Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς», κ. Σπύρος Ταβουλάρης, μιλάει στο «Μαγαζί μας» για τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της προγραμματισμένης για τις 6 Νοεμβρίου απεργίας, προτείνοντας συγχρόνως την –κατόπιν εκλογών–ύπαρξη ενός σωματείου στην Αθήνα, ενός στον Πειραιά και μίας Ομοσπονδίας, για το καλό ολόκληρου του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς», κ. Σπύρος Ταβουλάρης, μιλάει στο «Μαγαζί μας» για τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της προγραμματισμένης για τις 6 Νοεμβρίου απεργίας, προτείνοντας συγχρόνως την –κατόπιν εκλογών–ύπαρξη ενός σωματείου στην Αθήνα, ενός στον Πειραιά και μίας Ομοσπονδίας, για το καλό ολόκληρου του κλάδου.

το μαγαζί μας: Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή της προγραμματισμένης για τις 6 Νοεμβρίου 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας;

Σπύρος Ταβουλάρης: Το βράδυ της Δευτέρας (4/11) ο κ. Γεώργιος Λάμπρης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματά μας πριν την απεργία, κάλεσε σε συνάντηση εμένα, το γενικό γραμματέα και τον ταμία του Συνδέσμου μας. Στη συνάντηση αυτή μάς διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματά μας έχουν ήδη προωθηθεί για επίλυση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ, προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, τού ζήτησα να συναντηθούμε με τον αρμόδιο υπουργό. Πράγματι την Τρίτη το πρωί (5/11), με πρωτοβουλία του κ. Λάμπρη, πήγαμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εγώ, ο κ. Κοτσώνης και ο κ. Γκουβίνας από την «Ελπίδα», ο κ. Παλιογιάννης και ο κ. Νίκας από την «Ενότητα» και οι κ.κ. Λάμπρης, Πλακόπουλος και Μάλλιος από την «Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας». Εκεί ο κ. Τσιούμπος, ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, μας διαβεβαίωσε ότι για τα περισσότερα από τα αιτήματά μας έχουν δρομολογηθεί λύσεις, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει λύση και για τα υπόλοιπα το αργότερο μέχρι το Μάιο.

Για το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης πρότεινα στον κ. Τσιούμπο να έχει το δικαίωμα ο συνάδελφος ενοικιαστής, μετά τη λήξη της πενταετίας, να ανανεώσει τη μίσθωση του περιπτέρου του για άλλα πέντε χρόνια. Αν το πετύχουμε αυτό, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές δικλείδες που ορίστηκαν, είναι σαν να έχουμε πετύχει την κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης. Κατόπιν όλων αυτών αποφασίσαμε, με ώριμη σκέψη, να ανασταλεί η προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα απεργία. Σε περίπτωση όμως που –παρά τις ρητές κατά τα ανωτέρω διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας– δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας μέχρι το Μάιο, τότε σύσσωμος ο κλάδος θα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Πιστεύω αφενός ότι κάναμε το καθήκον μας και αφετέρου ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των περιπτερούχων».

το μαγαζί μας: Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την απεργία της 6ης Νοεμβρίου υπήρξαν κινήσεις διάσπασής της;

Σπύρος Ταβουλάρης: Μαζί με τα σωματεία «Ενότητα» και «Ελπίδα» θα συμμετείχαν στην απεργία αυτή και τα σωματεία της Καλαμάτας, της Κοζάνης και της Λιβαδειάς. Την παραμονή της απεργίας έλαβα ένα φαξ από το σωματείο της Πάτρας, στο οποίο έλεγαν ότι δεν θα συμπαραστεκόντουσαν στην κινητοποίησή μας, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκα ότι η Χαλκίδα δεν έχει σωματείο. Προσωπικά δεν είχα καμία επικοινωνία με τα σωματεία της Καλαμάτας και της Κοζάνης, για τα οποία με είχε διαβεβαιώσει ο κ. Παλιογιάννης ότι είχε έρθει σε επαφή και ότι θα κατέβαιναν μαζί μας στην απεργία. Στη συνάντηση που είχα στις 4/11 με τον κ. Λάμπρη, για να βρεθεί μία λύση στα προβλήματά μας, μου έδειξε έγγραφο με τις σφραγίδες και των δύο αυτών σωματείων και τις αντίστοιχες υπογραφές των προέδρων τους, με το οποίο δήλωναν πως δεν θα συμμετείχαν στην προγραμματισμένη απεργία. Αν υπήρξαν μεθοδεύσεις από κάποιους γι’ αυτό, εγώ δεν το γνωρίζω».

το μαγαζί μας: Θεωρείτε πως η εικόνα της διάσπασης που παρουσιάζει ο κλάδος σας, με τα σωματεία να κρατούν διαφορετική στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, λειτούργησε αρνητικά και προς τα έσω;

Σπύρος Ταβουλάρης: Το θέμα της διένεξης και έριδας μεταξύ των σωματείων πρέπει κάποτε να σταματήσει, και για να μην είμαστε διασπασμένοι, γεγονός που προβάλλεται και προς τα έξω, αλλά και για να βρεθεί από κοινού μία αμετάκλητη λύση στα προβλήματα του κλάδου. Για το λόγο αυτό προτείνω στα υπόλοιπα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, αφού τηρηθούν όσα προβλέπονται από το νόμο, να προβούμε σε εκλογές για την ύπαρξη ενός και μόνο σωματείου για την Αθήνα, ενός για τον Πειραιά καθώς και μίας Ομοσπονδίας και όποιος εκλεγεί πρόεδρος στο καθένα από αυτά, εκλέχτηκε. Πιστεύω ότι στην πρότασή μου αυτή θα βρω την απαιτούμενη κατανόηση από όλους τους προέδρους των άλλων σωματείων για το καλό όλων μας».