Σε νέα έσοδα που αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν περί τα 0,5 δισ. ευρώ προσβλέπει η διοίκηση της ΕΥΣ. Φέτος, όπως εκτιμούν στελέχη της, ο ενοποιημένος τζίρος του ομίλου θα πλησιάσει, αν δεν ξεπεράσει, τα 5 δισ. ευρώ. Κατά πληροφορίες το 2023 θα κλείσει για την ΕΥΣ με ρυθμό ανάπτυξης 7%-9%, όταν η κλαδική αγορά αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 4%-4,5%.

Mια τέτοια επίδοση θα προσθέσει ακόμη δύο ποσοστιαίες μονάδες στο μερίδιο αγοράς της αλυσίδας, που στα τέλη του 2022 διαμορφώθηκε στο 34,4%, αυξημένο περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2021.

Κύκλοι της εταιρείας σημειώνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο τζίρος της ΕΥΣ εξελίχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό της αγοράς, δηλαδή ξεπέρασε το 7,8% που ήταν η μέση επίδοση της κλαδικής αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό. Πάντως, στο τετράμηνο φέτος, η αγορά «κατέβασε ταχύτητα», καθώς ο τζίρος της αυξήθηκε περίπου κατά 6%-7%, ενώ στο δωδεκάμηνο, όπως προαναφέραμε, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξής της θα περιοριστεί στο 4%-4,5%.

Στη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ΕΥΣ συμμετέχουν ασφαλώς –πέραν των ανακαινισμένων καταστημάτων, τα οποία αυξάνονται– τα τοπικά δίκτυα που απέκτησε κατόπιν δύο εξαγορών πέρυσι. Πρόκειται για τις εξαγορές της SEP Παπαδόπουλος και της Γέγος, ενώ όσο περνά ο καιρός στις επιδόσεις της εταιρείας θα προσμετρούνται και τα έσοδα από τη εξαγορά φέτος της Σανίδας Παπακωνσταντίνου ή AS Αγορά.

Στον προγραμματισμό της εταιρείας φέτος για την επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα, η διοίκηση της ΕΥΣ έχει εντάξει δύο νέα Σκλαβενίτης, ένα στη Μυτιλήνη και ένα στη Γλυφάδα, ενώ δεν αποκλείεται στη διάρκεια του έτους να προβεί σε νέες ανακοινώσεις εξαγοράς τοπικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ετήσιες επενδύσεις στις υποδομές 60 εκατ. ευρώ
Το επενδυτικό σχέδιο της αλυσίδας, που και φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ, προβλέπει επίσης τη διάθεση κονδυλίων για νέες ανακαινίσεις καταστημάτων, για την οργάνωση ενός νέου κέντρου διαχείρισης προϊόντων μαναβικής και την επέκταση του παρασκευαστηρίου ετοίμων φαγητών στην Αττική, για την περαιτέρω επέκταση του βεληνεκούς δράσης του εταιρικού e-shop, για έργα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στα καταστήματα όσο και στις αποθηκευτικές δομές της αλυσίδας και για τις αναβαθμίσεις των συστημάτων πληροφορικής, που ήδη υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Πηγές του «σελφ σέρβις» αναφέρουν ότι η ΕΥΣ αναμένεται να προβεί και φέτος σε μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό της παρότι, βάσει του γενικότερου σχεδιασμού της, οι επόμενες σχετικές μεταβολές ήταν προγραμματισμένο να ισχύσουν το 2024. Η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλές ενδείξεις φαίνεται ότι ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της διοίκησης της ΕΥΣ, η οποία κατά πληροφορίες σχεδιάζει να προβεί σε ανακοινώσεις για νέες μισθολογικές αναπροσαρμογές, με ισχύ από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι την περσινή χρονιά η εταιρεία δέχτηκε έντονες πιέσεις στην κερδοφορία της, όπως άλλωστε όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου. Πληροφορίες αναφέρουν πως το EBITDA της ΕΥΣ μειώθηκε πέρυσι κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με το 2021, ενώ φέτος πιθανώς θα διατηρηθεί σε σταθερό.