Επεισοδιακή ήταν η συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της Subway, Τζον Τσίντζεϊ με εκπροσώπους των franchisees της αλυσίδας στη βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού περιοδικού Restaurant Business, ο κ. Τσίντζεϊ φέρεται να έθεσε «τελεσίγραφο» στους franchisees που διατηρούν τα καταστήματά τους εκτός σύγχρονων και τρεχουσών προδιαγραφών της αλυσίδας (outdated) σε οποιοδήποτε επίπεδο: «Είτε θα προχωρήσετε σε επένδυση αναβάθμισης υπηρεσιών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, είτε η Subway θα θεωρήσει ότι αποχωρείτε από το δίκτυο καταστημάτων». Η Subway υπολογίζει ότι τουλάχιστον 10.000 υποκαταστήματα χρήζουν σημαντικών αναβαθμίσεων.

«Τα καταστήματα που δεν αναβαθμίζουν πληγώνουν το σύνολο της αλυσίδας, κάνουν κακό σε όλους μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Τσίντζεϊ. Ο Μπιλ Μάθι, πρόεδρος των franchisees Subway βορείου Αμερικής, παραδέχτηκε ότι «ορισμένα franchise καταστήματα μοιάζουν σαν να βρίσκονται είκοσι χρόνια πίσω», αλλά σήκωσε το δάχτυλο στην κεντρική διοίκηση ότι «δεν εξέτασε ποτέ την οικονομική επιφάνεια του κάθε franchisee, ούτε τις δυνατότητες ανάπτυξης του εκάστοτε εγκεκριμένου ακινήτου, ούτε αν υπάρχει δυνατότητα μεταστέγασης». Η θητεία Τσίντζεϊ στη Subway έχει στιγματιστεί από τη δυσκολία περαιτέρω ανάπτυξης του franchise δικτύου, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις παροχές της μητρικής εταιρείας προς τους δικαιοχρήστες, με πιο πρόσφατη την κανονιστική οδηγία της 28ης Δεκεμβρίου 2023, όπου τα κουπόνια των πέντε δολαρίων που δικαιούνται οι καταναλωτές εφόσον προβούν σε συγκεκριμένες αγορές, εφεξής χρεώνονται στον εκάστοτε franchisee και όχι στη μητρική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter