Την απόκτηση στρατηγικής μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία Άροσις ανακοίνωσε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη. H συμφωνία του SMERC με την οικογένεια Φωτιάδη περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας από την Καστοριά με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ επιδίωξη των δύο πλευρών είναι τα προϊόντα της Άροσις να φτάσουν σε περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί ένα αξιόλογο ισχυρό δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας στο εξωτερικό. Βασικός επιχειρηματικός στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με το επενδυτικό ταμείο, είναι η δημιουργία ενός πρωτοπόρου, ηγετικού οργανισμού τροφίμων, τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω νέων επενδύσεων και συνεργασιών που θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας στον ευρύτερο χώρο των οσπρίων.

Παραμένει διευθύνων σύμβουλος ο Τρύφωνας Φωτιάδης
Σημειωτέον ότι ο βασικός μέτοχος της Άροσις, Τρύφωνας Φωτιάδης, θα παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα ηγηθεί του επενδυτικού και αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανοδική της πορεία.

«Κοιτώντας μπροστά, μπορούμε να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην Ελλάδα, να ανοίξουμε τα φτερά μας ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό, να εντείνουμε τις καινοτομίες μας προς όφελος των νέων μετόχων μας, των ανθρώπων μας και των ελληνικών τόπων – κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε» ανέφερε σχετικά ο κ. Φωτιάδης.

Στα 2,66 εκατ. ο τζίρος του 2021
Η Άροσις δραστηριοποιείται στο χώρο των οσπρίων από το 1956, παράγοντας 24 ελληνικά όσπρια, μεταξύ των οποίων και επτά προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικοννομικές καταστάσεις της, στη χρήση 2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 2.658.349,58 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 109.821,87 ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ανέρχονταν σε 415.618,83 ευρώ, ενώ οι βραχυοπρόθεσμες σε 376.569,28.

Οι άλλες επενδύσεις του SMERC
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη επένδυση του SMERemediumCap στον κλάδο των τροφίμων. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας Krop με έδρα την Άρτα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή φρούτων. Το επενδυτικό ταμείο έχει επίσης επενδύσει τον τελευταίο χρόνο στην εξαγορά του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & Spa στην Πάτμο, στην απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στην κτηνιατρική κλινική Πλακεντία, στην είσοδό της στην ESA Security Solutions (εταιρεία facility management) και στην απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Engie Hellas, η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε Cordia.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter