Καθώς τα αποθέματα σιτηρών της χώρας μας που προορίζονται για την αλευροβιομηχανία και την παρασκευή ψωμιού επαρκούν για 30 ως 45 ημέρες περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρτοποιών και των παραγόντων της αγοράς, οι εμπλεκόμενοι σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής τηρούν στάση αναμονής.

Κι αυτό γιατί, στον ορίζοντα φαίνονται νέες μεγάλες, αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, των αλεύρων και των υπολοίπων συναφών προϊόντων, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στους φούρνους καθώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές των σιτηρών έχει αρχίσει πλέον να ξεφεύγει από τη λογική.

Οι διεθνείς τιμές των σιτηρών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενώ ειδικά στο μαλακό σιτάρι που η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η τιμή του μέσα σε μία μέρα αυξήθηκε κατά 40 ευρώ ανά τόνο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) για το μαλακό σιτάρι που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, παρουσιάζουν συνεχώς αύξηση η οποία αγγίζει το 80% και βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων 14 ετών.

Οι φούρνοι αλλά και οι βιομηχανίες παραγωγής τυποποιημένου ψωμιού εκτός από τις αυξημένες τιμές στα άλευρα, που είναι φυσικό επακόλουθο της ιλιγγιώδους αύξησης των διεθνών τιμών των σιτηρών, έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος ενέργειας το οποίο έχει σχεδόν τριπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες.

Στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, δείχνουν ότι οι τιμές στα άλευρα έχουν ήδη διπλασιασθεί, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί και στις πρώτες ύλες, όπως λάδια, βούτυρα και μαργαρίνες.

Ακόμη και οι τιμές των υλικών συσκευασίας έχουν αυξηθεί κατά 50%-60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή του ψωμιού από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε από 8% έως 12%, ωστόσο αυτή η μετακύλιση στους καταναλωτές έχει ήδη εξανεμιστεί, λόγω των προαναφερόμενων παραγόντων αύξησης του κόστους.

Ακόμη αυξήσεις παρατηρούνται και σε ό,τι έχει σχέση με τα δημητριακά, από τα corn flakes μέχρι και τις πίτες για τα σουβλάκια που πολλές φορές φθάνουν ως και το 30%.

Τόσο οι αρτοποιοί όσο και οι βιομηχανίες τυποποιημένου ψωμιού αναμένουν τα νέα τιμολόγια των αλεύρων, ενώ από την άλλη πλευρά έχει ήδη γίνει γνωστό ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις νέες αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους που ενδεχομένως θα φέρει η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Ιανουάριο η τιμή του ψωμιού ήταν αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, οι αυξήσεις στα άλευρα και λοιπά δημητριακά έφτασαν το 6,6% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι τιμές άλλων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σημείωσαν άνοδο κατά 3,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter