Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς», κ. Σπύρος Ταβουλάρης, μιλάει στο «Μαγαζί μας» για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, αλλά και για τις άμεσες μετεκλογικές του ενέργειες τόσο για τον κλάδο όσο και για τον Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων "Η Ελπίς", κ. Σπύρος Ταβουλάρης, μιλάει στο "μαγαζί μας" για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, αλλά και για τις άμεσες μετεκλογικές του ενέργειες τόσο για τον κλάδο όσο και για τον Πειραιά.

το μαγαζί μας : Στις Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές της 13ης Οκτωβρίου 2002 είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Μετά την ενδεχόμενη εκλογή σας, ποιες θα είναι οι πρωταρχικές ενέργειές σας στα βασικά προβλήματα του κλάδου σας αλλά και του Πειραιά γενικότερα;

Σπύρος Ταβουλάρης : Η πρόσκληση του δημάρχου κ. Χρήστου Αγραπίδη για την υποψηφιότητά μου ως δημοτικού συμβούλου στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές με τιμά και αποτελεί ένα κίνητρο για μένα, ώστε να δραστηριοποιηθώ ακόμη περισσότερο, τόσο στα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς. Θέλω να τονίσω ότι και μετά την ενδεχόμενη εκλογή μου δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη θέση μου ως πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» και ότι η εκλογή μου θα είναι νίκη των συναδέλφων μου. Πρώτο μου μέλημα θα είναι η κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης για τον κλάδο, καθώς και το σταμάτημα του διασυρμού των συναδέλφων περιπτερούχων στα δικαστήρια επειδή πωλούν γάλα. Για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί το συνάδελφο η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή, ενώ θα εξακολουθώ, όπως άλλωστε έχω αποδείξει εμπράκτως μέχρι και σήμερα, να προσπαθώ τίμια και ευσυνείδητα να λύνω τα οποιαδήποτε προβλήματά μας. Για μένα πρωταρχική σημασία έχει ο παράγων άνθρωπος και έπονται τα διάφορα αξιώματα.

Παράλληλα θα αγωνιστώ για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Πειραιά, για την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την αναβάθμιση της αγοράς και του εμπορικού κέντρου του, τη δημιουργία αθλητικών κέντρων και πάρκων, την ανάπλαση της πειραϊκής ακτής και, το βασικότερο απ’ όλα, την καθαριότητα. Στο σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας είναι απαραίτητη η δημιουργία κεντρικών χώρων στάθμευσης σε περιφερειακά σημεία (όπως Μικρολίμανο, κτήμα Δηλαβέρη, Άγιος Διονύσιος, Πηγάδα), ενώ αναγκαία είναι και η επέκταση του Μετρό στην πλατεία Κοραή. Ο Πειραιάς είναι Ολυμπιακή πόλη, γι’ αυτό και θα αγωνιστώ για την αναβάθμιση του λιμανιού του με έργα ανάπλασης των προβλητών, με ξενοδοχεία και συνεδριακούς χώρους.

Συγχρόνως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με άλλους φορείς, πρέπει να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς των «Ποσειδωνίων» και της «Ναυτικής Εβδομάδας», ώστε ο Πειραιάς να αναδειχθεί σε μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου. Απαραίτητα είναι επίσης τα μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών της πόλης μας, καθώς και η ορθολογική κατανομή των δημοτικών τελών με το σταμάτημα του παραεμπορίου. Τέλος θεωρώ πως πρέπει τα δημοτικά διαμερίσματα να γίνουν μικρά δημαρχεία, τα οποία θα προσφέρουν ουσιαστικό έργο στους δημότες και οι γειτονιές να ομορφύνουν με δεντροστοιχίες, πάρκα, παιδικές χαρές και χώρους άθλησης των νέων.

το μαγαζί μας : Μετά την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο η διάρκεια των μισθώσεων των περιπτέρων αυξάνεται από τρία σε πέντε χρόνια, ποια είναι η θέση του Συνδέσμου σας και τι θα γίνει με την προγραμματισμένη απεργία;

Σπύρος Ταβουλάρης : Για κάθε τι που γίνεται η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το θέμα όμως δεν σταματά εδώ. Εμείς εμμένουμε στη δωδεκαετία, θέλουμε την κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης και εντείνουμε τις προσπάθειές μας γι’ αυτό. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουμε αποφασίσει από κοινού με το σωματείο Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα» θα γίνουν, αλλά λόγω της πίεσης του χρόνου και των εκλογών θα αναβληθούν για μετά από αυτές. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις μας θα ξεκινήσουν με μία προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 3 του Οκτώβρη.

