Το κόστος του χρήματος και το ενεργειακό κόστος αποδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών παραγωγικών μονάδων, τονίζει ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος και CEO της Eurimac AE, επισημαίνοντας ότι ειδικά στην αγορά των ζυμαρικών μεγάλες πιέσεις ασκούνται και από τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Αναφερόμενος στην Eurimac, υπογραμμίζει ότι είναι στρατηγικά δεσμευμένη στο τρίπτυχο «ποιότητα, κόστος, εξυπηρέτηση» και στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στην ερώτησή μας πώς αντιμετωπίζει η Eurimac τον έντονο ανταγωνισμό Ελλήνων και ξένων «παικτών» στην αγορά ζυμαρικών, o συνομιλητής μας τόνισε ότι «η προσπάθειά μας συνίσταται στην επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα των ζυμαρικών μας και την άψογη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας. Το τρίπτυχο «ποιότητα, κόστος, εξυπηρέτηση» το επιβεβαιώνουμε μέσω συνεχών επενδύσεων».

σελφ σέρβις: Αν και η εταιρεία σας είναι από τις νεότερες του κλάδου, οι φορείς της έχουν τη δική τους ιστορία. Περιγράψετε μας ορισμένες από τις σημαντικότερες φάσεις της.

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Πράγματι, η Eurimac AE είναι η νεότερη εταιρεία στον κλάδο των ζυμαρικών, αλλά μόνον τυπικά. Ιδρύθηκε το 1996, ωστόσο οι δύο ΑΕ που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι ιστορικές εταιρείες του κλάδου, η μεν ΜΑΚΒΕΛ ΑΕ με παρουσία από το 1939, η δε Euricom SpA από το 1919. Συνεπώς η εμπειρία των φορέων της Eurimac είναι μακροχρόνια. Η Eurimac ειδικεύεται στην παραγωγή ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας για την ελληνική αγορά και στην παραγωγή ζυμαρικών για εξαγωγή. Έχει επενδύσει, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, πάνω από 45 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου και πλήρως αυτοματοποιημένου εργοστασίου παραγωγής ζυμαρικών, καθώς και για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου μύλου, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του εργοστασίου ζυμαρικών σε πρώτη ύλη.

Η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος ανέρχεται στους 70.000 τόνους ζυμαρικών, η δε καθετοποίηση και αυτοματοποίηση του συγκροτήματος επιτυγχάνουν το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή της το 1998 με δυο γραμμές παραγωγής και συσκευασίας ζυμαρικών ετήσιας δυναμικότητας 30.000 τόνων σε διάφορα μακρά και κοπτά ζυμαρικά. Τον Οκτώβριο του 2006 τέθηκε σε λειτουργία ο πλήρως αυτοματοποιημένος μύλος παραγωγής σιμιγδαλιού από σκληρό σιτάρι, δυναμικότητας 250 τόνων ημερησίως, που καλύπτει το 100% των αναγκών του εργοστασίου σε πρώτη ύλη. Τον Μάιο του 2008 εγκαταστάθηκαν τρία νέα σιλό αποθήκευσης σίτου, που ανέβασαν την αποθηκευτική ικανότητα της εταιρείας σε 20.000 τόνους σκληρού σίτου.

Τον Ιανουάριο του 2009 τοποθετήθηκε τρίτη γραμμή παραγωγής μακρών ζυμαρικών δυναμικότητας 2.200 κιλών την ώρα και τον Σεπτέμβριο του 2010 κατασκευάστηκε μια νέα υπερσύγχρονη αυτόματη αποθήκη, με πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση κατά το σύστημα FIFO. Τον Ιανουάριο του 2011 τοποθετήθηκε και τέταρτη γραμμή παραγωγής κοπτών ζυμαρικών δυναμικότητας 2.200 κιλών την ώρα, ενώ τον Απρίλιο του 2013 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου λέβητα υπέρθερμου ύδατος, που λειτουργεί με την καύση φλοιού ρυζιού, προερχόμενου από το εργοστάσιο ρυζιού, ιδιοκτησίας των μετόχων στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Όλες αυτές οι επενδύσεις, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου που θέτει σε εφαρμογή όλες τις πιστοποιημένες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου, μας επιτρέπουν να παράγουμε ένα άψογο ποιοτικά προϊόν στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

σελφ σέρβις: Σχεδιάζετε νέες επενδύσεις;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Για τη διετία 2014-2015 προγραμματίστηκαν και είναι σε εξέλιξη νέες επενδύσεις, συνολικού ύψους 3.500.000 ευρώ, σε νέες συσκευαστικές μηχανές μακρών και κοπτών ζυμαρικών, σε επιπλέον εξοπλισμό του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου, καθώς και σε περαιτέρω πρόγραμμα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση των αερίων που εκπέμπονται από το νέο λέβητα καύσης ορυζοφλοιού, με την μετατροπή της σε θερμότητα και ψύξη, για τις ανάγκες των εργοστασίων επεξεργασίας σκληρού σίτου και παραγωγής ζυμαρικών.

