Ο κόσμος της οργανωμένης και της μικρής λιανικής αγοράς του κλάδου συναντήθηκε για τέταρτη φορά φέτος στην ετήσια επαγγελματική έκθεση Super Market, Mini Market & Περίπτερο (23-25 Οκτωβρίου), στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Στη έκθεση συμμετείχαν 119 κορυφαίες προμηθευτικές εταιρείες, ενώ χιλιάδες ήταν οι εμπορικοί επισκέπτες, ιδιοκτήτες μεγάλων και μικρών σημείων πώλησης, στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών προμηθευτικών επιχειρήσεων και λιανεμπορικών αλυσίδων.

Ο σκοπός της έκθεσης είναι να ανανεώνει τις γέφυρες άμεσης επικοινωνίας των προμηθευτών με όλα τα δίκτυα διανομής των προϊόντων τους και να προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για ενδυνάμωση των υφιστάμενων συνεργασιών και τη δημιουργία νέων, την αναζήτηση νέων προϊόντων και συνεργατών, καλύτερων τιμών και προσφορών και την οργάνωση παραγγελιών. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (23/10) πραγματοποιήθηκε συνεδριακή εκδήλωση, με θέμα «Η λιανική στο προσκήνιο», στο πλαίσιο της συνεργασίας της διοργανώτριας εταιρείας ROTA AE και του Supply Chain Institute, με τη συμμετοχή πάνω από 150 υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς. Το ενδιαφέρον των ομιλητών εστιάστηκε στις νέες τάσεις κι εξελίξεις στο λιανεμπόριο, τις νέες αναπτυξιακές στρατηγικές και τους ανερχόμενους τομείς του non food, την καταναλωτική συμπεριφορά και τις ανάγκες εισόδου σε νέες αγορές, καθώς και στις στρατηγικές τιμών και προσφορών.

Το αντικείμενο της πρώτης θεματικής ενότητας του συνεδρίου, στο πλαίσιο του οποίου μίλησαν οι κ.κ. Α. Μακρής (ΣΕΛΠΕ), Φ. Θωμαΐδου (Τμήμα Μακροοικονομικής Ανάλυσης ΙΟΒΕ), Β. Παπακώστας (ΕΥ) και Στ. Κομηνός (Exceed Consulting), ήταν η καταναλωτική συμπεριφορά και η επιχειρησιακή προσαρμογή στο νέο κύκλο ύφεσης, ενώ στη δεύτερη ενότητα, με θέμα τις εφαρμοσμένες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα στην αλυσίδα λιανικής, μίλησαν οι κ.κ. Χ. Γκόκας (Metro), Δ. Ταουξής (όμιλος 9Συν) και Χ. Βουγιαντζής (Λαμπρούλης ΑΒΕ). Στην τελευταία θεματική ενότητα, με συντονιστή τον κ. Α. Μαύρο (ΕΥ), συζήτησαν για το μέλλον της λιανικής οι κ.κ. Γ. Δουκίδης (Επιστημονική Επιτροπή ΙΕΛΚΑ), Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ), Ν. Καραγεωργίου (ΕΣΒΕΠ), Μ. Φανδρίδης (ΕCR Hellas) και Κ. Νικολάου (ΕΙΜ).

Τρόφιμα & ποτά, η επόμενη ημέρα
Σημαντική ανταπόκριση είχε η ημερίδα, στο πλαίσιο της έκθεσης, με θέμα «Ελληνικά τρόφιμα & ποτά: Η επόμενη ημέρα», που διοργάνωσαν στις 24 Οκτωβρίου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων-Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠ.Ε) και η ROTA ΑΕ, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των παραγωγών τροφίμων και ποτών –ειδικότερα των τομέων της τυροκομίας, του ελαιόλαδου, των αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών– σχετικά με τις προοπτικές της εισόδου και των συνεργασιών τους στα εγχώρια και διεθνή δίκτυα σούπερ μάρκετ. Την εκδήλωση τίμησε με τη συμμετοχή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Στην πρώτη από τις δύο ενότητες της ημερίδας το θέμα της τυποποίησης, των logistics, των απαιτήσεων της οργανωμένης λιανικής και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων συζήτησαν οι κ. Σ. Ολύμπιος (Ινστιτούτο Logistics Management Eλλάδος) και Α. Καρβέλλας (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ). Το θέμα της δεύτερης ενότητας, αναφορικά με τις έξυπνες επιχειρηματικές στρατηγικές και τις επιτυχημένες εξαγωγικές πρακτικές, συζήτησαν οι κ. Χ. Αποστολόπουλος (ΣΕΒΓΠ) και Μ. Αρβανίτης (Τυροκομείο Αρβανίτη ΑΕ), αναφερόμενοι στις διεθνείς εξελίξεις του ανταγωνισμού στην τυροκομία. Επίσης, οι κ. Α. Πλεμμένος (Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ), Γ. Δημητριάδης (BIOLEA) και Θ. Βασιλόπουλος (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) συζήτησαν σχετικά με τις προοπτικές και την ανάγκη ωρίμανσης της αγοράς του ελαιόλαδου, ενώ ο κ. Δ. Παπαδημητρίου (Achaia Values) μίλησε για τις εμπορικές ευκαιρίες της διεθνούς αγοράς στον τομέα των αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών.