Επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση στην τιμή του ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν επιβληθεί δασμοί για τις εισαγωγές ελαιολάδου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συνέπεια του Brexit. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γιώργος Οικονόμου, «πράγματι υπάρχει μια μέση αύξηση των τιμών κατά 15% έως 17% στη Μεγάλη Βρετανία».

Η ποσοστιαία αύξηση φέρεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν μιλάμε για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή για βιολογικό ελαιόλαδο. Η αύξηση των τιμών ελαιολάδου δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Γιώργος Οικονόµου, γενικός διευθυντής, ΣΕΒΙΤΕΛ

Η μειωμένη ισπανική παραγωγή «ταρακούνησε» την αγορά
«Έχουν αυξηθεί τα κόστη της παραγωγής ελαιολάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η τιμή της πρώτης ύλης του ελαιολάδου κυμαίνεται σε 3,60 ευρώ ανά κιλό όπως αγοράζεται από την Έλληνα παραγωγό. Στην Ιταλία, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά.

Σε παράδοση ελαιολάδου σε βυτίο μεταφοράς, Ιταλοί παραγωγοί τιμολογούν με 3,80 ευρώ το κιλο», εξηγεί ο κ. Οικονόμου στο FOODReporter και προσθέτει:
«Συν τοις άλλοις, έχει προεξοφληθεί μια πολύ μεγάλη μείωση παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία. Από τον μέσο όρο 1,7 εκατ. τόνων, η φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να πέφτει στα 1,1 εκατ. τόνους και αυτός ο παράγοντας έχει προκαλέσει επιπλέον στρες στην αγορά».

Πιθανή εξισορρόπηση της τιμής από την αντίστοιχη μείωση ζήτησης
Οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς είναι ότι μέχρι την έναρξη της καινούριας περιόδου για την ελιά και το ελαιόλαδο θα κινηθούμε στις ίδιες υψηλές σταθερές αναφορικά με την τιμή, που θα επηρεάζεται από τη συνολικά χαμηλή φετινή παραγωγή. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που είναι ήδη ορατές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έχει ήδη καταγράψει το FOODReporter, είναι επίσης πιθανό να οφείλονται στον κατακερματισμό της προμήθειας ελαιολάδου σε επίπεδα χονδρικής αγοράς από πολλούς και διαφορετικούς μικρότερους προμηθευτές. «Υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις που κάνουν λόγω για χαμηλότερη ζήτηση ελαιολάδου λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, που θα ισοσταθμίσει τη χαμηλότερη παραγωγή και θα συγκρατήσει κάπως την τιμή», συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter