Το 43ο διεθνές συνέδριο IKO Convention για το ακτινίδιο ανέλαβε με κάθε επισημότητα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ). Στη συγκεκριμένη διοργάνωση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών (Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Χιλή, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ) και ενημερώνονται για ζητήματα παραγωγής ανά χώρα, βιοασφάλειας, αλλά και τις προοπτικές του κλάδου.

Η διοργάνωση θα λάβει χώρα μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου 2024 στην Άρτα. Η παραγωγή ακτινιδίου στην πιο πρόσφατη σεζόν συγκομιδής έφθασε τους 240.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΔΟΑ στην πιο πρόσφατη γενική της συνέλευση. Η εμπορική περίοδος 2023-2024 θα ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Απριλίου 2024.

Οι σύγχρονες προκλήσεις για το ακτινίδιο αφορούν την ανεξέλεγκτη αύξηση φυτεύσεων, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών του ελληνικού ακτινιδίου, μετά και την κορύφωση του διεθνούς ανταγωνισμού από ξένες αγορές για εμπορική τοποθέτηση.

Άλλωστε, η Νέα Ζηλανδία έχει στραφεί στο κίτρινο ακτινίδιο, το οποίο προωθείται για την ώρα ως premium προϊόν και διασφαλίζει υψηλότερες τιμές σε παραγωγούς και εμπόρους. Η ΕΔΟΑ διεκδικεί συστηματικούς ελέγχους στο χωράφι, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης και στους ελληνικούς συνοριακούς σταθμούς, με αυστηρή εφαρμογή κυρώσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter