Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, σε ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα, με αφορμή και την επέτειο 10 χρόνων του θεσμού, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Supermarket Awards 2021». Για μία ακόμη χρονιά, επιβραβεύθηκε η δημιουργική απάντηση των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους στις πρωτόγνωρες προκλήσεις της εποχής, μέσω πρωτοβουλιών που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, σε όλους τους τομείς.

Tα βραβεία διοργανώνονται από το σελφ σέρβις, με την επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής καθηγητής κ. Γεώργιος Δουκίδης, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και διευθυντής του ELTRUN, «τα φετινά βραβεία σηματοδοτούν την ιδιαίτερα θετική εμπλοκή των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους στην προσπάθεια ανταπόκρισης στις νέες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των καταναλωτών, όπως εξελίχθηκαν στο περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα των σχετικών πρωτοβουλιών τους αξιολογούνται θετικά και από τους καταναλωτές, όπως καταγράφεται και στην τελευταία έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ.

Η υλοποίηση βέβαια της στρατηγικής παροχής υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών προς το αγοραστικό κοινό είχε υψηλό κόστος για το κλάδο, που σε ό,τι αφορά το 2020, ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ. Τη σημαντική αυτή συλλογική προσπάθεια του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και των προμηθευτών του καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό τα Supermarket Awards 2021.

Το 2021 είναι η χρονιά που ο κλάδος γιορτάζει τα 10 χρόνια διοργάνωσης των βραβείων, τα οποία έχουν γίνει θεσμός. Σε αυτή τη διαδρομή, πολλές δεκάδες εταιρείες μοιράστηκαν την επιχειρηματική αριστεία τους και εκατοντάδες βέλτιστες πρακτικές αναδείχθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν ευρέως, ώστε να γίνουν γνωστές και να υλοποιηθούν με επιτυχία από την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου».

Κορυφαία βραβεία
Τα βραβεία προέκυψαν από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων (οι οποίες ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενη χρονιά) εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων του κλάδου, ακαδημαϊκοί και ειδικοί αναλυτές. Η απονομή τους πραγματοποιήθηκε στο Κελλάρι Παπαχρήστου, στην Παλλήνη.

Τα κορυφαία βραβεία του θεσμού προέκυψαν βάσει των βραβείων που κατέκτησαν οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα, Top National Retailer αναδείχθηκε η Metro AEBE, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους, σύμφωνα με τα βραβεία που κατέκτησε (7 Gold, 4 Silver), Top Food Supplier η Μπάρμπα Στάθης ABEE (3 Gold και 1 Bronze) και Top Non-Food Supplier η Μέγα AE (4 Gold, 2 Silver και 2 Bronze). Τον τίτλο του Top Rated Project στην Ενότητα Λιανεμπόριο / Σούπερ Μάρκετ κατέκτησε η πρωτοβουλία τής Metro AEBE «eshop My market: Εμπιστοσύνη και διαρκής Καινοτομία», τη διάκριση Top Rated Project στην Ενότητα Προμηθευτές Ταχυκίνητων Προϊόντων (Food & Non-Food) κατέκτησε η Μπάρμπα Στάθης AE, με την πρωτοβουλία «Aς Μαγειρέψουμε: Το παραδοσιακό φαγητό όπως το ΄χεις αγαπήσει και ακόμα καλύτερο!», ενώ στην Ενότητα Βέλτιστες Συνεργασιακές Πρακτικές Λιανεμπορίου / Προμηθευτών, Top Rated Project αναδείχθηκε η πρωτοβουλία της Χαλκιαδάκης ΑΕ «Στα δύσκολα, είμαστε όλοι μαζί!».

To Platinum Award της διοργάνωσης απονεμήθηκε στην πρωτοβουλία «Αφετηρία για Σταδιοδρομία, που υλοποιήθηκε από την Ελαΐς Unilever Hellas και τα My market!», η οποία έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων, ανεξαρτήτως ενότητας και κατηγορίας!

Κατά την παραλαβή του βραβείου Top National Retailer, ο διευθύνων σύμβουλος της Metro κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, δήλωσε πως τα βραβεία που απονεμήθηκαν στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες αποτελούν ισχυρή ένδειξη της επένδυσης των επιχειρήσεων του κλάδου στην αναβάθμιση των λειτουργιών του, αλλά και της σημαντικής εξελικτικής πορείας τα τελευταία χρόνια. H κ. Αγάπη Παπαδοπούλου, Deputy CEO & Marketing Director της Μπάρμπα Στάθης, έδωσε έμφαση στο ότι «η εταιρεία λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια, που με συνέπεια και διαρκή προσπάθεια, φροντίζει τις ανάγκες κάθε οικογένειας». Η κ. Σοφία Τσάκα, υπεύθυνη ΕΚΕ της Μέγα, σημείωσε πως οι βραβεύσεις της «επισφραγίζουν τις αξίες και την απαρέγκλιτη προσήλωση της εταιρείας στην άριστη ποιότητα, στην ελληνική καινοτομία, την προϊοντική ασφάλεια, αλλά και στον σεβασμό στον καταναλωτή». O CEO της Μασούτης, κ. Γιάννης Μασούτης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οι βραβεύσεις μας από έναν από τους πιο αξιόλογους θεσμούς στην Ελλάδα είναι μεγάλη μας τιμή, ενώ ενισχύουν την ευθύνη να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας προς ακόμα περισσότερες επιτυχίες». Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της εταιρείας για το ομαδική πνεύμα και τον σεβασμό στις αξίες της, που οδηγούν σε έργα τα οποία αξίζει να διακριθούν. Εκπροσωπώντας τη Χαλκιαδάκης, ο κ. Μιχάλης Τζαγκαράκης, υπεύθυνος μάρκετινγκ της αλυσίδας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της τελετής απονομής, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χαρά που δίνει η συνάντηση των στελεχών της αγοράς μετά από δύο χρόνια. Εκ μέρους της Ελαΐς-Unilever, ο κ. Ανδρέας Παπαμηνάς, National Account Manager της εταιρείας, ευχαρίστησε για τη συνεργασία τη Metro και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που οδήγησε στη βράβευση της κοινής τους πρωτοβουλίας.

