Στην ένδυση-υπόδηση εκτιμάται μια κάμψη πωλήσεων, σε σχέση με πέρσι, έως 25%, στα ηλεκτρικά είδη και τα έπιπλα έως 20%, στα παιχνίδια έως 30% και στα τρόφιμα-ποτά έως 15%.'Οπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, είναι βέβαιο ότι φέτος με μεγάλη δυσκολία οι έμποροι θα καταφέρουν να πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται ο συνολικός λιανεμπορικός τζίρος του Δεκεμβρίου, ενώ πολλοί ανησυχούν ότι το νέο έτος θα φέρει «λουκέτα» σε αρκετές λιανεμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των δυσκολιών χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

‘Οπως λένε οι λιανέμποροι, το τελευταίο δίμηνο η κάμψη των πωλήσεών τους φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 40%, με μέσο όρο μείωσης ένα 15% έως 20%. Μάλιστα, οι προβλέψεις τους δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την κίνηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, καθώς, όπως επισημαίνουν, η ανασφάλεια των πελατών τους επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή τους για αγορές, πράγμα που ήδη αντανακλάται στον τζίρο των καταστημάτων.

Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση των πωλήσεων σε σχέση με πέρσι προσεγγίζει το 25%, στα ηλεκτρικά είδη και τα έπιπλα το 20%, στα παιχνίδια το 30%, ενώ η κρίση χτυπά και την αγορά των τροφίμων, οι πωλήσεις της οποίας έχουν μια κάμψη γύρω στο 15%, με ταυτόχρονη στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν μια αύξηση της τάξης του 25%-30%.

«Κλείσαμε τον Νοέμβριο με μείωση πωλήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κατά 15%», λέει ο κ. Γρήγορης Γιαλαμάς, ιδιοκτήτης της αλυσίδας ειδών ένδυσης ΛΟΛΑ, ενώ για μείωση κατά 30% στις παραγγελίες των ενδυμάτων κάνει λόγο ο κ. Νίκος Γιαννέτος, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Οι πωλήσεις των CD’s είναι κατά 15% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Πιλαδάκης εκ μέρους των Virgin Megastores. Παράγοντες της αγοράς των ηλεκτρικών ειδών μιλούν για μια κάμψη τζίρου το τελευταίο διάστημα περίπου κατά 15% έως 20%, προβλέποντας ότι ως το τέλος του χρόνου το ποσοστό αυτό ίσως μεγαλώσει.

Ανήσυχα τα Χριστούγεννα των εμπόρων

Η δύσκολη κατάσταση στην αγορά είχε αποτέλεσμα -πρώτη χρονιά φέτος- ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να ξεκινήσει νωρίτερα τις εκπτώσεις, με σκοπό την τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Μεγάλες αλυσίδες αλλά και μικρά καταστήματα έχουν επιδοθεί σε ένα πόλεμο προσφορών, επιχειρώντας να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους, μιας και, όπως όλα δείχνουν, το «δώρο των Χριστουγέννων», που παραδοσιακά προοριζόταν για τις αγορές των ημερών, στο μεγαλύτερο μέρος του θα καλύψει άλλες ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και καταστήματα παιχνιδιών, που τον Δεκέμβριο κάνουν το 50% του ετήσιου τζίρου τους, έχουν ήδη προχωρήσει σε προσφορές και εκπτώσεις έως και 20%.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις ανάγκασαν τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να κάνει έκκληση στα μέλη του να μειώσουν τις τιμές τους, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων συνδικαλιστικών φορέων των εμπόρων, όπως της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Αντίστοιχα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθηνάς πρότεινε τη λειτουργία των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν να ξεκινήσουν ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα οι χειμερινές εκπτώσεις αντί στις 15 του Ιανουαρίου, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, είναι βέβαιο ότι φέτος με μεγάλη δυσκολία οι έμποροι θα καταφέρουν να πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται ο συνολικός λιανεμπορικός τζίρο του Δεκεμβρίου, ενώ πολλοί ανησυχούν ότι το νέο έτος θα φέρει και «λουκέτα» σε αρκετές λιανεμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των δυσκολιών χρηματοδότησης από τις τράπεζες.