Έτοιμοι να ρίξουν στη φωτιά του ανταγωνισμού των προσφορών 150 με 200 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2017 εμφανίζονται οι ισχυροί του οργανωμένου λιανεμπορίου, έχοντας ήδη από τις αρχές του έτους εντείνει τις προσφορές τους προς το καταναλωτικό κοινό. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι προμηθεύτριες εταιρείες, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προβούν σε ανατιμήσεις, ώστε να «προστατεύσουν» τους ισολογισμούς τους.

Tο γεγονός και μόνο ότι ο Ιανουάριος απεδείχθη ένας ιδιαίτερα κακός μήνας από άποψη κινητικότητας της ζήτησης, χειρότερος του 2017, επέτεινε τις πιέσεις στα σούπερ μάρκετ που, μέσω νέων επιθετικότερων προωθητικών ενεργειών, επιχείρησαν να διασώσουν μερίδια, τζίρους και όγκους πωλήσεων. Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα ίσχυσε για το σύνολο των δικτύων των κλάδου πλην της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, η οποία συνεχίζει να «τραβάει» τζίρο από τους ανταγωνιστές της, μέσω της αναβίωσης των καταστημάτων που ανήκαν στη Μαρινόπουλος, και της Metro, που έχοντας ήδη ενσωματώσει το δίκτυο των καταστημάτων της Αφοί Βερόπουλοι σε αυτό των My Market, συνεχίζει αργά αλλά σταθερά να αυξάνει τα συνολικά μεγέθη της. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το 1 στα 2 προϊόντα που μπαίνουν στο μέσο καλάθι αγορών έχουν πουληθεί σε προσφορά, ενώ σε κατηγορίες κωδικών όπως τα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά, οι προωθητικές ενέργειες εφαρμόζονται στα 8 από τα 10 πωλούμενα προϊόντα.

Τα κέρδη τους σε προσφορά
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ο κλάδος παρά τη συνδρομή των προμηθευτριών εταιρειών έχει ήδη «ταλαιπωρηθεί» από πέρυσι, έχοντας υποστηρίξει επιθετικά προγράμματα προσφορών, τα οποία το 2017 ήταν αυξημένα κατά 150 εκατ. ευρώ έναντι του 2016. Το ποσό αυτό ως ποσοστό αντιστοιχεί στο 1,5% του συνολικού τζίρου του κλάδου ή στο σύνολο της καθαρής κερδοφορίας του, αν δεχθούμε ότι η οργανωμένη λιανική λειτουργεί με περιθώριο καθαρού κέρδους 1% έως 2%.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να παρουσιάσουν στο σύνολό τους επιβαρυμένα καθαρά αποτελέσματα το 2017 συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, όπως και φέτος έναντι του 2017. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία πιθανώς θα συντελέσει στο ταχύτερο άνοιγμα ενός νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο, που υπό άλλες συνθήκες θα άνοιγε μετά από δύο-τρία έτη. Μάλιστα, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, οι αυξημένες προσφορές αυξάνουν αφενός τα κόστη διαχείρισης των αλυσίδων και αφετέρου τα αποθέματά τους. Κάθε προσφορά προϋποθέτει την προαγορά μεγάλων ποσοτήτων, που δύσκολα τελικά εξαντλείται, με αποτέλεσμα η αλυσίδα να καλείται να διαχειριστεί ένα διογκωμένο απόθεμα, δίχως τη συνδρομή των προμηθευτών, οι οποίοι λόγω της συμμετοχής τους στην προωθητική ενέργεια συμφωνούν με τους πελάτες τους ότι δεν θα δεχθούν επιστροφές.

Ξεσκονίζουν τιμοκαταλόγους οι προμηθευτές
Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι παραγωγοί δεν παραλαμβάνουν επιστροφές δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. «Είναι πολύ πιθανό φέτος να δούμε ακόμη και αυξήσεις τιμών χονδρικής, προκειμένου οι προμηθεύτριες εταιρείες να στηρίξουν τα καθαρά τους αποτελέσματα, που –όπως της οργανωμένης λιανικής– έχουν πληγεί, λόγω της δικής τους συμμετοχής στις προσφορές», αναφέρει γνωστός παράγοντας του κλάδου. Και καταλήγει προσθέτοντας ότι «όπως προ της κρίσης οι παραγωγοί προέβαιναν σε ανατιμήσεις, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου για αυξημένες παροχές, είναι πολύ πιθανό να τους δούμε να αναλαμβάνουν αντίστοιχη δράση, για να κρατήσουν θετικά τα καθαρά τους αποτελέσματα».