Οι καταναλωτές ταχυκίνητων προϊόντων στις ΗΠΑ στρέφονται σε προϊόντα με χαμηλότερο κόστος αγοράς λόγω της πανδημίας, συμπεραίνει η Inmar Intelligence, εταιρεία παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας αξιοποίησης δεδομένων (data-driven technology services) στον κλάδο του λιανεμπορίου και των προμηθευτών του. Αναζητούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, σημειώνει, την εξοικονόμηση πόρων μέσω προωθητικών ενεργειών και κουπονιών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα brands των ειδών σούπερ μάρκετ, η πλειονότητά τους αναζητά επιπρόσθετη αξία. Συγκεκριμένα, στο σύνολο 1.000 ερωτηθέντων τον Νοέμβριο του 2020, σε ποσοστό 61% ανέφεραν πως από την αρχή της πανδημίας στρέφονται σε προϊόντα χαμηλότερης τιμής, ενώ δεν διστάζουν να δοκιμάσουν νέα προϊόντα προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Σε ποσοστό άνω του 70% δηλώνουν πως έχουν αναζητήσει νέους τύπους ειδών παντοπωλείου ή brands κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ κατά 83% πως σκοπεύουν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα εκ νέου.

Οι καταναλωτές επίσης δήλωσαν πως η τιμή (67%) και ύπαρξη εκπτώσεων/κουπονιών (51%) αποτελούν σημαντικούς λόγους αγοράς νέων προϊόντων και επωνυμιών. Άξια αναφοράς είναι επίσης τα ευρήματα που αφορούν την αύξηση της συχνότητας αγορών (39%) και τη χρήση mobile εφαρμογής κάποιου λιανεμπορικού καταστήματος τροφιμων για την πραγματοποίηση αγορών, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (43%). Σύμφωνα με τον David Mounts, chairman και CEO της Inmar, τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι καταναλωτές ζητούν από το λιανεμπόριο περισσότερες προσφορές και εκφράζουν τη βούλησή τους να δοκιμάσουν σε αυτή την περίπτωση νέα προϊόντα / brands. Οπότε, επισημαίνει πως «οι λιανέμποροι και τα brands πρέπει να τους προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες εξοικονόμησης χρημάτων, μέσω κουπονιών ή άλλων προωθητικών ενεργειών, ώστε να διατηρήσουν την επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους και να προστατέψουν την πιστότητα των πελατών τους».

Πράγματι, κατά 80% οι ερωτηθέντες καταναλωτές σημείωσαν πως αναζητούν ευκαιρίες αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των προωθητικών ενεργειών και των κουπονιών, ενώ κατά 92% θεωρούν πως και οι προμηθευτές θα έπρεπε να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η αγοραστική τους συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνει αυτή τη θέση τους, καθώς σε ποσοστό 59% δηλώνουν πως πραγματοποιούν πιο συχνά τις αγορές τους σε καταστήματα που έχουν προωθήσεις και εκπτώσεις, γεγονός που οδηγεί, όπως καταγράφει η Inmar, σε αύξηση της πιθανότητας επαναλαμβανόμενων επισκέψεων.

Όπως σημειώνει από πλευρά της η Holly Pavlika, senior vice president of corporate marketing της Inmar, «καθώς και το 2021 αναμένεται δύσκολο και οι καταναλωτές ήδη νιώθουν την πίεση να αυξάνεται στα εισοδήματά τους, αυξάνεται παράλληλα η απαίτηση για τη συμβολή των λιανεμπόρων και των προμηθευτών τους στην εξοικονόμηση πόρων. Οι προωθήσεις δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου τους τελευταίους μήνες, αλλά τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας καταναλωτή δείχνουν πως αυτό πρέπει να αλλάξει». Στην παρούσα συγκυρία, όλοι οι αναλυτές της αγοράς τονίζουν την ανάγκη προσωποποιημένων προωθητικών ενεργειών, που θα καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες του πελάτη. Η έρευνα καταγράφει την ελλιπή ανταπόκριση της αγοράς σε αυτή την απαίτηση: Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως διαπίστωσε μείωση των διαθέσιμων κουπονιών. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που κατά 36% οι καταναλωτές δηλώνουν πως επιλέγουν το κατάστημα από το οποίο θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους επηρεαζόμενοι από τη διαθεσιμότητα εκπτώσεων και ειδικών προσφορών. Επίσης, κατά 44% σημείωσαν πως από την έναρξη της πανδημίας έχει αλλάξει ο μέσος όρος των κουπονιών που εξαργυρώνουν σε εβδομαδιαία βάση σε κάποιο κατάστημα τροφίμων, ενώ κατά 41% πως χρησιμοποίησαν κάποια εφαρμογή καταστήματος (mobile app), για να προμηθευτούν κουπόνια.

Η Pavlika αναφέρει πως λιανέμποροι και προμηθευτές αντιμετωπίζουν ζητήματα πιστότητας πελατών, καθώς η δοκιμή νέων προϊόντων, κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας όπου κυριάρχησε το στοκάρισμα, περιέπλεξε τη σχέση καταναλωτών και FMCG. «Για τη διατήρηση και τη διεύρυνση της ομάδας των νέων «πιστών» καταναλωτών ή για την επιστροφή τους σε brands στα οποία ήταν πριν πιστοί, το μάρκετινγκ θα πρέπει να δείξει πως ενδιαφέρεται για αυτούς, επενδύοντας στο θέμα της τιμής. Το Everyday Low Price, η προσφορά καθημερινά χαμηλών τιμών δεν αποτελεί επιλογή για όλες τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις, αλλά οι περιοδικές προωθητικές ενέργειες μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στη επαναφορά και τη σταθεροποίηση κλονισμένων σχέσεων».