Η διαδικασία της αναγνώρισης των διεπαγγελματικών οργανώσεων προϊόντων τροφίμων, η εύρυθμη λειτουργία τους, το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τις παραβάσεις σε εμπορία και σήμανση προϊόντων και ο υπό διαβούλευση νέος κανονισμός του ΕΛΓΟ Δήμητρα αποτελούν τα ζητήματα που θα τεθούν από τους επαγγελματίες προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Κώστα Τσιάρα.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, στο ΥΠΑΑΤ υπήρξε αλλαγή και σε επίπεδο υφυπουργού: Ο Χρήστος Κέλλας αντικατέστησε τον Σταύρο Κελέτση.

Μία ημέρα πριν τον ανασχηματισμό, ο απερχόμενος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, παρόντων και των Γενικών Γραμματέων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου και Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, συναντήθηκε με εννέα διεπαγγελματικές οργανώσεις προϊόντων. Το πρώτο και κύριο θέμα αφορούσε, όπως πληροφορήθηκε το FOODReporter, την έλλειψη ζωικού κεφαλαίου, το οποίο δημιουργεί ζήτημα ως προς τη συνολική παραγωγή σε περισσότερους από τρεις διαφορετικούς κλάδους. Ντεμπούτο σε υπουργική συνάντηση έκανε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κορινθιακής Σταφίδας, εκπροσωπούμενη από το γενικό διευθυντή Θανάση Σωτηρόπουλο.

Ο ρυθμός δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων με νόημα
Το ζήτημα που «καίει» αφορά το ρυθμό δημιουργίας διεπαγγελματικών και τη διατήρηση του αυστηρού πλαισίου σύστασής τους, για χάρη της σαφήνειας των διεκδικήσεων και πολιτικών βιωσιμότητας και εξωστρέφειας ανά προϊόν, «ακόμη κι αν αυτό κοστίσει σε μη συμμετοχή επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια».

Η ανομολόγητη παραδοχή από όλες τις πλευρές είναι ότι ο κυρίαρχος λόγος αφορά το μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ζητηθεί από τον κ. Τσιάρα να πρωταγωνιστήσει στο έργο της ίδρυσης του συντονιστικού οργάνου Συμβουλίου Ένωσης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, που θα έχει έδρα το ΥΠΑΑΤ και συναρμόδια υπουργεία τα Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών, λόγω του ενεργού ρόλου των Περιφερειών. Αυτό που επιζητείται είναι να διαχωριστεί η ιεραρχία μεταξύ εθνικών διεπαγγελματικών και των αντίστοιχων περιφερειακών, όπως είναι, για παράδειγμα, η Περιφερειακή Διεπαγγελματική Ένωση ΠΟΠ Γραβιέρας Κρήτης, η σύσταση της οποίας αναμένεται από μέρα σε μέρα. Υπάρχει ανάγκη για οργανώσεις με πραγματικό αντίκτυπο σε εθνικές ανάγκες και επαγγελματικές πολιτικές. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και Τομέα Κτηνοτροφίας Αιγοπρόβειου Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, Θάνος Αγγελάκης, ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, Χρήστος Γκατζάρας, ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, ο εκτελεστικός διευθυντής Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού, Γιάννης Λιάρος, ο αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Κωνσταντίνος Ευσταθίου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Μποτό, ο ταμίας Εθνικής Διαπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Θανάσης Μπαλτάς, μαζί με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Κύμη Ζάζη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter