Ιστορική συμφωνία πέτυχε η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, αποκτώντας το 75% της Λάβδας ΑΕ, εταιρείας με εξίσου μακρά ιστορία με την ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, το «φλερτ» της ΙΟΝ με τη Λάβδας ΑΕ κράτησε περίπου ένα εξάμηνο, δίχως να επιβεβαιώνεται ότι οι δύο πλευρές είχαν φτάσει ποτέ κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά του 100%. Στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει ο διαχειριστικός έλεγχος και οι υπογραφές για την τελική συμφωνία, που θα επικυρώσει το προσύμφωνο που υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν τον προσεχή Αύγουστο.

Οι επαφές έγιναν κάτω από μεγάλη μυστικότητα. Το εσωτερικό έγγραφο που ενημέρωνε για τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση διακινήθηκε μόλις μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς προς τον Τύπο. Στο έγγραφο αναφέρεται μη δεσμευτικά ότι «στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι να διατηρήσει το υπάρχον εργασιακό δυναμικό». Σύντομα, αναμένονται οι απαιτούμενες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Λάβδας ΑΕ.

Η συνένωση των δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ανάπτυξή τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας επιπλέον αξία για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους καταναλωτές.

Η «σύμπραξη» στην αγορά της καραμέλας
Η ΙΟΝ, με ιστορία 94 ετών, δραστηριοποιείτο και στον κλάδο καραμέλας από το 1930 έως το 2016. Αντίστοιχα, η Λάβδας ΑΕ δραστηριοποιείται από το 1953 στην καραμελοποιία, με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια, έχει εισχωρήσει στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και των αραβικών κρατών όπου απευθύνει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της, με πιο πρόσφατη επιτυχία το προϊόν Zero.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΙΟΝ και ήδη μειοψηφικός εταίρος της Λάβδας, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε στην οικογένεια μας μια ακόμα ιστορική ελληνική εταιρεία, την Λάβδας. Με τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή τη σπουδαία εταιρεία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο ήθος. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο». Σε κοινή δήλωσή τους, οι μέτοχοι της Λάβδας ΑΕ ανέφεραν: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η εταιρεία μας βρίσκει στην ΙΟΝ έναν σημαντικό συνέταιρο. Με την καθοδήγησή της και την ενσωμάτωση της δικής μας τεχνογνωσίας στο πεδίο της καραμέλας, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να καινοτομούμε, παραμένοντας πιστοί στην ποιότητα και στις αξίες που δημιούργησαν τις μάρκες και τη μοναδική μας κληρονομιά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter