή τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η υγεία, ενώ προσφέρει και θέσεις μόνιμης απασχόλησης. H τέταρτη πλέον γενιά που διοικεί σήμερα την εταιρεία, παρασκευάζει προϊόντα κορυφαίας ποιότητας με το ίδιο μεράκι, την αγάπη και το σεβασμό στην παρακαταθήκη των προγόνων της, μαστόρων στο είδος τους.

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ / ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ FMCG
Κοινές Ενέργειες CSR & Κοινές Προωθητικές Ενέργειες
Ανακύκλωση ρούχων από τα My market και το SKIP σε συνεργασία με Fabric Republic
Τα My market και το Skip στήριξαν αμφότεροι το Fabric Republic, την καινοτόμο πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, δημιουργώντας μία αλυσίδα επαναχρησιμοποίησης ρούχων, στο πλαίσιο της οποίας τους δίνουν νέα ζωή και νέους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πρότυπο, σύμφωνη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η βιομηχανία ρούχων είναι η δεύτερη πιο μολυσματική μετά από εκείνη του πετρελαίου, ενώ η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το ένα δέκατο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ. Τα ρούχα προκαλούν εκπομπές αεριών με διάφορους τρόπους –από την κατασκευή και τη μεταφορά τους μέχρι το οικιακό πλύσιμό τους. Ο μέσος Ευρωπαίος πετάει 15 κιλά ρούχα τον χρόνο εκ των οποίων το 85% καταλήγει σε χωματερές. Έτσι, τα My Market ένωσαν τις δυνάμεις τους με την SKIP, με κοινό όραμα και στόχο, και ταξίδεψαν την πρωτοβουλία του «Fabric Republic» σε έξι πόλεις της Ελλάδας.

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ / ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ FMCG
Συνεργασία στη Βελτιστοποίηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Metro Connect-Από το σύννεφο στο ράφι
Το METRO Connect είναι ένα καινοτόμο εργαλείο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της METRO AEBE. Πρόκειται για μια ενιαία πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών της εταιρείας με τους προμηθευτές της, που αποβλέπει στη βελτίωση της συνεργασίας και την αύξηση της διαφάνειας στις μεταξύ τους σχέσεις. Μέσα από αυτή, οι προμηθευτές μπορούν να αντλούν πληροφορίες, όπως λ.χ. σχετικές με το κωδικολόγιο των προϊόντων ανά κατάστημα, αντίγραφα παραστατικών επιστροφών, λογιστικές καρτέλες κ.ά. αλλά και διάφορους δείκτες για την μεταξύ τους συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μία νέα δυνατότητα που δόθηκε φέτος, είναι εκείνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης τους ανοίγματος νέων κωδικών. Έτσι καλύπτονται εξ ολοκλήρου τα στάδια ανοίγματος ενός νέου κωδικού και μειώνεται ο χρόνος που ο κωδικός φτάνει στον καταναλωτή. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα εμπλουτισμού των στοιχείων για την καλύτερη διαχείριση και την ελκυστικότερη εμφάνισή του στα ηλεκτρονικά σημεία πώλησης.

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ / ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ FMCG
Ψηφιακές Τεχνολογίες & Συστήματα
METRO Real Time EDI XVAN-ΚΡΙ ΚΡΙ
Στο πλαίσιο του project XVAN & ΚΡΙ-ΚΡΙ συνδυάστηκε η φορητή τιμολόγηση XVAN με την τεχνολογία των QR κωδικών από τον οδηγό του προμηθευτή, με την προσθήκη QR κωδικού πάνω στο έντυπο. Με τη σάρωση του QR, το ERP του καταστήματος αντλεί την πληροφορία από τον πάροχο και καταχωρεί το δελτίο σε ψηφιακή μορφή μέσα στο σύστημα. Ο υπεύθυνος παραλαβών ολοκληρώνει τη διαδικασία παραλαβής, αποφεύγοντας τη χειροκίνητη καταχώριση και αποδεσμεύει άμεσα τον οδηγό του προμηθευτή. Η εν λόγω διαδικασία παλαιότερα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά σήμερα ολοκληρώνεται μόλις σε λίγα λεπτά. Έτσι, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος όχι μόνο για τον προμηθευτή αλλά και για το κατάστημα παραλαβής. Με την αξιοποίηση των κωδικών QR και τα scanners χειρός απλοποιείται η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος λάθους και βελτιώνεται συνολικά η λειτουργικότητα. Η διαδικασία φορητής τιμολόγησης παρέχει μια αποτελεσματική λύση στη διαχείριση της παραλαβής των εμπορευμάτων.

