Την ανάγκη "να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη φέτα" υπογράμμισε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 17ου Συμπόσιου Κτηνοτροφίας, ο κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κατοχυρωμένο ως εθνικό προϊόν ούτε μπορεί να φέρει την ένδειξη "light" ούτε να συνοδεύεται από τοπωνύμια, όπως κάποιοι το επιχειρούν.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη φέτα στη μοίρα της προς όφελος των μικροσυμφερόντων ορισμένων. Προϊόν “φέτα light” δεν υπάρχει. Το ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει πχ “φέτα Κρήτης”, δεδομένου ότι η ονομασία του προϊόντος είναι εθνική και κανένας δεν δικαιούται να τη φθείρει. Δεν πωλείται ούτε διαιρείται”, τόνισε σε σκληρή γλώσσα έναντι εκείνων “που προσπαθούν να βλάψουν τη φέτα” ο κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, μιλώντας από το βήμα του 17ου συμποσίου κτηνοτροφίας, που διοργάνωσαν η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία και η Vivartia AΒΕΕ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε απερίφραστα ο κ. Αλυφαντάκης, “τα τυροκομεία που δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές λειτουργίας πρέπει είτε να εκσυγχρονιστούν είτε να κλείσουν!“.

Εξάλλου, επεσήμανε την ανάγκη διενέργειας περισσότερων ελέγχων στο γάλα, αν και -όπως είπε- με τον ΕΦΕΤ η κατάσταση έχει ήδη βελτιωθεί, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταρτίζει ισοζύγια εισκομιζόμενου γάλακτος και έτοιμου προϊόντος, δηλώνοντας: “Η απόφαση αυτή αποτελεί τομή που θα οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν μπορείς να παίρνεις γάλα από τη Βουλγαρία και να το κάνεις φέτα”.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα ανατέθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος η επιβεβαίωση των στοιχείων του ισοζυγίου των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, οι οποίες προμηθεύουν με φέτα τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα πρόνοιας και τις ένοπλες δυνάμεις. Σημειώνουμε, επίσης, ότι από τους διαγωνισμούς που διενεργούνται για δωρεάν διανομή φέτας, καθώς και από τις προμήθειες φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων φορέων του Δημοσίου θα αποκλείονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, διότι παραβίασαν την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία για την παραγωγή ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων.