Την τελευταία άδεια που αναμενόταν από το τοπικό δασαρχείο έλαβε την περασμένη Παρασκευή ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά για τη δημιουργία ενός Μελισσοκομικού Πάρκου στην Εύβοια, το οποίο θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των μελισσοκόμων της βόρειας Εύβοιας, που έχασαν τα πάντα στις μεγάλες φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια» και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.

Το Μελισσοκομικό Πάρκο θα λειτουργήσει στο Προκόπι, σε δάσος
με έλατα και πεύκα που δεν επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές και όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσε λατομείο, στοιχείο που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μελισσιών. Η δυναμικότητά του αναμένεται να κυμαίνεται στα 3.000 με 4.000 μελίσσια, ενώ προσδοκία του οργανισμού είναι το Μελισσοκομικό Πάρκο να είναι έτοιμο μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.
Είχε προηγηθεί μία άλλη δράση στήριξης των μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας από τον οργανισμό, με τη χορήγηση οικονομικής στήριξης για την απόκτηση ενός ζυμωτηρίου παραγωγής τροφής για μέλισσες, ώστε να μπορούν τα έντομα να ξεχειμωνιάσουν.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα της βασιλοτροφίας
Παράλληλα, όπως ανέφερε στο FOODReporter η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, σύντομα πρόκειται να επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα το πρωτοποριακό πρόγραμμα Βασιλοτροφίας που υλοποιεί ο οργανισμός, με στόχο την αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση του γενετικού υλικού των μελισσών στη Θεσσαλία.
Πρόκειται για μία σύγχρονη λύση αναπαραγωγής μελισσιών που δίνει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να επιλέγουν τις βασίλισσες με το καλύτερο γενετικό υλικό, ώστε να παράγονται ποιοτικές βασίλισσες με απώτερο σκοπό να παράγεται μαζικά στη Θεσσαλία επιλεγμένο γενετικό υλικό.

Το πρόγραμμα του οργανισμού, σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, είναι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, και ενδεχομένως και παγκοσμίως.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 20 νέων με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής πάνω στο πρόγραμμα, και το επόμενο στάδιο είναι η οργάνωση ομαδικών βασιλοτροφιών σε μελίσσια σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας, με στόχο τους επόμενους μήνες να υποστηρίξουν τουλάχιστον 1.000 μελισσοκόμους, με 15.000-25.000 βασιλικά κελιά, βελτιστοποιώντας το ενδημικό γενετικό υλικό και αναπτύσσοντας ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα σμήνη.

Οι επόμενες δράσεις του οργανισμού
Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον Οκτώβριο του 2020 εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει στα σκαριά και άλλες υποστηρικτικές ενέργειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών είναι ο τρίτος κύκλος
του προγράμματος Αγροανέλιξη, που στους δύο πρώτους του κύκλους βοήθησε 25 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα με μικροχρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, επιχειρηματική υποστήριξη και mentoring, αλλά και μία νέα πρωτοβουλία που πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της οποίας start-up επιχειρήσεις και απασχολούμενοι στον αγροδιατροφικό κλάδο θα κληθούν να δώσουν απάντηση σε μία πρόκληση που θα τεθεί από μεγάλη εταιρεία για την επίλυση κάποιου προβλήματος ή για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων της, και στο τέλος του challenge η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά της ιδέας που θα ξεχωρίσει.

Πολλαπλασιαστής 3,6
Ο οργανισμός συνεργάζεται με τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του, και σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, οι δράσεις του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά παρουσιάζουν πολλαπλασιαστή 3,6, που σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που δαπανά ο οργανισμός δημιουργείται οικονομική παραγωγή 3,6 ευρώ για την ελληνική οικονομία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter