Αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «Τσαλαφούτι» στο ενωσιακό μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) υπέβαλε άτυπη ομάδα παραγωγών από το Καρπενήσι, φιλοδοξώντας να βάλει το παραδοσιακό τυρί στον «χάρτη» των Π.Ο.Π. προϊόντων. Αυτήν την περίοδο και μέχρι τις 22 Αυγούστου τρέχει η διαδικασία των ενστάσεων σε εθνικό επίπεδο, και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, το αίτημα θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να την αξιολογήσει και να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας καταχώρισης.

Τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού τυριού
Σύμφωνα με τον φάκελο της αίτησης, το Τσαλαφούτι παρασκευάζεται, σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (με το πρόβειο πάντα σε μεγαλύτερη αναλογία), προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Κεντρικής-Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου (ορεινοί όγκοι Αγράφων, Ορεινού Βάλτου, Αργιθέας, Ασπροποτάμου και Τζουμέρκων). Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι ο πολύ σύντομος χρόνος ωρίμανσης που δεν υπερβαίνει τις 12 ημέρες και η χαμηλή του οξύτητα (pH μικρότερο του 4,5).

Το Τσαλαφούτι διαφοροποιείται από τα λοιπά αλοιφώδη τυροκομικά προϊόντα, τόσο ως προς τα οργανοληπτικά όσο και τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά. Οργανοληπτικά, είναι ένα τυρί σφιχτό, με άρωμα, δροσερή και ευχάριστη γεύση που αφήνει μια πολύ ελαφριά υπόξινη επίγευση. Στα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά, σημειώνεται η πολύ ιδιαίτερη μαλακή και κρεμώδης υφή του, όπως και το υψηλό ποσοστό υγρασίας (66-73%).

Light και με έντονο ιστορικό περιεχόμενο
Ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό που σύμφωνα με τους συντάκτες του φακέλου κάνει το Τσαλαφούτι να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά είναι το πολύ χαμηλό περιεχόμενό του σε λιπαρά (10-17%), όταν αυτά αποτιμώνται στο συνολικό προϊόν (μαζί με την υγρασία). Το προσόν αυτό, σημειώνουν, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές τις μέρες μας, αφού για την παραγωγή ενός τυροκομικού προϊόντος με τόσο χαμηλό περιεχόμενο σε λιπαρά δεν είναι απαραίτητο για τη βιομηχανία να αλλοιώσει το χαρακτήρα του προϊόντος για να το παράγει ως προϊόν light (με λιγότερα λιπαρά).

Τονίζεται ακόμα ότι πρόκειται για ένα προϊόν με έντονο παραδοσιακό και ιστορικό περιεχόμενο, άμεσα συνδεδεμένο με την περιοχή παραγωγής του για πολλά χρόνια και με συνταγή παρασκευής που έχει περάσει αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter