Το πρόβλημα ήταν σοβαρό για τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Οι καταναλωτές δυσπιστούσαν εάν τα «εκτεθειμένα» στη ραδιενέργεια (κυρίως γαλακτοκομικά και νωπά) προϊόντα μπορούσαν να καταναλωθούν.

Τίποτα επίσημο δεν μπορούσε να τους καθησυχάσει. Απόρροια ήταν να μειωθεί επικίνδυνα η κατανάλωση αυτών των ειδών, καθώς τον πανικό των πρώτων ημερών μεγάλωσε η σύγχυση των δημοσιευμάτων κι ο κιτρινισμός ορισμένων εντύπων.

Στην Άλφα-Βήτα, όμως, φαίνεται ότι πιστεύουν ότι «καλός καταναλωτής είναι ο σωστά ενημερωμένος καταναλωτής». Έτσι, φρόντισαν να κάνουν… Δημόκριτο τα καταστήματα της αλυσίδας.

«Βλέπαμε ότι οι πελάτες ήταν διστακτικοί», μας πληροφόρησε ο διευθυντής ενός υποκαταστήματος. «Ήθελαν να αγοράσουν φρούτα, τυριά, λαχανικά, μαρούλια και δεν το αποφάσιζαν, γιατί ακριβώς δεν ήξεραν κατά πόσο ήταν ασφαλή από ραδιενέργεια».

Συγκροτήθηκαν, λοιπόν, δυο συνεργεία (για τα βόρεια προάστια και τις νότιες περιοχές) με επικεφαλής ισάριθμους συνεργάτες κι άρχισαν να κάνουν μετρήσεις με ειδικά μηχανήματα που αγοράστηκαν από την Αμερική. Πρόκειται για μηχανήματα από τα πιο εξελιγμένα του είδους κι εξαιρετικά ευαίσθητα. Μπορούν να μετρήσουν τη συγκέντρωση ραδιενέργειας στο θυρεοειδή, ενώ οι ενδείξεις έχουν πολλές διαβαθμίσεις όπου καταγράφεται ακόμα και η κοσμική ακτινοβολία.

Ο καταναλωτής είδε με ευχαρίστηση αυτές τις… ραδιενεργές μετρήσεις. Καθημερινά τα συνεργεία κάνουν εκατοντάδες ελέγχους. Οι υπάλληλοι ελέγχουν δειγματοληπτικά όλα τα προϊόντα που παραλαμβάνουν από τους προμηθευτές, αλλά κι εκείνα που αγοράζουν οι καταναλωτές. Σχεδόν καθημερινά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων μια ουρά νοικοκυρές στήνονται στο Άλφα Βήτα με μια τσάντα ψώνια για έλεγχο, αλλά και με τα προσωπικά τους είδη.

«Πολλοί έφεραν μαζί τους διάφορα είδη για να τα μετρήσουμε, άλλοι ζήτησαν να κάνουμε μετρήσεις σε συγγενείς τους που έρχονται στα καταστήματα ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ κάποιος μας ζήτησε να μετρήσουμε τη ραδιενέργεια στα γκαζόν του σπιτιού του», μας πληροφόρησαν από τη διεύθυνση της επιχείρησης…

Ήταν Ιούνιος του 1986 (σελφ σέρβις τεύχος 123, σελ. 24), λίγο μετά τη φρίκη του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ. Η επιλογή του αποσπάσματος έγινε -για την πρωτοτυπία του ασφαλώς, αλλά- δυο ημέρες πριν την τραγική σύμπτωση σεισμού, τσουνάμι και πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Τραγική ειρωνεία…