Στον βελγικό όμιλο αγορών Copernic, αν όλα τελικά εξελιχθούν βάσει σχεδιασμού, θα ενταχθούν τέσσερις ελληνικές μεσαίας έκτασης αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού μας, η Mesis (όμιλος αγορών), η εταιρεία του Γαληνού Λαουτάρη, η Market In και η Κρόνος από την Πάτρα, διαβουλεύονται τη συγκρότηση ενός νέου ομίλου αγορών που θα λειτουργήσει ως «όχημα» για τη είσοδό τους στον Copernic.

Η είδηση αυτή καθαυτή δεν είναι νέα. Όλοι γνωρίζαμε την πρόθεση ομάδας στελεχών γνωστών εταιρειών του κλάδου να συγκροτήσουν έναν νέο όμιλο αγορών που θα συνδεόταν επιχειρηματικά με μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν τις εταιρείες που θα αποτελούσαν τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας, όπως και τον όμιλο στον οποίο θα ενέτασσαν το σχήμα τους.

Πληροφορίες, λοιπόν, του «σελφ σέρβις» αναφέρουν ότι ο ευρωπαϊκός όμιλος αγορών είναι ο Copernic, ο οποίος εδρεύει στις
Βρυξέλλες και σε ετήσια βάση μέσω των μελών του πραγματοποιεί τζίρο περί τα 130 δισ. ευρώ (!), ενώ οι τέσσερις προαναφερόμενες εταιρείες (Mesis, Λαουτάρης, Market In και Κρόνος) διαπραγματεύονται εδώ και μήνες την είσοδό τους στον ιταλικό όμιλο αγορών Conard, προκειμένου μέσω αυτού να αποτελέσουν μέλος του Copernic.

Ο Conard είναι ιταλικός όμιλος αγορών και σε ετήσια βάση πραγματοποιεί τζίρο κοντά στα 17 δισ. ευρώ. Η δυσκολία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι ο Conard, για να δεχθεί ως μέλη του εταιρείες, θα πρέπει αυτές να φέρουν την επωνυμία
του, και είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες πολύ δύσκολα δέχονται να απαρνηθούν τους εμπορικούς τους τίτλους.

Conard Hellas: holding για τους τέσσερις
Προκειμένου, λοιπόν, να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, η Mesis, η εταιρεία του Γαληνού Λαουτάρη, η Market In και η Κρόνος φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να ιδρύσουν μια νέα, κοινή εταιρεία, την Conard Hellas, που θα δράσει ως holding και θα αποτελέσει
μέλος του ιταλικού και, κατ’ επέκταση, και του βελγικού ομίλου.

Οι τέσσερις ανωτέρω εταιρείες υπολογίζεται ότι αριθμούν περί τα 400 σημεία πώλησης, με ετήσιο τζίρο 800 εκατ. ευρώ. Πηγές τη αγοράς προσθέτουν ότι οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων εταιρειών διαβουλεύονται και με στελέχη του ΕΛΟΜΑΣ, ώστε την όλη προσπάθεια να υποστηρίξουν και τα μέλη του εν λόγω ομίλου αγορών, ώστε η Conard Hellas να καταστεί ένα ευρύτερο, πιο ισχυρό ομιλικό σχήμα και, κατά συνέπεια, να συμβάλει με μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων στον ιταλικό όμιλο.

Ποια τα πλεονεκτήματα του Copernic;
Γιατί όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες επιμένουν να τεθούν υπό τη σκέπη του Copernic; Απλούστατα, διότι, πέρα από το ότι θα επιτύχουν καλύτερες συμφωνίες προμήθειας αγαθών υψηλής ζήτησης, θα έχουν να λαμβάνουν τις παροχές τους κεντρικά από τον Copernic. Οι παροχές θα προκύπτουν από συμφωνίες που σήμερα u963 συνάπτει -επίσης κεντρικά- ο βελγικός όμιλος με τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους παραγωγής αγαθών καθημερινής ανάγκης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να ενδυναμώσουν το ανταγωνιστικό τους προφίλ, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στο ράφι σε προϊόντα, για τα οποία σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλό κόστος κτήσης, καθότι λειτουργούν ως αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα της οργανωμένης λιανικής.

Παράγοντες της αγοράς που συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκρότησης της Conard Hellas στέκονται ιδιαίτερα στη δυναμική του ομίλου αγορών Copernic και δηλώνουν στο «σελφ σέρβις» ότι ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο βελγικό όμιλο είχαν κατά το παρελθόν εκδηλώσει ορισμένες εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου, ελληνικών, αλλά και ξένων συμφερόντων, χωρίς, ωστόσο, να καταλήξουν θετικά στις διαβουλεύσεις τους.