Τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων εκμεταλλεύεται η Πέντε. Αν και στις προθέσεις της ήταν φέτος να μην προχωρήσει στη δημιουργία νέων καταστημάτων, έχει ήδη προγραμματίσει τη λειτουργία έξι νέων. Ωστόσο, κινείται με μεγαλύτερη επενδυτική αυτοσυγκράτηση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην αγορά.

Έτσι, ενώ η εταιρεία συνήθιζε να διαθέτει σημαντικά κεφάλαια για αγορές ακινήτων, φέτος κατά πλειονότητα τα νέα της καταστήματα φαίνεται ότι θα είναι με ενοικιοστάσιο.

Ειδικότερα, από τα τρία πρώτα νέα σούπερ μάρκετ μόνο το ένα είναι ιδιόκτητο, ενώ είναι πιθανότατο η διοίκηση της αλυσίδας να υπογράψει μισθωτήρια συμβόλαια και για τα επόμενα καταστήματά της. Τα στελέχη της ήδη αναζητούν χώρους καταστημάτων που απελευθερώθηκαν, οι οποίοι πλέον αφθονούν, ενώ λόγω της μεγάλης προσφοράς για ενοικίαση διατίθενται με χαμηλά μισθώματα.

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στο δίκτυο πωλήσεων της Πέντε είχαν προστεθεί τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, με έδρες σε Ακράτα (ιδιόκτητο), Αίγιο και Δήλεσι (νοικιασμένα).

Εξάλλου, στελέχη της εταιρείας σημειώνουν ότι αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν να συζητούν την εξαγορά είτε μικρών τοπικών δικτύων είτε μεμονωμένων καταστημάτων, ωστόσο στην κατάσταση που έχει φθάσει πλέον η αγορά ουδείς εξετάζει σενάρια εξαγορών, εφόσον στα εμπορικά κέντρα των πόλεων προσφέρονται πλήθος ελεύθερων θέσεων εγκατάστασης καταστημάτων.

Κάπως ανάλογα κινήθηκε η αλυσίδα με την περίπτωση των Ατλάντικ. Περίμενε να απελευθερωθούν αρκετά από τα ακίνητα που τα στέγαζαν και εν συνεχεία, προχώρησε για λογαριασμό της σε απευθείας συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους.

Για το 2012 η Πέντε αισιοδοξεί ότι θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με νέα καταστήματα, τα περισσότερα σε ενοικιασμένα ακίνητα.

Ανοδικά ο τζίρος πάνω από 5%
Στο μέτωπο των πωλήσεων η Πέντε εμφανίζεται να κρατά σθεναρή αντίσταση στην κρίση. Τα έσοδά της στο οκτάμηνο κινήθηκαν ανοδικά περίπου 5%-5,5%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ οι προβλέψεις της διοίκησής της είναι ακόμη πιο αισιόδοξες για το κλείσιμο της χρήσης: Αναμένει ότι η ετήσια ανάπτυξη του τζίρου της θα εμφανίσει ρυθμό υψηλότερο του 5%.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Πέντε, η θετική πορεία του τζίρου της οφείλεται εκτός από την υψηλή πιστότητα των πελατών της και στο γεγονός ότι η αλυσίδα περιόρισε την γκάμα των κωδικών της στα βασικά προϊόντα του σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας την επέκταση σε προϊοντικές κατηγορίες όπως η ένδυση-υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κλπ, των οποίων η ζήτηση παρουσιάζει μεγάλη πτώση.

Η ανοδική πορεία του τζίρου επιτρέπει στην Πέντε να αισιοδοξεί και για τα καθαρά αποτελέσματα του 2011, τα οποία αναμένει ότι θα καταγράψουν άνοδο ανάλογη εκείνης του τζίρου. Σημειώνουμε ότι στα θετικά καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας συμβάλλει καθοριστικά το γεγονός ότι αναπτύσσεται με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, αρά χωρίς το κόστος επιτοκίων που επιβαρύνει άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σημειώνουμε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία αναμένει να εισπράξει από το ΥΠΑΑΝ περί το 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των κεφαλαίων με τα οποία επιδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η συνολική επένδυσή της ήταν της τάξης των 8 εκατ. ευρώ –η επιδότησή της ανήλθε στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Η συντηρητική πολιτική ανάπτυξης στην οποία βασίζεται κατά παράδοση η εταιρεία της επιτρέπει ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που ζει σήμερα η αγορά, να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητά της, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στις τράπεζες για αναζήτηση κεφαλαίων κίνησης.