Σε αδιέξοδο φαίνεται να καταλήγουν τα αιτήματα της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ηλίας Κοτόπουλος, στο FOODReporter, υπόψη του υπουργού τέθηκαν τα ζητήματα της αναγραφής της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών, της χώρας αρμεγής και ξεχωριστά της χώρας παραγωγής και χώρας συσκευασίας, εξωτερικά των συσκευασιών γάλακτος και γιαουρτιών.

Πρόκειται για το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στο οποίο η ΕΦΧΕ επιζητά αλλαγή και ευκρινή αναγραφή πλήρους τοπωνυμίου, αν είναι δυνατόν, αναφορικά με την αρμεγή.

«Λάβαμε τη δέσμευση του ίδιου του υπουργού ότι θα λάβουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας μέχρι την Τρίτη 7 Μαρτίου, αλλά προφανώς αυτό δεν έχει γίνει», δήλωσε, δυσαρεστημένος, ο κ. Κοτόπουλος.

«Παλιότερα ίσχυε η ξεχωριστή και περισσότερο ακριβής αναγραφή, διεκδικούμε το άρθρο να επιστρέψει στην προηγούμενη αυστηρότητά του.

Πολλές εταιρείες τοποθετούν μια μικρή ελληνική σημαία επάνω στις συσκευασίες των προϊόντων τους, αλλά ελάχιστοι ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό γνωρίζουν ότι αυτό δεν αφορά την προέλευση του γάλακτος, δηλαδή της πρώτης ύλης ενός γιαουρτιού, αλλά το ότι το προϊόν απλά παρασκευάστηκε σε εργοστάσιο εντός Ελλάδος», επεσήμανε ο κ. Κοτόπουλος.

«Ιδανικά θα επιθυμούσαμε να κινηθεί νομοθετικά το Υπουργείο προς μια νομοθετική κατεύθυνση προς τα σούπερ μάρκετ, που θα τα υποχρέωνε να τοποθετούν σε διαφορετικά ψυγεία τα γάλατα, τα ροφήματα καρπών, τα γιαούρτια, τα επιδόρπια γιαουρτιού και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά εδέσματα», επειδή οτιδήποτε το διαφορετικό συνιστά παραπλάνηση καταναλωτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΦΧΕ.

«Μύθος» η αποκλιμάκωση των τιμών των ζωοτροφών
Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτόπουλος διέψευσε τη μείωση στις τιμές των ζωοτροφών, τις οποίες ουσιαστικά προεξοφλεί η γαλακτοβιομηχανία και τις απέδωσε στην έλλειψη ζήτησης επί του παρόντος από τους κτηνοτρόφους, «μιας και δεν βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής των δημητριακών που λειτουργούν ως ζωοτροφές».

«Το καλαμπόκι μαζεύεται και πωλείται τον Αύγουστο, η σόγια λίγο νωρίτερα, ίσως από Ιούλιο.

Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε αγοράσει με τις περσινές ακριβές τιμές τις ζωοτροφές μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος και αποκάλυψε:

«Ακόμη κι έτσι, δεχόμαστε εκ νέου πιέσεις από τους γαλακτοβιομηχάνους να πουλήσουμε το γάλα μας φθηνότερα, προκειμένου να μην πιεστεί η κατανάλωση και να συνεχίζουν εκείνοι να αγοράζουν από εμάς. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούμε τις απώλειες σε μια δύσκολη συγκυρία για το σύνολο του κλάδου του γάλακτος».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter