Εκτός από τα αβγά, φέτος το Πάσχα κόκκινες είναι και οι τιμές των περισσοτέρων, αν όχι όλων, των εποχικών ειδών, όπως και των ειδών ευρείας κατανάλωσης. Η Μεγάλη Εβδομάδα αποδεικνύεται εβδομάδα παθών για τα νοικοκυριά, τα οποία θα πληρώσουν ακριβότερα έως 80% τα νωπά φρούτα και λαχανικά και έως 30% αρκετά από τα τυποποιημένα προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι. Κάποια "καλά νέα" για τις τιμές έρχονται μετά την Ανάσταση, αλλά μόνο για τα κρέατα. Αρνάκι και κατσικάκι τιμολογούνται περίπου όσο και πέρυσι. Τι κι αν η κυβέρνηση διατυμπανίζει την επιτυχία της ότι πάταξε τις "ελληνοποιήσεις" των εισαγόμενων κρεάτων, οι καταγγελίες περί του αντιθέτου δεν έλειψαν.

‘Ολα δείχνουν ότι η… ανάσταση που αναμένουν οι καταναλωτές μήνες τώρα, υπομένοντας το μαρτύριο της ακρίβειας, δεν θα έλθει με τις αναστάσιμες καμπάνες. Βιοκαύσιμα, υπερκατανάλωση, μαύρος χρυσός, υπερκέρδη πλέκουν το αγκάθινο στεφάνι του καταναλωτή. Κι αν κάποιοι θεωρήσουν ως υπερβολικά τα προαναφερόμενα, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τα ακόλουθα:

  • Οι αυξήσεις στα νωπά φρούτα και λαχανικά φθάνουν φέτος το Πάσχα έως 80%, σε σχέση το περυσινό διάστημα ακριβώς πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ, συγκρινόμενες οι τιμές σε ετήσια βάση, το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 160%.
  • Στα τυποποιημένα τρόφιμα η μια στις δύο ανατιμήσεις υπερβαίνει το 20% σε σχέση με το περσινό Πάσχα φθάνοντας έως 30%.
  • Ο κύριος όγκος των αυξήσεων συγκεντρώνεται σε ποσοστά από 10% έως και 20%.
  • Ο κατάλογος με τις ανατιμήσεις περιλαμβάνει αγαθά καθημερινής ζήτησης, όπως μακαρόνια, ρύζια, νωπά φρούτα και λαχανικά, γάλατα, αναψυκτικά, μπίρες, κρασιά, σάλτσες κά.
  • Ανοδική είναι η πορεία και στις τιμές των αβγών. Σε σχέση με πέρυσι, αυξάνονται κατά 20%, ενώ οι βαφές είναι φέτος αντιστοίχως ακριβότερες κατά περίπου 10%.
  • Τόνος και καλαμάρια, που καταναλώνονται ιδιαίτερα στην περίοδο της νηστείας, πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι έως 18%. Παρηγοριά στους… πεινασμένους της Σαρακοστής, η τιμή του χταποδιού που παραμένει σταθερή.

‘Ιδια γεύση…

Κάποια “καλά νέα” για τις τιμές έρχονται μετά την Ανάσταση και μόνο για τα κρέατα. Αρνάκι και κατσικάκι τιμολογούνται στη χονδρική από τις κεντρικές αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα 5 και 6 ευρώ το κιλό αντίστοιχα και στη λιανική από τα σούπερ μάρκετ στα 7,20 και 8,20 ευρώ το κιλό, περίπου δηλαδή όσο και πέρυσι. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 2 με 2,5 ευρώ το κιλό, επίσης όπως πέρυσι.

‘Οσο για την ποιότητα του κρέατος, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης διατυμπανίζουν την επιτυχία τους με τις ενδείξεις περί προέλευσης και τύπου κρέατος στις αποδείξεις λιανικής, υποστηρίζοντας ότι πάταξαν τις “ελληνοποιήσεις” των εισαγόμενων κρεάτων. Ωστόσο, και φέτος δεν λείπουν οι καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές και εν συνεχεία “βαπτίσεις” αρνιών από Σκόπια και Βουλγαρία.

Και μέσα σε αυτόν τον “χαμό” κάποια εκ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύθηκε έξυπνα το όλο θέμα, προβάλλοντας διαφημιστικό σποτ για τις ενδείξεις στις ετικέτες των προϊόντων κρέατος που διακινεί το δίκτυό της, με την επισήμανση ότι περιλαμβάνουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που επιβάλλει το νέο καθεστώς…

Αν από τα προαναφερόμενα προκύπτει κάποιο συμπέρασμα, είναι ότι το αρνί -ελληνικό, σκοπιανό ή βουλγάρικο, ακριβό ή φθηνό- θα έχει την ίδια γεύση (λέμε τώρα…).