Επίσημη γίνεται η επέκταση των μέτρων και των παρεμβάσεων για τον έλεγχο των τιμών από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τροπολογία του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, η οποία προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν περιθωρίου κέρδους, έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Ως πλαφόν τίθεται το μεικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμιζε κάθε επιχείρηση από την πώληση κάθε βασικού προϊόντος πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021 (κλεισμένη χρήση 2021). Ακόμη, πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και αυξάνεται από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση στα αντίστοιχα προϊόντα: Αυξάνεται από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό, παρατείνεται το μέτρο του Καλαθιού του Νοικοκυριού έως 31 Δεκεμβρίου 2024 κι επιπλέον, παρατείνονται, αφενός η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών, αφετέρου η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων, από τα σούπερ μάρκετ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως 31 Δεκεμβρίου 2024 και για τις δύο περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, ορίζεται η επέκταση του περιορισμού του πλαφόν στο βρεφικό γάλα έως την ίδια ημερομηνία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter