Στο στόχαστρό τους έχουν βάλει οι ισχυροί του κλάδου πάνω από πενήντα σούπερ μάρκετ, που ανήκουν σε τουλάχιστον τέσσερις τοπικές αλυσίδες. Στόχος των ισχυρών είναι να διεισδύσουν ταχύτερα και βαθύτερα σε περιοχές που η παρουσία τους παραμένει σχετικά περιορισμένη. Ο μόνος τρόπος που προσφέρεται για την άμεση υλοποίηση των στρατηγικών τους επιδιώξεων είναι οι νέες εξαγορές μικρής γεωγραφικής εμβέλειας.

Kατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ραντάρ των ισχυρών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, μια αλυσίδα με δίκτυο περίπου είκοσι σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια δεύτερη που ελέγχει περισσότερα από δέκα καταστήματα στη βορειοδυτική Ελλάδα και αναπτύσσεται επιτυχώς πάνω από πενήντα χρόνια, μια τρίτη που εδρεύει σε νησί του Ιονίου κι ακόμα μια, που συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους τοπικούς «παίκτες» της Βόρειας Ελλάδας, με δραστηριότητα τουλάχιστον σε πέντε νομούς ενός δικτύου περισσότερων των είκοσι σούπερ μάρκετ.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στη διάρκεια του 2023 θα εκδηλωθεί έντονη κινητικότητα στη λεγόμενη «μεσαία ζώνη» των επιχειρήσεων του κλάδου, που θα επιφέρει αλλαγή στο ισοζύγιο εταιρικής επιρροής σε πολλές από τις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές της χώρας, με τη συντριπτική επικράτηση των ισχυρών του κλάδου και, φυσικά, με αισθητές ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς καθενός. Άλλωστε, ουδείς εκ των βασικών «παικτών» δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για νέες εξαγορές, ούτε ο leader του κλάδου, η ΕΥΣ, που κάθε χρόνο προσθέτει στα έσοδά του περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ μέσω οργανικής ανάπτυξης και επιθετικών κινήσεων, ούτε η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία αναζητεί τρόπους τόνωσης του κύκλου εργασιών της που έχει κυριολεκτικά κολλήσει στο επίπεδο των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτε βέβαια η Metro παρότι ασκεί σχετικά συντηρητική πολιτική στις εξαγορές. Από το ράλι των εξαγορών δεν λείπει ασφαλώς η Μασούτης, η οποία πρωταγωνιστεί σχετικά τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας να ανέβει γρήγορα στην κατάταξη των εταιρικών μεγεθών του κλάδου, η Πέντε που δεν κρύβει ότι μελετά σενάρια εξαγορών, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός που αργά αλλά σταθερά γιγαντώνεται μέσω επεκτατικών κινήσεων, όπως και η Market In, η οποία, αν και με μικρότερο εκτόπισμα στον κλάδο, κάνει τις δικές της κινήσεις γρήγορης μεγέθυνσης.

Μοναδική ίσως εξαίρεση είναι η Lidl, η οποία, εφόσον τα μεγέθη της αυξάνονται γρήγορα δίχως τα ρίσκα και το κόστος των εξαγορών, επιμένει στην πάγια θέση της ότι η μόνη στρατηγική που ταιριάζει στο προφίλ της, είναι η αύξηση του μεριδίου της στον κλαδικό τζίρο αποκλειστικά μέσω της οργανικής της ανάπτυξης.

Θολό τοπίο στον ΕΛΟΜΑΣ
Ο ΕΛΟΜΑΣ, ο πιο ισχυρός όμιλος αγορών του κλάδου που βλέπει το πουλόβερ του δυναμικού του να ξηλώνεται, αισθάνεται ότι η υπολειπόμενη δομή του –μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις μελών κατόπιν εξαγορών και όχι μόνο– είναι περισσότερο από ποτέ εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, όντας η πιο ενδιαφέρουσα για τις μεγάλες αλυσίδες και γι’ αυτό πιο ευάλωτη δομή μικρομεσαίων λιανεμπορικών εταιρειών.

Είναι βέβαιο ότι, στο βαθμό που ενταθεί φέτος το παιχνίδι των εξαγορών, θα χτυπήσει και πάλι στην καρδιά τον όμιλο, ο οποίος, αν και εγγράφει νέα μέλη στο δυναμικό του, είναι πλέον αδύνατο να αναπληρώσει τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Αυτό σημαίνει πολλά για το μέλλον του, όσα και το μήνυμα που εκπέμπεται σε ανταγωνιστές και προμηθευτές για τις δυνατότητές του.