Η βιομηχανία της τεχνολογίας πληροφορικής αναζητά διαρκώς «φρέσκα» κίνητρα, για να ωθήσει τους επιχειρηματίες σε επενδύσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι τεχνολογίες που απαρτίζουν το οικοσύστημα του Internet of Things, το οποίο, αν και διανύει σχεδόν μια πενταετία ανάπτυξης, βρίσκεται ακόμα στα πρώιμα στάδια της βρεφικής του ηλικίας.

Το όραμα δεν έλειπε από τον ιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος ήδη πριν δύο χρόνια είχε την επιθυμία να ψηφιοποιήσει πλήρως τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, από την έναρξη της παραγωγής μέχρι την ανακύκλωση. Ωστόσο, το κόστος της επένδυσης –αρκετών εκατομμυρίων ευρώ– ήταν ένας παράγοντας που κρατούσε και συνεχίζει να κρατάει το εγχείρημα στη φάση του οράματος. Ενώ, όμως, το κόστος και η τιμή πώλησης μιας φιάλης νερού κυμαίνονται χαμηλά, δεν ισχύει το ίδιο για μια φιάλη κρασί, ακόμα κι απ’ τη φθηνότερη. Εκτός αυτού η ποσοτική παραγωγή φιαλών κρασιού είναι κατά πολύ μικρότερη της αντίστοιχης της παραγωγής φιαλών νερού, ειδικά αν το κρασί ανήκει στις ψηλότερες κατηγορίες τιμής.

Οι δύο αυτές συνιστώσες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αξιοποίηση των τεχνολογιών που ανήκουν στο οικοσύστημα Internet of Things, με τις οποίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η ποιότητα του προϊόντος θα είναι τελικά αυτή που αρμόζει στις προσδοκίες του αγοραστή, ο οποίος πλήρωσε από λίγες δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες ευρώ. Μάλλον σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκε η εταιρεία ISTMOS, η οποία σε συνεργασία με την Cosmote και το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, υλοποίησαν πιλοτικά την εφαρμογή «SmartWine». Η εφαρμογή χρησιμοποιεί αισθητήρες ενσωματωμένους στο προϊόν και αξιοποιεί το δίκτυο NB-IOT (Narrow-Band Internet of Things), για να παρακολουθεί τις συνθήκες στη διαδρομή του κρασιού από την παραγωγή στην αγορά. Η εταιρεία ISTMOS είχε διαπιστώσει τα προβλήματα διασφάλισης ποιότητας στην αγορά του κρασιού αρκετά χρόνια πριν και, με τη βοήθεια χρηματοδότησης από την ΕΕ, ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη λύση, η οποία βασίζεται σε τεχνολογίες του οικοσυστήματος IoT. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, σχεδόν το 20% των κρασιών που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά είναι κλεψίτυπο, οπότε το πρόβλημα και για τον αγοραστή και για τον παραγωγό είναι σημαντικά ευρύτερο από το ενδεχόμενο το κρασί να έχει ξινίσει.

Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι
Τα προηγούμενα χρόνια το IoT έγινε συνώνυμο οποιασδήποτε εφαρμογής που επιτρέπει τον έλεγχο της θέσης, των ποιοτικών ή άλλων χαρακτηριστικών συγκεκριμένων αντικειμένων. Για παράδειγμα, οι λύσεις που πριν από μερικά χρόνια ονομάζονταν «διαχείριση στόλου οχημάτων» μετονομάστηκαν σε IoT, για να δικαιολογήσουν την παρουσία εταιρειών σε αυτή την νέα τεχνολογία. Με την ίδια ευκολία στο οικοσύστημα IoT εντάχθηκε και η γκαραζόπορτα ή ο θερμοσίφωνας, που μπορούμε να ελέγχουμε από κάποια απόσταση, μέσω ενός smartphone. Κυριολεκτικά τα δύο προαναφερόμενα αντικείμενα είναι «πράγματα μέσα στο Internet», καθώς με τη βοήθεια της μικροηλεκτρονικής είναι σχετικά απλό να ενσωματώνουν ένα chip, που επιτρέπει τη σύνδεσή τους στο παγκόσμιο δίκτυο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ακόμα μικρότερα πράγματα, όπως ένας λαμπτήρας ή μια μικροσκοπική κάμερα. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα μιας πιο ουσιαστικής αξιοποίησης των τεχνολογιών IoT, διαπιστώνουμε ότι το έργο είναι αρκετά πιο δύσκολο απ’ όσο η ρύθμιση του θερμοσίφωνα στη θερμοκρασία που επιθυμούμε πριν φτάσουμε στο σπίτι. Η βασική διαφορά εντοπίζεται στο κόστος της επένδυσης.