Σημειώνεται πως Silver και Bronze βραβεία κατέκτησαν από το λιανεμπόριο οι εταιρείες Lidl Ελλάς, ΑΒ Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Μetro ΑΕΒΕ, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Πέντε ΑΕ, Κρητικός ΑΕ, Smile Kiosk, 362 Grocery, από τους προμηθευτές FMCG οι Μέγα Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ, Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, Mondelez Hellas AE, Barilla Hellas, Henkel Hellas SA, ΚΟΝΒΑ ΑΕΒΕ, Ευρωχαρτική ΑΕΒΕ, Μπάρμπα Στάθης ΑΕ, K22 Global Traders, Κρητών Άρτος ΑΕΒΕ, alfa – Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, Condito ΑEBE, Λούξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ και από τους προμηθευτές λύσεων και υπηρεσιών οι εταιρείες Όμιλος Epsilon Net και FlexLearn Business Solutions.

Επετειακά βραβεία 10ετίας
Στο πλαίσιο του εορτασμού της 10ετίας των Supermarket Awards, απονεμήθηκαν στην αρχή της βραδιάς επετειακά βραβεία, στις εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν τα περισσότερα βραβεία από το 2012, χρονιά της πρώτης διοργάνωσής τους, έως και το 2021, στην αντίστοιχη ενότητα. Το επετειακό βραβείο Retailer of the Decade απονεμήθηκε στην ΑΒ Βασιλόπουλος ΜΑΕ, το Food Supplier of the Decade στη Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ και το Non- Food Supplier of the Decade στη Μέγα ΑΕ. Ο κ. Βασίλης Σταύρου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, που κατέκτησε στη φετινή διοργάνωση 2 Gold βραβεία, 2 Silver και 5 Bronze, δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να λαμβάνει η εταιρεία το βραβείο για το σύνολο μια δεκαετίας η οποία σημαδεύτηκε από μια οικονομική κρίση, μια μεγάλη πορεία αναμόρφωσης του κλάδου του λιανεμπορίου, αλλά και από την πρόσφατη υγειονομική κρίση». Από την πλευρά της, η κ. Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Δέλτα Τρόφιμα, που κατέκτησε 2 βραβεία Gold, 1 Silver και 1 Bronze, σημείωσε πως «το βραβείο της δεκαετίας αναδεικνύει την προσπάθεια της εταιρείας για προϊόντα καινοτόμα με άριστη ποιότητα, αλλά και για την τήρηση των αρχών της εταιρικής υπευθυνότητας σε όλες τις λειτουργίες της».

Τα Supermarket Awards 2021 τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και των εξής φορέων: ΣΕΒΤ, ΕΒΕΑ, ΕΣΒΕΠ, ΕΣΕΕ, ΙΕΛΚΑ, ΣΒΕ, ΣΕΛΠΕ, GRECA.

Η Κριτική Επιτροπή
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν, πέραν του προέδρου της, κ. Γ. Δουκίδη (ΙΕΛΚΑ, ELTRUN), τα μέλη (αλφαβητικά): Σταμάτης Ανδριανόπουλος, ιδρυτικό μέλος, Supply Chain Institute, Κώστας Γεωργίου, senior manager, Accenture, Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος, ΣΕΛΠΕ, Κυριακή Ηλία, πρόεδρος, ΕΣΒΕΠ, Γεώργιος Καρανίκας, πρόεδρος, ΕΣΕΕ, Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής έρευνας, ΙΕΛΚΑ, Στέφανος Κομνηνός, ιδρυτικός εταίρος, Netrino, Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO, Deloitte Greece, Αγγελίνα Μιχαηλίδου, γενική διευθύντρια & partner, Response, Παναγιώτης Μπορέτος, διευθύνων σύμβουλος, IRI Hellas, Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια, ΣΕΒΤ, Βασίλης Παπακώστας, senior manager / director, ΕΥ, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, αντιπρόεδρος, ΠΣΕ, Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος, EΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος, ΣΒΕ, Μιχάλης Φανδρίδης, γενικός γραμματέας, ECR Hellas, Αλέξανδρος Φλώρος, διευθυντής υπηρεσιών λιανεμπορίου, NielsenIQ, Κατερίνα Φραΐδάκη, πρόεδρος, GRECA.