POCKEE gold
Προμηθευτές Λύσεων & Υπηρεσιών
Προωθητικές Ενέργειες /Υπηρεσίες
Pockee Market Intelligence: Η Βέλτιστη Λύση Παρακολούθησης και Ανάλυσης Προσφορών και Τιμών
Η υπηρεσία Pockee Market Intelligence είναι η πρώτη πλατφόρμα Price & Promo Analytics στον κλάδο των FMCG. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κατανοούν σε πραγματικό χρόνο, αν το προωθητικό τους πλάνο λειτουργεί –σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους και τους καταναλωτές– και να αντιδρούν άμεσα σε κινήσεις των ανταγωνιστών τους. Μέχρι πρόσφατα κατά πλειονότητα οι εταιρείες σούπερ μάρκετ συγκέντρωναν με χειροκίνητο τρόπο, σπασμωδικά, τα δεδομένα των τιμών και των προσφορών, τα οποία μέσω περίπλοκων αρχείων excel και κατά το δοκούν αναλύσεων, «καθοδηγούσαν» τη λήψη αποφάσεων σε αυτόν τον τόσο νευραλγικό τομέα. Η υπηρεσία Pockee Market Intelligence προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στις προμηθευτικές και τις λιανεμπορικές εταιρείες των FMCG, με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας συλλογής και ανάλυσης δεδομένων τιμών και προσφορών στον κλάδο και τη χρήση των δεδομένων αυτών στη λήψη αποφάσεων, στο πλαίσιο ενός πιο αποτελεσματικού σχεδιασμού των προωθητικών ενεργειών. Σε έναν κόσμο που η data-driven λήψη αποφάσεων είναι πλέον μονόδρομος, αλλά και σ’ έναν κλάδο όπου η ποσότητα κι η πολυπλοκότητα της πληροφορίας είναι συνεχώς αυξανόμενη, η υπηρεσία Pockee Market Intelligence αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για όλες τις ομάδες πωλήσεων, αγορών, Insights και Shopper Marketing.

INSTASHOP gold
Προμηθευτές Λύσεων & Υπηρεσιών
Άλλες Υπηρεσίες
Το InstaShop είναι μία online grocery delivery εφαρμογή μέσω της οποίας οι καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούν να ψωνίζουν online από σούπερ μάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, φαρμακεία, pet shops και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε τιμές ίδιες με τα φυσικά καταστήματα και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα στην πόρτα τους μέσα σε μία ώρα. Μπορούν ακόμα να προγραμματίσουν την παραλαβή σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτό που προβληματίζει τους καταναλωτές όταν ψωνίζουν online είναι το αν θα βρουν τις προσφορές των φυσικών καταστημάτων και στις online πλατφόρμες. Στην εφαρμογή InstaShop οι χρήστες βρίσκουν τιμές προϊόντων ίδιες με αυτές του φυσικού καταστήματος, αλλά και τις αντίστοιχες προσφορές. Αυτό επιτυγχάνεται με την άμεση ενημέρωση τιμών και αποθέματος που γίνεται μέσω των τεχνολογικών διασυνδέσεων της εφαρμογής με τα συνεργαζόμενα καταστήματα. Το InstaShop γεννήθηκε στο Ντουμπάι από δύο Έλληνες, τον Γιάννη Τσιώρη και την Ιωάννα Αγγελιδάκη και το 2020 εισήλθε στην ελληνική αγορά. Τον τελευταίο μόνο χρόνο, η άνοδος σε πωλήσεις και νέους χρήστες αγγίζει το 300% και 250% αντίστοιχα, αποδεικνύοντας πως οι ηλεκτρονικές αγορές σούπερ μάρκετ και ειδών πρώτης ανάγκης ήρθαν για να μείνουν.