Με το ενδιαφέρον της στραμμένο στις ευκαιρίες για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών και στόχο ο ετήσιος τζίρος της να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στα 120 εκατ. ευρώ από τα 84 εκατ. ευρώ το 2020, αναπτύσσεται η βορειοελλαδική αλυσίδα Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ. Η εταιρεία-μέλος του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ προσβλέπει φέτος σε ανάπτυξη των εργασιών της στα 95 εκατ. ευρώ, μέσω της επέκτασης του δικτύου της με νέα καταστήματα και της ενίσχυσης των οργανικών της εσόδων (εξέλιξη τζίρου σε συγκρίσιμη βάση).

Ηδη οι πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους έδωσαν μια ώθηση ανάπτυξης των πωλήσεων της εταιρείας κατά 10% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Θετικά είναι και τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της, καθώς, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φαίνεται ότι το 2020 θα κλείσει τελικά με καθαρά μετά φόρων κέρδη 450.000 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες δραστηριοποιείται στην αγορά του κλάδου μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Ελληνικά Market, Πρόοδος και Ήλιος και την αλυσίδα καταστημάτων καφεπαντοπωλείων Γρήγορα, η οποία διαφοροποιείται στον ανταγωνισμό της ως προς το ότι διαθέτει καπνικά προϊόντα και καφέ, σε συνδυασμό με όλα τα βασικά αγαθά καθημερινής ανάγκης, όχι όμως στην πλήρη γκάμα των brands.

Το δίκτυο των Ελληνικών Market έχει 186 σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων τα 157 είναι franchise και τα 29 εταιρικά. Τον Δεκέμβριο εντάχθηκαν στο δυναμικό του 7 καταστήματα της Συμεωνίδης στο Πολύκαστρο και το Κιλκίς. Αντίστοιχα, το δίκτυο Πρόοδος ελέγχει 149 καταστήματα, εκ των οποίων τα 148 είναι franchise και ένα εταιρικό, το Ήλιος 51 καταστήματα και το δίκτυο Γρήγορα 8 καταστήματα.

Παράλληλα, υπό τη Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες λειτουργούν και 212 συνεργαζόμενα καταστήματα, των οποίων έχει αναλάβει κεντρικά την τροφοδοσία. Η εταιρεία στηρίζει ένα μεγάλης γεωγραφικής διασποράς δίκτυο καταστημάτων, με παρουσία από το Βόλο έως την Αλεξανδρούπολη, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα, καθώς και την Κρήτη.Σήμερα, το δίκτυο των καταστημάτων της υποστηρίζεται από τρία κέντρα διανομής, δύο στη Θεσσαλονίκη έκτασης 3.500τμ και 2.500τμ αντίστοιχα, και ένα στο Μεσολόγγι, το οποίο λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο σε ενοικιασμένο χώρο έκτασης 2.000τμ.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται προς ένταξη σύντομα στο δίκτυό της νέα καταστήματα, σε περιοχές όπου ήδη δραστηριοποιείται η εταιρεία. Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες αναπτύσσεται ιδιαίτερα δυναμικά στην περιοχή του Μεσολογγίου με το σήμα Ελληνικά Market, κυρίως μετά τη λειτουργία του νέου της κέντρου logistics. Από αυτή την άποψη, όπως εκτιμά η διοίκησή της, ήδη από φέτος είναι σε θέση να καλύψει το πλάνο ανάπτυξης, που είχε θέση για το 2022.

Εξαγορές κατά προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα
Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες φέρεται έτοιμη να διαπραγματευθεί νέες εξαγορές τοπικών καταστημάτων και εταιρειών του κλάδου. Κατά πληροφορίες, τα στελέχη της εξετάζουν ήδη πιθανές περιπτώσεις, καθώς η εταιρεία έχει σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία φθάνουν τα 9 εκατ. ευρώ, και μια συνεχή κερδοφορία που της επιτρέπει να αναπτύσσεται σε υγιή βάση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι επαφές εστιάζονται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, αν και δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, η πρόθεση της διοίκησης της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες είναι μέσα στη χρονιά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να καταλήξει σε κάποια νέα συμφωνία εξαγοράς.