Το πρόβλημα αυτό είχε γίνει αντιληπτό και με την τεχνολογία RFID, η οποία πλέον ανήκει στο οικοσύστημα του IoT. Ενώ αρχικά ακουγόταν δελεαστικό για τη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, το να γνωρίζει πού βρίσκεται το κάθε κουτάκι αναψυκτικού, όταν έφτανε η ώρα του πολλαπλασιασμού «κόστος RFID tag x δισεκατομμύρια κουτάκια», μια δυσάρεστη έκπληξη έκοβε την όρεξη για περαιτέρω αναζητήσεις. Έκτοτε, δηλαδή τουλάχιστον σε 15 χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει, μεταξύ των οποίων και το κόστος του RFID tag. Όμως ο πολλαπλασιασμός εξακολουθεί να δίνει αποτρεπτικά νούμερα. Το θετικό είναι ότι πλέον υπάρχουν πλευρές του θέματος που, ενώ πριν μια δεκαετία ήταν απροσπέλαστες λόγω κόστους και τεχνολογικών εμποδίων, σήμερα είναι βατές. Π.χ. οι αισθητήρες μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως η θερμοκρασία κι η υγρασία ή οι χημικές μεταβολές, είναι μικρότεροι, πιο αξιόπιστοι και φθηνότεροι. Επίσης, οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών δίνουν τη δυνατότητα για αξιόπιστη συλλογή δεδομένων με χαμηλό κόστος και η επεξεργαστική ισχύς είναι αρκετά φθηνή, για να είναι εφικτή η επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων, που παράγει το σύμπαν των αντικειμένων.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν όμως και τα δυσάρεστα. Στο οικοσύστημα του IoT σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές μιλούν τη δική τους γλώσσα. Δεδομένου ότι για τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας χρειάζεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ πολλών διαφορετικών μερών, η επί του παρόντος επικρατούσα Βαβέλ δεν βοηθά την κατάσταση. Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που θα απασχολήσει το οικοσύστημα, είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος λειτουργίας. Αν σκεφτούμε ότι με τους υπολογιστές διάφορων μορφών, που είναι συνδεδεμένοι στο Internet, οι κυβερνοεγκληματίες ανακαλύπτουν ανοιχτές «πίσω πόρτες», είναι τρομακτικό, αν φανταστούμε τι θα συμβεί με τα τρισεκατομμύρια «πόρτες» που ανοίγουν στο Internet των πραγμάτων.

Πιλοτικά έργα και ειδικές χρήσεις
Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Ίσως είναι ανέφικτη η ιχνηλάτηση σε επίπεδο μονάδας-κουτιού αναψυκτικού, είναι όμως εφικτή σε επίπεδο παλέτας. Ευρεία αξιοποίηση βρίσκουν ήδη οι τεχνολογίες IoT στην προληπτική συντήρηση μηχανημάτων. Οι αισθητήρες ακριβείας και η ανάλυση των δεδομένων με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατό να αποτρέψουν μια διακοπή στη γραμμή παραγωγής, λόγω βλάβης κάποιου μηχανήματος. Επίσης, με την ανάλυση των δεδομένων από αισθητήρες μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση ενέργειας στα καταστήματα μιας αλυσίδας τροφίμων. Επομένως, δε χρειάζεται μια επιχείρηση να ανήκει στην κατηγορία της Amazon, της Volvo ή της Maersk για να ξεκινήσει να «πειραματίζεται», δεδομένου ότι πέρα από τις ακριβές λύσεις των μεγάλων κατασκευαστών υπάρχουν και δελεαστικές προτάσεις από το καλάθι του του ανοιχτού λογισμικού.

Οι τεχνολογίες επικοινωνίας στο σύμπαν του IoT
Λίγο πριν φύγει ο Αύγουστος, η Cosmote ανακοίνωσε ότι προσφέρει πανελλαδική κάλυψη του δικτύου NarrowBand Internet of Things (NB-IoT), με πληθυσμιακή κάλυψη λίγο κάτω από 97%. Η τεχνολογία NB-IoT αποτελεί μια από τις άμεσα διαθέσιμες επιλογές για διασύνδεση συσκευών, που ανταλλάσσουν μικρούς όγκους δεδομένων και δεν πρέπει να ξοδεύουν πολύ ενέργεια, ώστε, αν λειτουργούν με μπαταρίες, αυτές να διαρκούν για μεγάλο διάστημα. Η τεχνολογία έχει ήδη αξιοποιηθεί για πιλοτικές εφαρμογές και στην Ελλάδα. Εναλλακτικά, άμεσα αξιοποιήσιμη είναι και η τεχνολογία LoRaWAN, η οποία έχει επίσης αξιοποιηθεί σε πιλοτικές και εμπορικές εφαρμογές. Οι δύο τεχνολογίες βασίζονται σε διαφορετικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές, γεγονός που θέτει εξαρχής περιορισμούς στην ενοποίησή τους.

Η τεχνολογία NB-IoT είναι συμβατή με την τεχνολογία LTE και για αυτό πρακτικά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή κεραιών, κάνοντας αναβάθμιση. Η τεχνολογία LoRaWAN αξιοποιεί συχνότητες χαμηλότερα του giga-hertz, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι για την υλοποίηση ενός έργου είναι απαραίτητη και η εγκατάσταση κεραιών. Αν και αρχικά κάτι τέτοιο ακούγεται πολυδάπανο, στην πράξη δεν είναι, καθώς οι κεραίες LoRaWAN καλύπτουν εκτάσεις πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων (ακτίνα ως τα 50 χιλιόμετρα ανά gateway). Το NB-IoT υποστηρίζεται από το 3rd Generation Patrnership Project και το GSMA, δηλαδή τους οργανισμούς που έθεσαν τα πρότυπα στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, ενώ το LoRaWAN υποστηρίζεται από μια μη κερδοσκοπική ένωση περίπου 500 μελών, τα οποία συνεργάζονται για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οπότε στην πράξη οι δύο τεχνολογίες θέτουν και σε αυτόν τον τομέα το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα σε ανοικτά και κλειστά συστήματα. Η τεχνολογία 5G είναι επίσης υποψήφια για την υλοποίηση έργων IoT, δεδομένου όμως ότι η αξιοποίησή της στην Ελλάδα αναμένεται μετά το 2020, προσωρινά οι δύο προαναφερόμενες λύσεις βρίσκονται στο ενδιαφέρον των περισσότερων επιχειρήσεων.