Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διαγραφεί από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών η βιομηχανία αλλαντικών Π.Γ. Νίκας, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εδώ και 31 χρόνια, δηλαδή από το 1991.

Πρόκειται για την 32η κατά σειρά εταιρεία του κλάδου των τροφίμων και ποτών που φεύγει από το Χ.Α.

Είχαν προηγηθεί τον Δεκέμβριο η Αλλαντοβιομηχανία Κρεατοβιομηχανία και Χοιροτροφική Εταιρεία Ρεθύμνου ΑΒΕΕ (η πρώην Creta Farm) και πιο πρόσφατα η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, με τη γνωστοποίηση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης.

Ήδη με χθεσινή της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η Cryred Investments Limited, συμερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, την Τρίτη 5 Απριλίου, απέκτησε 102 συνολικά κοινές ονομαστικές μετοχές της Π.Γ.Νίκας ΑΒΕΕ, έναντι 1,24 ευρώ ανά μετοχή.

Κατόπιν αυτής της απόκτησης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα και έμμεσα ο Προτείνων στην Εταιρεία διαμορφώθηκε σε περίπου 98,90 % από περίπου 95,05% που ήταν στις 21 Ιανουαρίου 2022.

Η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 4,95% της «Νίκας» από την Cryred Investments Limited προέβλεπε προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση των μετοχών 1,24 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο κατά 42,5% από το τίμημα που προσδιορίζετο στην έκθεση αποτίμησης την οποία έκανε η Grant Thornton και ανερχόταν σε 0,87 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Νίκας διαθέτει ακόμη και θυγατρικές στην Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία και την Κύπρο, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν δραστηριότητα.

Η πορεία της Νίκας
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από τον Παναγιώτη Νίκα και ήταν από τότε επικεντρωμένη στην καινοτομία, καθώς ήταν η πρώτη αλλαντοβιομηχανία που το 1972 παρασκεύασε παριζάκι και η πρώτη που δημιούργησε αλλαντικά σε τετράγωνο σχήμα για την παρασκευή τοστ.

Η εισαγωγή της στο ΧΑ είχε γίνει στις 22 Απριλίου 1991, το ίδιο που έτος ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του εργοστασίου στον Αγιο Στέφανο.

Το 2003 ο Παναγιώτης Νίκας αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα. Η πρώτη εμπλοκή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τη «Νίκας» ήταν τον Αύγουστο του 2011, όταν αποφάσισε να αναλάβει ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας, πάνω από το 50% δηλαδή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία.

Τον Οκτώβριο του 2012, η «Νίκας» προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

Δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2014, η Chipita κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Νίκας».

Η οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και τις τράπεζες υπεγράφη περί τα τέλη του 2016.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter