Μικρή αύξηση τζίρου και συρρίκνωση των ζημιών πέτυχε το 2023 η αλυσίδα βιολογικών προϊόντων Βιολογικό Χωριό, εν μέρει χάρη στη μείωση των εξόδων διάθεσης σε σχέση με το 2022 και τη συγκράτηση του κόστους πωλήσεων στα ίδια επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 έκλεισε για το Βιολογικό Χωριό με κύκλο εργασιών συνολικού ύψους 20,55 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 19,11 εκατ. ευρώ το 2022 (+7,5%), ενώ χάρη στη συγκράτηση του κόστους πωλήσεων, η αύξηση του μεικτού κέρδους ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση (+21,1%), από τα 5,92 εκατ. ευρώ στα 7,17 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά το περιθώριο μεικτού κέρδους από το 31% στο 34,9%.

Η μείωση των εξόδων διάθεσης και των εξόδων διοίκησης κατά 640.000 ευρώ αθροιστικά σε σχέση με το 2022 βοήθησε επίσης ώστε να συρρικνωθούν σημαντικά οι ζημίες της εταιρείας, που διαμορφώθηκαν στα 1,28 εκατ. ευρώ προ φόρων, έναντι ζημιών 3,30 εκατ. το 2022, και στα 1,15 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι ζημιών 2,63 εκατ. ευρώ το 2022. Εξάλλου, σημαντικά περιορίστηκαν και οι ζημίες EBITDA, από τα 2 εκατομμύρια ευρώ σε κάτω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Όσον αφορά στο τρέχον έτος, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει στην ετήσια οικονομική της έκθεση ότι ο στόχος της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων και η αύξηση των πωλήσεων και της παραγόμενης κερδοφορίας.

Εκτός από τα νέα καταστήματα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού καταστήματος του Βιολογικού Χωριού, προκειμένου η εταιρεία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητά της. Επίσης, η διοίκηση της αλυσίδας παρακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το γενικό οικονομικό κλίμα και επακολούθως το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας.

Ανατροπές στο νέο ΔΣ
Εν τω μεταξύ, αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προέκυψαν από την προχθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, με το επενδυτικό fund Southbridge Advisors, που το 2021 ανακοίνωσε την επένδυσή του στο Βιολογικό Χωριό μέσω του SouthBridge Europe Mezzanine II, να παίρνει ουσιαστικά το «τιμόνι» της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε η «αναβάθμιση» του Παντελεήμονα Ψαλλίδα (έμπειρο στέλεχος του Southbridge Advisors) από μέλος του ΔΣ σε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Βιολογικού Χωριού, Δημήτρη Κρομμύδα, να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία και να συμμετέχει στο νέο ΔΣ ως απλό μέλος.

Όμως αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο ΔΣ έχει και ο Γιώργος Μαυρίδης, partner του Southbridge Advisors, που πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου, αντικαθιστώντας τον Βάιο Μεριχωβίτη, ο οποίος δε βρίσκεται στο νέο ΔΣ. Προερχόμενα από τη Southbridge Advisors είναι και τα δύο άλλα νέα μέλη του ΔΣ, Εύη Ανδριανού και Κίμων Σαϊτάκης, ενώ εκτός του νέου ΔΣ είναι το μέχρι πρότινος μέλος Γιώργος Κοτόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter