Έχετε διερωτηθεί τι μαγείρεψαν στον Ξέρξη, όταν, ηττημένος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, έπλεε για τις ακτές της Φοινίκης;...

Ξέρετε ποιος έβαλε πρώτος βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένο κουκουνάρι πάνω σ’ ένα βελούδινο χούμους; Έχετε σεργιανίσει στους γεμάτους μυρουδιές δρόμους της Κωνσταντινούπολης; Ξέρετε ότι η Σάμος ήταν το κέντρο του κόσμου στο Ανατολικό Αιγαίο εδώ και λίγες δεκάδες χρόνια; Χορέψατε ποτέ στην ατελείωτη δίνη ενός δερβίση;

Τούτο το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη διαφέρει από τα προηγούμενα, γιατί είναι γραμμένο από τον περιηγητή Μαμαλάκη, που εστιάζει τώρα το ενδιαφέρον του στην ιστορία, χωρίς όμως ποτέ να λησμονεί το πάθος για τη μαγειρική και τη γεύση. Έτσι, λοιπόν, το βιβλίο του αυτό είναι σύνθετο. Ταξιδεύει στην ιστορία του γεωγραφικού χώρου και χρόνου και, ταυτόχρονα, των γεύσεων των λαών, οι οποίοι δημιουργούν την ιστορία. Ο Μαμαλάκης ταξιδεύει παντού. Στη Νέα Υόρκη, για να πιει ένα ευωδιαστό κοκτέιλ από τα χέρια της Ραπουνζέλ, στην αυλή της Αικατερίνης των Μεδίκων, στον Όλυμπο της Καρπάθου, στο Σούλι, στα Άγραφα, στη Λέρο για να προσκυνήσει την Παναγιά την Κομμουνίστρα και στη Σίφνο για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μεγάλο Τσελεμεντέ.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει τριάντα ταξιδιωτικές ιστορίες, τριάντα οδοιπορικά στον χώρο, τον χρόνο και τη γεύση, που θα τον βοηθήσουν να περπατήσει κι αυτός στους ίδιους τόπους, βλέποντας με άλλο μάτι την ιστορία τους και, κυρίως, μαθαίνοντάς την και με τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας του.

INFO: Συγγραφέας: Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί, Χρόνος έκδοσης: 2009, Διαστάσεις: 27Χ30, Σελίδες: 212, ISBN: 978-960-691-647-2.