«Πάγο» βάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, σε ανατιμήσεις αγαθών καθημερινής ανάγκης, που φθάνουν εν μέσω κρίσης υψηλότερα και του 50%! Το Υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιτυγχάνει, όχι απλώς την ανάκληση των ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων, αλλά και τη μείωση των έως σήμερα τιμών τους! Σε εκκρεμότητα παραμένουν, πάντως, αρκετοί «τσιμπημένοι» νέοι τιμοκατάλογοι εταιρειών τροφίμων, με τις οποίες ο υφυπουργός διαπραγματεύεται, προκειμένου να «πεισθούν» να κατεβάσουν τις τιμές τους. Στο μεταξύ, θεωρείται πιθανό ότι το ΥΠΑΝ θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε όσους καταστρατήγησαν τις διατάξεις περί γνωστοποίησης τιμοκαταλόγων και ετήσιων συμφωνιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέσω του επιτελείου του, ο υφυπουργός έχει ήδη μπλοκάρει αυξήσεις μεγάλης εταιρείας διανομών έως 42%(!) σε σνακ, σοκολάτες και δημητριακά, και άνω του 25% σε κονσέρβες. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός διαπραγματεύεται την ανάκληση αυξήσεων στα παγωτά μικρομεσαίας γαλακτοβιομηχανίας, οι οποίες πλησιάζουν το 40%, όπως και αυξήσεις κατεψυγμένων φαγητών εταιρείας του συγκεκριμένου κλάδου, που υπερβαίνουν το 41%!

Ωστόσο, το ΥΠΑΝ φέρεται ανήμπορο να αντιδράσει σε ανατιμήσεις παγωτών μιας εκ των μεγαλυτέρων γαλακτοβιομηχανιών, της τάξης του 3% έως 22%, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail, οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τα κοστολόγια της εν λόγω εταιρείας. Πάντως, το υπουργείο πέτυχε να αναστρέψει τις ανατιμήσεις έως 6% προϊόντων της ίδιας γαλακτοβιομηχανίας σε μειώσεις κατά το αντίστοιχο ποσοστό, όπως και ανατιμήσεις γνωστής αλλαντοβιομηχανίας έως 5% σε ποσοστά μειώσεων που πλησιάζουν το 9%!

Αντίστοιχα, στον τομέα των κατεψυγμένων λαχανικών, το ΥΠΑΝ αντέστρεψε ανατιμήσεις μικρομεσαίας εταιρείας, που έφθαναν έως και 13%, σε μειώσεις έως 17%, όπως και ανατιμήσεις μικρής εταιρείας τυποποίησης ελαιολάδων και σπορελαίων, που έφθαναν στο 6%, σε μειώσεις από 4% έως 17%!

Εντείνονται οι έλεγχοι

Σε εκκρεμότητα παραμένουν, πάντως, αρκετοί «τσιμπημένοι» νέοι τιμοκατάλογοι εταιρειών τροφίμων, με τις οποίες ο υφυπουργός ήδη διαπραγματεύεται, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να «πεισθούν» να κατεβάσουν τις τιμές τους προς όφελος των καταναλωτών.

Πέραν της μεθόδου των «διαβουλεύσεων» για τη συγκράτηση των τιμών, ο κ. Βλάχος ασκεί πιέσεις στις εταιρείες και μέσω των ελεγκτικών κλιμακίων που τους αποστέλλει, όποτε διαπιστώνει ότι «δεν επιδεικνύουν την προσδοκώμενη κοινωνική ευαισθησία» ή, απλώς, όπου από τα κοστολόγιά τους δεν δικαιολογούν νέους «φουσκωμένους» τιμοκαταλόγους.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΝ διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους για την ανεύρεση μη κοινοποιημένων σε αυτό ετήσιων συμφωνιών μεταξύ βιομηχανιών και λιανεμπορικών δικτύων, ενώ όλα δείχνουν ότι ο υφυπουργός σύντομα θα προβεί σε νέες σχετικές ανακοινώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πιθανό ότι το ΥΠΑΝ θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε όσους καταστρατήγησαν τις διατάξεις περί γνωστοποίησης τιμοκαταλόγων και ετήσιων συμφωνιών.