Με ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων περίπου 8% αναμένεται ότι θα κλείσει το 2023 για την Market In.

Η εταιρεία, με τις επενδύσεις που υλοποιεί για την επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα και τον εμπλουτισμό της γκάμας των ιδιωτικών σημάτων της, καταφέρνει σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, ενόσω οι όγκοι πωλήσεων βαίνουν μειούμενοι, να διατηρεί τις επιδόσεις της στο μέσο επίπεδο της αγοράς.

Σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης της Market In, η τρέχουσα χρήση θα κλείσει με τον τζίρο της εταιρείας να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 410 εκατ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η κερδοφορία της αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, καθώς το ετήσιο αποτέλεσμά της θα φτάσει περίπου στα 4 εκατ. ευρώ μετά τις αποσβέσεις, εξαιτίας της απορρόφησης εκ μέρους της εταιρείας ενός ποσοστού των ανατιμήσεων των προμηθευτών της για λόγους ανταγωνιστικότητας, αλλά και του υψηλού ενεργειακού κόστους, παραγόντων, δηλαδή, που επιδρούν αρνητικά στα περιθώρια κέρδους.

Στις πωλήσεις της αλυσίδας η συμμετοχή του ηλεκτρονικού της καταστήματος κυμαίνεται στο 2%. Σημειωτέον ότι το ποσοστό αυτό αφορά έσοδα προερχόμενα μόνο από την Αττική, δεδομένου ότι η Market In δεν έχει ακόμα επεκτείνει την εν λόγω δραστηριότητά της σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Πάντως, ο σχετικός σχεδιασμός της προβλέπει εντός του 2014 την επέκταση της δράσης του e-shop και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ εν ευθέτω χρόνο θα επεκταθεί και στην Πάτρα.

Το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου της Market In φέτος περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία συνολικά δέκα νέων σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, η αλυσίδα συνεχίζει τις ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων της, ώστε να βελτιώσει την απόδοσή τους.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
Ανεξάρτητα από την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας, η διοίκησή της διατηρεί ενεργό το ενδιαφέρον της για πιθανές νέες εξαγορές τοπικών δικτύων του κλάδου σε γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες είτε δεν έχει παρουσία είτε αυτή είναι περιορισμένη. Τέτοιες είναι της Κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, όπως και ορισμένες από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Όσο για τις επενδύσεις της, αυτές διαμορφώνονται φέτος σε υψηλό επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, αφού θα φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του διατίθεται για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου πωλήσεων και των υποστηρικτικών υποδομών, κυρίως των αποθηκών της αλυσίδας.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός της παραμένει μηδενικός, έτσι ώστε δεν την κυνηγούν οι τόκοι εξυπηρέτησης των δανείων σε μία περίοδο, μάλιστα, που το υψηλό κόστος του χρήματος βασανίζει παλαιούς και νέους δανειολήπτες.

Αμυντικό τείχος έναντι των ανταγωνιστών της υψώνει η αλυσίδα μέσω και της περαιτέρω ενίσχυσης των συλλογών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που φέρουν τα σήματά της Μικρές Φάρμες του Βουνού, Glow Beauty και Economy. Τα προϊόντα αυτά, καλύπτοντας το σύνολο των βασικών αναγκών του μέσου νοικοκυριού, κερδίζουν την υψηλή αποδοχή και την πιστότητα των πελατών της Market In, δεδομένου ότι η συμμετοχή τους στις ετήσιες πωλήσεις της φτάνει το 40%, ποσοστό που είναι κατά πάσα πιθανότητα το υψηλότερο των κλασικών σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς.

Σημειώνουμε ότι η Market In στο δίκτυό της, τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις και τη διοίκησή της απασχολεί προσωπικό συνολικά 4.000 ατόμων.