Το μερίδιο των ξένων λιανεμπορικών επιχειρήσεων στα εγχώρια εμπορικά κέντρα (ΕΚ) καταλαμβάνει το 65% των επιφανειών τους. Αν και αυτό, ως ποσοστό, είναι αναλογικά μεγαλύτερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου μεριδίου των διεθνών λιανεμπορικών επενδύσεων, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται όσον αφορά στο ποσοστό κάλυψης της αγοράς της με ΕΚ, καθώς αντιστοιχούν 35 τμ ΕΚ ανά κάτοικο, έναντι 66 τμ στην ΕΕ των 15. Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπου βρίσκονται τα περισσότερα ΕΚ, ο μέσος όρος εκτοξεύεται στα 292 τμ ανά κάτοικο, έναντι 115 τμ στη Θεσσαλονίκη και 75 τμ στην Αθήνα.

Το μερίδιο των ξένων λιανεμπορικών επιχειρήσεων στα εγχώρια εμπορικά κέντρα καταλαμβάνει το 65% των επιφανειών τους, ποσοστό αναλογικά μεγαλύτερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε απόλυτα μεγέθη, όσον αφορά στο ποσοστό κάλυψης της αγοράς της με εμπορικά κέντρα, καθώς αντιστοιχούν 35 τμ ανά κάτοικο, έναντι 66 τμ στην ΕΕ των 15. Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά κέντρα, ο μέσος όρος εκτοξεύεται στα 292 τμ ανά κάτοικο, έναντι 115 τμ στη Θεσσαλονίκη και 75 τμ στην Αθήνα. Πάντως, στην πρωτεύουσα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 8 νέων κέντρων, ενώ στη συμπρωτεύουσα για την ώρα κανενός, αλλά όπως εκτιμάται, ως το 2010 ή 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση δύο τέτοιων επενδύσεων.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Real Estate, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα απέκτησε σύγχρονες υποδομές εμπορικών κέντρων με μεγάλη καθυστέρηση -ακόμη και η Ουγκάντα προηγήθηκε της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον κ. Θ. Χαραγκιώνη, εκτελεστικό πρόεδρο της Ακροπόλ-Χαραγκιώνης, κύριες αιτίες αυτής της καθυστέρησης είναι η πολύ μεγάλη τμηματοποίηση της γης και -παλαιότερα- τα απαράδεκτα υψηλά επιτόκια δανεισμού -πριν το 1996 δεν υπήρχε καν η δυνατότητα δανεισμού με σκοπό επενδύσεις real estate. Ακόμη και μέχρι πρότινος, επεσήμανε ο κ. Χαραγκιώνης, οι συνιδιοκτήτες σε ορισμένα παλαιά εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα αρνούνταν να εγκαθιδρύσουν επαγγελματικό property & asset management, με αποτέλεσμα την πλημμελή ανάπτυξη αυτών των χώρων. Επίσης, τόνισε ότι χωρίς ίχνος σεβασμού στο συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας οι Δήμοι χαρακτηρίζουν πολλά ιδιωτικά ακίνητα ως “χώρους πρασίνου”, δεσμεύοντάς τα έτσι για δεκαετίες.

Ο κ. Λ. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της South Central European Property Services & Investment Advisors, επισήμανε ότι, εάν δεν απλοποιηθεί το διαδικαστικό μέρος σχετικά με τις επενδύσεις real estate στη χώρα μας, δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα μεγάλο ξένο σχέδιο. «Τα μεγάλα funds που επενδύουν σε ακίνητα αδιαφορούν για την Ελλάδα. Ενδιαφέρθηκαν λίγο για κάποιες υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων, για κάποια εμπορικά κέντρα και για τίποτε άλλο. Αν δεν προσέξουμε τις λεπτομέρειες, τις οποίες φροντίζουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τέλος, ο κ. Σ. Καραπιπέρης, στέλεχος της εταιρείας Δανός & Συνεργάτες, είπε πως και στη χώρα μας σταδιακά τα εμπορικά κέντρα θα αρχίσουν να κατατάσσονται, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, σε leisure, outlet, discount και hypermarkets. Μάλιστα προέβλεψε ότι υπάρχει πιθανότητα σε επόμενη χρονική φάση να μεταφερθούν στα ιστορικά κέντρα των πόλεων από τις περιφέρειές τους, όπου κυρίως λειτουργούν σήμερα.