Στα 1.379.433 hl καταγράφηκε ο όγκος της παραγωγής οίνου στη χώρα μας την αμπελοοινική περίοδο 2023/2024, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Κομισιόν, όγκος που είναι ο χαμηλότερος όλων των εποχών.Η οριστική παραγωγή οίνου εμφανίζεται μειωμένη κατά 35,1% το 2023/2024 σε σύγκριση με την παραγωγή 2022/2023, ενώ μειωμένη επίσης κατά 40,2% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

Η κατακόρυφη πτώση της οινοπαραγωγής, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, οφείλεται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέδρασαν την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι και τις ζημιές που προηγήθηκαν εξαιτίας τους. Πλέον η ελληνική οινοπαραγωγή απέχει μακράν από το μέσο όρο της εικοσαετίας 1993-2013, όπου κατά μέσο όρο ανερχόταν στα 3.588.000 hl, αφού επιπλέον εκτός των ακραίων κλιματικών φαινομένων, επιδρά έντονα στο ύψος της, η μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας. Πτωτικές μεταβολές ως προς τον όγκο καταγράφονται την περίοδο 2023/24 σε όλες τις κατηγορίες πλην των ποικιλιακών οίνων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022/2023, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να αφορά οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη.

Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 9,97%, των οίνων με ΠΓΕ σε 27,03%, των ποικιλιακών οίνων σε 17,48% και των οίνων χωρίς ΓΕ σε 45,33%. Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 59,66%, ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 40,34%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter