Ημέρα ανακοίνωσης προστίμων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια κατόπιν ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) ήταν η χθεσινή, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Το πρόστιμο ανακοινώθηκε ότι αφορούσε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος για το ακριβές ποσό των €319.000, για το αδίκημα της παραβίασης του ανώτατου επιτρεπτού μεικτού περιθωρίου κέρδους βάσει του ισχύοντος νόμου για την αισχροκέρδεια, όπως το έχει εξηγήσει το FOODReporter.

Η αντίδραση της εταιρείας
Η ΑΒ Βασιλόπουλος επιβεβαίωσε την επιβολή του προστίμου, αν και το θεωρεί «άδικο και αβάσιμο» και υπολογισμένο «με λάθος στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου και όχι τελικές τιμές πώλησης». Η αλυσίδα διαφωνεί επίσης με τον όρο της «αθέμιτης κερδοφορίας». «Είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο», τονίζουν πηγές της ΑΒ Βασιλόπουλος. Άλλωστε, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, με την επιβολή της διατήρησης του μεικτού περιθωρίου κέρδους και της μειωμένης τιμής μικτού περιθωρίου κέρδους για μια σειρά από προϊόντα, βάσει των διατάξεων του νόμου 4986/2022, η αλυσίδα εκτιμά ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι τιμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό κέρδος για την επιχείρηση.

Το αιτιολογικό ανακοίνωσης των υπόλοιπων προστίμων
Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις του νόμου για την αισχροκέρδεια, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα στη Lidl Ελλάς ύψους €26.880, στην Πέντε ΑΕ ύψους €21.337 και στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ύψους €9.330. Η ανακοίνωση των τριών συγκεκριμένων προστίμων, παρά το γεγονός ότι αφορούσαν ποσά κάτω των €50.000, έλαβε χώρα με το αιτιολογικό ότι αφορούν αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ήταν υπότροπες, δηλαδή τους είχε επιβληθεί πρόστιμο ξανά στο προηγούμενο διάστημα βάσει του ίδιου νόμου.
Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης ότι επιβλήθηκε πρόστιμο €5.000 σε μία εταιρεία και έγιναν συστάσεις σε δύο εταιρείες, αλλά τα ονόματά τους δεν ανακοινώνονται, επειδή αφορούν πρόστιμα κάτω των €50.000 και μη υπότροπες εταιρείες.

Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στα ταμπελάκια των τιμών
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ, κάτι για το οποίο είχε επίσης γράψει το FOODReporter. Η αλλαγές αφορούν την αύξηση του μεγέθους γραμματοσειράς στην τιμή ανά κιλό ή ανά λίτρο κάθε προϊόντος, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για προϊόν γραμμωτού κώδικα (barcode) ή επί ζυγίω και την παράλληλη αναγραφή με έντονους (bold) χαρακτήρες. Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να δοθεί χρονικό περιθώριο 30 ημερολογιακών ημερών για να εφαρμόσουν συνολικά τις περιγραφόμενες αλλαγές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter