Στα όρια του πληθωρισμού κινήθηκαν οι ανατιμήσεις μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών. Έτσι από τον Δεκέμβριο ως τις αρχές του Μαρτίου τα ποσοστά των αυξήσεων κατά κανόνα δεν υπερέβησαν το 4%. Ωστόσο 19 εκ των προμηθευτών, σε σύνολο 68 που προχώρησαν σε ανατιμήσεις, αύξησαν τους τιμοκαταλόγους τους σε ποσοστά έως 6,4%, ενώ στα κατεψυγμένα αλιεύματα οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 8,5% και του 11%. Οι αυξήσεις στις τιμές λιανικής περιορίστηκαν αυστηρά σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού, αλλά και των αυξήσεων χονδρικής.

Στα όρια του πληθωρισμού κινήθηκαν οι ανατιμήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει το «σ.σ.», τους τελευταίους τρεις μήνες (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος), αλλά και το πρώτο διάστημα του Μαρτίου, τα ποσοστά των αυξήσεων, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν υπερέβησαν το 4%. Το… καμπανάκι για τον πληθωρισμό από τις σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις στον κλάδο των βιομηχανικών προιόντων είχε «χτυπήσει» στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης γνωστοποιήθηκαν οι πρώτοι αυξημένοι τιμοκατάλογοι χονδρικής. Η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν άμεση τότε. Στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που προγραμματίστηκαν με την αγορά συμφωνήθηκε ατύπως οι αυξήσεις της βιομηχανίας να μην ξεπεράσουν το 4%, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, οι προμηθευτές του λιανεμπορίου φαίνεται πως τήρησαν τις υποσχέσεις τους για συγκρατημένες ανατιμήσεις. Ο κύριος όγκος των βιομηχανιών προέβη σε αυξήσεις οι οποίες κυμάνθηκαν από 1% έως και 4%, ενώ 19 εκ των προμηθευτών σε σύνολο 68 που προχώρησαν σε ανατιμήσεις αύξησαν τους τιμοκαταλόγους τους με ποσοστά που έφθασαν το 6,4%, ενώ ειδικότερα στον κλάδο των κατεψυγμένων αλιευμάτων οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 8,5% και του 11%.

Σημειώνεται ότι πριν από την παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανατιμήσεις στον κλάδο των βιομηχανικών προιόντων στη συντριπτική τους πλειοψηφία ξεπερνούσαν το 4%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν και 30%.

Στο μεταξύ, στο ράφι ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ καθήλωσε τις τιμές για άλλη μια φορά. Οι ανατιμήσεις λιανικής περιορίστηκαν αυστηρά σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού, αλλά και των αυξήσεων που σημειώθηκαν στη χονδρική. Η μόνη ίσως περίπτωση στην οποία οι ανατιμήσεις χονδρικής και λιανικής συμβάδισαν ως προς τα ποσοστά τους σε επίπεδα άνω του πληθωρισμού ήταν στον κλάδο του τυποποιημένου ψωμιού, όπου η αύξηση του 5% που αποφάσισαν οι προμηθευτές του λιανεμπορίου ίσχυσε και στη λιανική.

Αυξήσεις 92% στα οπωροκηπευτικά

Τις μεγαλύτερες πιέσεις ο πληθωρισμός τις δέχθηκε από την αγορά των νωπών φρούτων και λαχανικών, όπου στο πρώτο δίμηνο του έτους οι ανατιμήσεις έφθασαν ακόμη και σε 92% στις λαϊκές αγορές, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου, στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 28ης Φεβρουαρίου τα αντίστοιχα ποσοστά στα σούπερ μάρκετ ήταν της τάξης του 50%. Οι εν λόγω αυξήσεις για άλλη μια χρονιά αποδόθηκαν στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σε όλη τη χώρα για αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων να υποστούν τεράστιες καταστροφές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας στη συγκράτηση των τιμών, στήριξε τον κλάδο των εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων, ώστε να τονωθεί η προσφορά. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν αυξημένες εισαγωγές σε προϊόντα όπως πατάτες, μαρούλι, λάχανο κ.ά. από την Αίγυπτο, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.