το μαγαζί μας : Με δεδομένα τα κοινά προβλήματα του κλάδου, πώς σχολιάζετε την πανηγυρική αποδοχή της πενταετίας από τα σωματεία «Η Ένωση» και «Η Αγία Τριάς»; Αποτελεί, κατά τη γνώμη σας, διασπαστική κίνηση η ενέργεια αυτή, αν ληφθεί υπόψη η απόφαση για κοινή πορεία στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης από την «Ελπίδα», την «Ενότητα» και την «Αγία Τριάδα»;

Σπύρος Ταβουλάρης : Κατά την άποψή μου αποτελεί ατόπημα το να μην τηρείς το λόγο σου και θεωρώ διασπαστική κίνηση την ενέργεια των σωματείων «Ένωση» και «Αγία Τριάς». Πριν από περίπου οκτώ-δέκα μήνες μας κάλεσε η «Πατέντα» και τα τέσσερα σωματεία σε κοινό συμβούλιο, όπου και αποφασίσαμε να εκθέτουμε και να προωθούμε τα προβλήματα του κλάδου μας από κοινού. Τήρησα με ιερή ευλάβεια τα όσα υποσχεθήκαμε και προκαλώ την κυρία Λουκά να πει αν δεν την ενημέρωνα για όλα τα θέματα. Ο κ. Λάμπρης, παρότι έδωσε το λόγο του, τον αθέτησε και λειτουργούσε μόνος του. Εμείς θέλουμε κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης, μπορούμε να την πετύχουμε και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε δυναμικά με την «Ενότητα» σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με τη σιγουριά ότι οι συνάδελφοι θα μας ακολουθήσουν και θα κλείσουν τα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά».

το μαγαζί μας : Πώς σχολιάζετε πρόσφατο δημοσίευμα περιοδικού του κλάδου, σύμφωνα με το οποίο τόσο το σωματείο που εκπροσωπείτε όσο και η «Ενότητα», αποστείλατε έγγραφα ένταξής σας στην Ομοσπονδία την οποία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αποκαλείτε «ανύπαρκτη», παρά το ότι γνωρίζετε πως βάσει του καταστατικού της κάθε πόλη θα εκπροσωπείται από ένα και μόνο σωματείο;

Σπύρος Ταβουλάρης : Για το δημοσίευμα αυτό με ενημέρωσαν οι συνάδελφοι, επειδή το περιοδικό αυτό, αν και το στέλνουν σε άλλους, δεν το έστειλαν σε μένα προφανώς εκ του πονηρού. Η «Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας» είναι ανενεργός από το 1988. Μετά από αίτηση του κ. Λάμπρη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, διορίσθηκε προσωρινή διοίκηση, η οποία έπρεπε να προβεί σε εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, γεγονός που δεν έγινε και δεν γνωρίζω αν έχει δοθεί παράταση της θητείας της. Δεν γνωρίζω επίσης αν έχουν κάνει εκλογές για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην Ομοσπονδία και αν έχουν πάρει παράταση της θητείας τους η Ένωση του Ηρακλείου και της Πάτρας, καθώς και το σωματείο «Η Αγία Τριάς».

Επίσης, δεν είναι σαφές το κριτήριο της επιλογής του ενός αντί του άλλου ομοειδούς σωματείου από την ίδια πόλη. Αν δεν λάβω απάντηση στη συστημένη επιστολή που έστειλα στον κ. Λάμπρη για συμμετοχή μας στην Ομοσπονδία, θα ζητήσω με εξώδικο -μετά τις εκλογές- να μου πει το λόγο της μη απάντησής του και αν και πάλι δεν μου απαντήσει θα καταφύγω στη δικαιοσύνη. Μαζί με άλλες ενώσεις, πανελλαδικά, θα δημιουργήσουμε μια παντοδύναμη Ομοσπονδία που θα ενδιαφέρεται και θα λύνει τα προβλήματα των συναδέλφων.