Στα χέρια του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης βρίσκεται η τύχη του πρώτου καταστήματος που σχεδιάζει να ανοίξει στο νησί της Λέσβου η Σκλαβενίτης, μετά και την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, η οποία δόθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου.

Όπως είχατε διαβάσει στο FOODReporter τον Ιούλιο του 2022, η λειτουργία του καταστήματος δρομολογείται σε κτίριο που βρίσκεται σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Σκλαβενίτης στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης-Θέρμης, στην περιοχή Καρά Τεπέ, σε οικόπεδο εμβαδού 6.092 τετραγωνικών μέτρων, και θα έχει συνολικό εμβαδό 3.737,5 τ.μ. (1.827,35 τ.μ. ισόγειο, 1.827,35 τ.μ. αποθήκη και λοιποί βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο, δώμα 82,8 τ.μ.). Ήδη μάλιστα από πέρυσι η αλυσίδα είχε εξασφαλίσει την προέγκριση απο την Υπηρεσία Δόμησης Μυτιλήνης για την αλλαγή της χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου από βιομηχανικό κτίριο σε σούπερ μάρκετ.

Η θετική γνωμοδότηση της διεύθυνσης πολεοδομίας
Προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προβλεπόμενες πολεοδομικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του καταστήματος, ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε από το τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης του δήμου Μυτιλήνης στη διεύθυνση πολεοδομίας του δήμου, που απάντησε ότι η δραστηριότητα «Υπεραγορά, κατάστημα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, αναψυκτήριο, εστιατόριο, παιδότοπος εντός του καταστήματος» επιτρέπεται, ενώ οι χρήσεις «χώροι συνάθροισης κοινού, εστίαση» αποτελούν υποστηρικτικές δραστηριότητες της κύριας χρήσης χονδρεμπορίου και επιτρέπονται μόνο υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπερβαίνουν το 30% της συνολικής έκτασης.

«Το θέμα έχει αναμφίβολα και πολιτικό χαρακτήρα»
Μετά και τη γνωμοδότηση της διεύθυνσης πολεοδομίας και την επιβεβαίωση ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση της άδειας ίδρυσης καταστήματος σούπερ μάρκετ της Σκλαβενίτης στο συγκεκριμένο σημείο, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Μυτιλήνης εξέφρασε με τη σειρά της θετική γνωμοδότηση, παραπέμποντας για την τελική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Οικονομική Επιτροπή:

«Ωστόσο, την τελική απόφαση θα τη λάβει το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το θέμα έχει αναμφίβολα και πολιτικό χαρακτήρα, με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter