Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του ομίλου Tengelmann για την πώληση της αλυσίδας discount Plus σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που θα καθορίσει την τύχη και της θυγατρικής της, Plus Hellas. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ταυτόχρονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους γερμανικούς ομίλους Rewe και Edeka. Αμφότεροι, διαθέτοντας τα δίκτυα discount Netto (Edeka) και Penny (Rewe), ενδιαφέρονται για την επέκταση της παρουσίας τους σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την Plus Hellas, εν αναμονή των κεντρικών εξελίξεων η προτεραιότητα εκ μέρους της μητρικής της έχει δοθεί στον διαχειριστικό έλεγχό της.

Ο όμιλος Tengelmann ήδη έχει ενημερώσει και την γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις προθέσεις του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να διατηρήσει το 25%-30% της Plus και να παραχωρήσει το management και το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στον μελλοντικό συνεταίρο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας έχει ενημερώσει τη διοίκηση της Tengelmann ότι προτίθεται να εξετάσει μια ενδεχόμενη σχετική συμφωνία όχι απλώς από την άποψη του μεριδίου αγοράς που θα προκύψει από τη συγχώνευση εξαγοραστή-εξαγοραζόμενου, αλλά και από την άποψη των επιπτώσεών της, πράγμα που σημαίνει ότι πριν από την απόφανσή της θα προηγηθεί μια λεπτομερής καταγραφή και μελέτη των μεριδίων όλων των λιανέμπορων της γερμανικής αγοράς. Ωστόσο, προς το παρόν ούτε η Rewe ούτε η Edeka, εφόσον κάποια από τις δύο αποκτήσει την Plus, δεν φαίνεται ότι θα αποκτήσουν “δεσπόζουσα θέση” στην αγορά.

Προτεραιότητα ο διαχειριστικός έλεγχος  

Σε ό,τι αφορά την Plus Hellas, συνεχίζεται ο διαχειριστικός έλεγχος που ξεκίνησε προ μερικών εβδομάδων από στελέχη της μητρικής εταιρείας. Το GreekRetail προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της Plus Hellas, προκειμένου να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου ελέγχου, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Πάντως, και μόνον η παρουσία μίας νομικού στο «τιμόνι» της Plus Ελλάδος, αντί κάποιου έμπειρου στελέχους της αγοράς, ενισχύει την υπόθεση ότι η προτεραιότητα της μητρικής εταιρείας έχει δοθεί στη διενέργεια ελέγχων εις βάθος σε όλα τα πεδία πλην, ωστόσο, εκείνου που αφορά στο managment της τρέχουσας παρουσίας της στον εγχώριο ανταγωνισμό. Ετσι, η εταιρεία εκτιμάται ότι διάγει περίοδο αναμονής, εν όψει των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα καθορίσουν όπως φαίνεται το μέλλον της.

Ηδη πολλά από τα στελέχη που προσελήφθησαν από την Plus Hellas πριν από έναν χρόνο έχουν είτε παραιτηθεί είτε απομακρυνθεί. Επισήμως τουλάχιστον, μετά την αντικατάστασή τους, το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά με τον ενδεδειγμένο ρυθμό.