Μεγαλόπνοο στόχο για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε η διοίκηση της Spar Hellas, στο πλαίσιο του πρώτου Spar Hellas Suppliers Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 31 του Οκτωβρίου στην Αίγλη Ζαππείου. Η εταιρεία, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών της, αποβλέπει σε μερίδιο 7% στην κλαδική αγορά ως το 2021, βασισμένο σ’ ένα δίκτυο 330 καταστημάτων σήματος Spar, που θα αποφέρουν ετήσιο τζίρο 600 εκατ. ευρώ.

Tο πώς η εταιρεία θα φθάσει στο στόχο της, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Φοίβος Καρακίτσος, ο οποίος, μιλώντας στο forum τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αλυσίδα θα βασίσει την επέκταση των καταστημάτων της στο δίκτυο του ομίλου αγορών Αστέρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές της χώρας, λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής τους. Περιγράφοντας το σχέδιο ανάπτυξης της Spar Hellas, είπε ότι το κλείσιμο της φετινής χρονιάς θα βρει την εταιρεία με 24 καταστήματα, ενόσω θα έχουν, στο μεταξύ, κινηθεί οι διαδικασίες μετατροπής ακόμη 48 σούπερ μάρκετ σε εμπορικές μονάδες Spar. Επίσης, εκτίμησε ότι ο τζίρος φέτος του δικτύου θα πλησιάσει τα 127 εκατ. ευρώ.

Το 2019 πρόβλεψε ο κ. Καρακίτσος ότι τα έσοδα της αλυσίδας σχεδόν θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 267 εκατ. ευρώ, κι ότι ο αριθμός των καταστημάτων της θα ανέλθει στα 92, με στόχο τα 330 έως το 2021, εκ των οποίων τα 245 θα είναι πλήρως προσαρμοσμένα κατά το πρότυπο λειτουργίας της μητρικής εταιρείας και τα υπόλοιπα 85 σε φάση προσαρμογής του σε αυτό. Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο των 330 καταστημάτων, δυναμικού 4.000 συνεργατών και 146.000τμ χώρων πώλησης, θα εξυπηρετεί καθημερινά περί τους 150 χιλιάδες καταναλωτές, είπε ο ομιλητής. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τις προσδοκίες από το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως θετικά, αφού οι πωλήσεις των καταστημάτων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Spar εξελίσσονται με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13%, ενώ ήδη ορισμένα από αυτά, μετά την ανανέωσή τους, προσεγγίζουν ρυθμό ανάπτυξης 30%.

Επέκταση μέσω ένταξης ανεξάρτητων λιανεμπόρων
«Η είσοδος της Spar στην εγχώρια αγορά σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας καινούριας εποχής για το λιανεμπόριο, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η μικρομεσαία επιχείρηση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Μιλώντας στο σελφ σέρβις στο περιθώριο της εκδήλωσης, εξήγησε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Spar Hellas η διεύρυνση δικτύου μέσω συνεργασιών με ομίλους αγορών, όπως συμβαίνει με τον Αστέρα, το δυναμικό του οποίου αποτελεί την βάση του εγχειρήματος, αλλά μέσω της ένταξης σε αυτό μεμονωμένων ανεξάρτητων επιχειρηματιών του κλάδου.

Για την τόνωση των πωλήσεών της η Spar Hellas προτίθεται να δώσει έμφαση στην προώθηση των προσφορών, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο τα social media και τις στοχευμένες sms καμπάνιες, καθώς και στην προώθηση των προϊόντων τοπικών προμηθευτών. Ειδικότερα με την καθιέρωση της private label σειράς Taste of Greece, τονίσθηκε η πρόθεση θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις τουριστικές περιοχές.

Μιλώντας ο κ. Γιώργος Παπαντώνης, πρόεδρος της Spar Hellas και του ομίλου αγορών Αστέρας, εκτίμησε πως στην ελληνική αγορά υπάρχει χώρος για τις μικρές αλυσίδες, ενώ αναφερόμενος στην αξία της συνεργασίας με τη Spar, τόνισε ότι «μέσω αυτής ξεπερνιέται ιστορικά η δυσκολία των ομίλων να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand, ικανό να σταθεί δίπλα σε αυτά των μεγάλων αλυσίδων».

Στο Forum παραβρέθηκε ο κ. Tobias Wasmuht, διευθύνων σύμβουλος της Spar International, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Ελλάδας για τη Spar και τη σημασία της αξιοποίησης του συνεταιριστικού μοντέλου της Spar για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την εισαγωγή της σειράς προϊόντων Spar Natural στην εγχώρια αγορά στις αρχές του 2019.