Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων από την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να σταματήσει τις αδειοδοτήσεις νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές του κέντρου της πόλης για την επόμενη διετία. Οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι ο Δήμος προχώρησε στην εν λόγω απόφαση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση των αρμόδιων υπηρεσιών του με τους φορείς της αγοράς, ενώ, όπως τονίζουν, «η απόφαση αυτή, ίσως, δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο μεταβίβασης των υπαρχόντων αδειών». Πρόθεσή τους είναι να κάνουν χρήση όλων των ένδικων μέσων, στον βαθμό που διαπιστωθεί ότι θίγονται τα συμφέροντα του κλάδου, μη αποκλειομένης της προσφυγής τους στην Περιφέρεια κατά της απόφασης του Δήμου.

Οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι ο Δήμος προχώρησε στην εν λόγω απόφαση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση των αρμόδιων υπηρεσιών του με τους φορείς της αγοράς, ενώ, όπως τονίζουν, «μάθαμε τα νέα από ΜΜΕ»!

«Είναι απαράδεκτο να μην έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους φορείς, εφόσον μια τέτοια απόφαση, ίσως, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον κλάδο», τονίζει ο κ. Γιώργος Καββαθάς, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ). ‘Οπως επισημαίνει, «με την απόφαση αυτή του Δήμου, πέραν της αναστολής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που βρίσκει αντίθετη τη ΓΣΕΒΕΕ, ενδεχομένως δημιουργούνται προβλήματα στον τρόπο μεταβίβασης των υπαρχόντων αδειών».

Η επί διετία αναστολή των χορηγήσεων νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων, όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Αθηναίων, προέκυψε κατόπιν διαπίστωσης των αρμοδίων υπηρεσιών του ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση των εν λόγω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε περιοχές του Κολωνακίου και του Θησείου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Η απόφαση

Η σχετική εισήγηση του δημάρχου, η οποία σημειώνουμε ότι περιλαμβανόταν στις προγραμματικές του δηλώσεις, έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποφάσισε την έκδοση κανονιστικής πράξης, σχετικά με την αναστολή επί διετία της χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή καφενείων, καφετεριών, μπαρ κλειστών ή ανοικτών, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οβελιστηρίων, πιτσαριών, σνακ-μπαρ (ζυθοπωλείο, μπυραρία, ουζοπωλείο, ουζερί), φαστ-φουντ, μικτών καταστημάτων, κέντρων διασκέδασης, αναψυκτηρίων-περιπτέρων ή άνευ καθισμάτων και παγωτοπωλείων, σε τρία διαμερίσματα του Δήμου:

  • Στο 1o Διαμέρισμα (Κολωνάκι: Πανεπιστημίου από Σίνα έως Β. Σοφίας, Σίνα από Πανεπιστημίου έως Οίτη, Οίτη από Σίνα έως Σαρανταπόρου, Ευέλπιδος Ηλία Ρογκάκου από Σαρανταπόρου έως Πλουτάρχου, Πλουτάρχου από Αριστείπου έως Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Βασ. Σοφίας από Πλουτάρχου έως Πανεπιστημίου).
  • Στο 2o Διαμέρισμα (Παγκράτι: Οδός Υμηττού έως Προφήτη Ηλία)
  • Στο 3o Διαμέρισμα (Γκάζι: Οδοί Βουτάδων, Κωνσταντινουπόλεως από Μ. Βασιλείου μέχρι Αχιλλέως, Τριπτολέμου, Δεκελέων, Μ. Βασιλείου) και Θησείο (Ηρακλειδών, Απ. Παύλου, Ακάμαντος).

‘Ενδικα μέσα-προσφυγές κατά της απόφασης

Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, με την έκδοση της κανονιστικής πράξης ο Δήμος αποβλέπει στην προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, στην αισθητική αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις προαναφερόμενες περιοχές.

Ο Δήμος έχει ήδη επεξεργασθεί, με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του, τα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων χρήσεων γης γι’ αυτές τις περιοχές, τα οποία και έχει διαβιβάσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση ΠΔ.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, πάντως, περιμένουν να ενημερωθούν αναλυτικά και επισήμως για το θέμα. Πρόθεσή τους είναι να κάνουν χρήση όλων των ένδικων μέσων, στον βαθμό που διαπιστωθεί ότι θίγονται τα συμφέροντα του κλάδου, μη αποκλειομένης της προσφυγής τους στην Περιφέρεια κατά της απόφασης του Δήμου.