Οι μακροοικονομικές βελτιώσεις δεν αγγίζουν ακόμα το επιχειρείν

σελφ σέρβις: Τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας φαίνεται ότι πλέον δεν επιδεινώνονται περαιτέρω. Ανακλάται αυτό στο εμπόριο;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Διαπιστώνεται όντως μια αργή αλλά σταθερή ενίσχυση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, πράγμα που βελτιώνει την ψυχολογία στην αγορά. Δυστυχώς, όμως, η όποια βελτίωση δεν έχει αγγίξει, προς το παρόν τουλάχιστον, την καθημερινότητα του επιχειρείν. Δεν αποτυπώνεται ανάλογα στα μεγέθη της αγοράς μας. Θέλω να ελπίζω πως όσο θα μειώνεται η ανεργία και όσο θα εντείνονται οι επενδύσεις, το θετικό κλίμα θα επηρεάζει τους δείκτες των επιχειρήσεων.

σελφ σέρβις: Στο διάστημα της κρίσης οι περισσότεροι από τους δείκτες κόστους της βιομηχανίας άλλαξαν. Επέδρασαν οι μεταβολές αυτές θετικά στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου και σε τι βαθμό;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Ορισμένοι από τους δείκτες κόστους επέδρασαν θετικά, άλλοι, όμως, αρνητικά. Θα αναφερθώ μόνον στους τρεις βασικότερους, την εργασία, τα κεφάλαια και την ενέργεια, που μαζί με τον κύριο δείκτη, την πρώτη ύλη, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού κόστους. Θετικά επέδρασε, αν και σε μικρό βαθμό λόγω αυτοματοποίησης της παραγωγής, η πτώση των εργατικών δαπανών ανά μονάδα προϊόντος. Αρνητικά, η αύξηση του κόστους του χρήματος και της ενέργειας –το τελευταίο το αντιμετωπίσαμε, μέσω της επένδυσης που προανέφερα. Στα αρνητικά, επίσης, προσθέτω τις κατά καιρούς απότομες διακυμάνσεις της τιμής του σκληρού σίτου. Το σιμιγδάλι από σκληρό στάρι αποτελεί το 65%-70% του κόστους παραγωγής των ζυμαρικών. Κάθε μεταβολή στην προσφορά και ζήτηση του σκληρού σίτου, σε ελληνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, αντανακλά άμεσα στο κόστος της αλυσίδας στάρι-σιμιγδάλι-ζυμαρικά. Δυστυχώς, οι τρέχουσα σιτική περίοδος του 2014 δεν ήταν καλή υπό την έννοια ότι παράχθηκε λίγο καλό σκληρό στάρι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του.


Εξωστρέφεια: Η μόνη διέξοδος στην ανάπτυξη

σελφ σέρβις: Το κλειδί της επιτυχίας για πολλές επιχειρήσεις είναι η εξωστρέφεια. Έχει βοηθήσει αυτή η παράμετρος τη Eurimac;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Η Eurimac από συστάσεώς της, αλλά και σαν ΜΑΚΒΕΛ, ήταν, είναι και θα είναι εξωστρεφής εταιρεία. Το 45% του ετήσιου τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές σε περίπου 45 χώρες. Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει κατά πολύ το 50% του όγκου πωλήσεων σε τονάζ και αξία. Πρόκειται για στόχο που μπορεί να επιτευχθεί, μέσω της ανάπτυξης εξαγωγών σε μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου η εταιρεία ήδη εξάγει μικρές ποσότητες, καθώς και σε αναπτυσσόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Σημειώνω ότι οι εξαγωγές είναι η μόνη διέξοδος στην ανάπτυξη εταιρειών κάθε κλάδου και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

«Ποιότητα, κόστος, εξυπηρέτηση»

σελφ σέρβις: Η ποιότητα, η διαφοροποίηση ή η χαμηλή τιμή είναι ο κρισιμότερος παράγοντας εξασφάλισης τζίρου σε περίοδο ύφεσης;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Όπως είπα αρχικά, το τρίπτυχο «ποιότητα, κόστος, εξυπηρέτηση» ήταν και θα είναι το modus vivendi της Eurimac. Ειδικότερα στον κλάδο των ζυμαρικών όπου τα προϊόντα θεωρούνται commodity, είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού (ελληνικού και ξένου) και την ανάπτυξη των πωλήσεων. Εν κατακλείδι δεν υπάρχει κάποιος κρισιμότερος παράγοντας μεταξύ των τριών, εφόσον οι άλλοι δύο δεν δρουν συνδυαστικά.

σελφ σέρβις: Ποια στοιχεία διαφοροποιούν την εταιρεία σας έναντι του ανταγωνισμού;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Ο συνδυασμός των τριών προαναφερόμενων παραγόντων –η σχέση ποιότητας, κόστους, εξυπηρέτησης. Αν ληφθεί υπόψιν ότι τα μερίδια αγοράς της εταιρείας μας σε όγκο και αξία είναι αντιστρόφως ανάλογα υπέρ του όγκου των πωλήσεων, εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται την υψηλή σχέση ποιότητας/τιμής των ζυμαρικών μας.

σελφ σέρβις: Σχεδιάζετε να λανσάρετε τους προσεχείς μήνες νέα προϊόντα;

Σταύρος Κωνσταντινίδης: Εμπλουτίζουμε συνεχώς τη γκάμα των ζυμαρικών μας με νέα σχήματα και νέες συνθέσεις πρώτων υλών, όπως ζυμαρικά με διάφορα δημητριακά ή ζυμαρικά από ρύζι και καλαμπόκι, χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της ελληνικής αγοράς. Κύρια ενασχόληση μας παραμένει η παραγωγή ζυμαρικών από 100% σιμιγδάλι, μόνο από ελληνικά σκληρά στάρια.