Με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων στο πρώτο τετράμηνο του έτους, στο επίπεδο του 20%, και με νέες συμφωνίες επέκτασης του δικτύου της Spar Hellas, μέσω των ομίλων αγορών Αστέρας και Ασπίδα, εξελίσσεται το 2020 για την εταιρεία, η διοίκηση της οποίας εκτιμά ότι ο τζίρος της φέτος θα φθάσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αστέρας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό του εταιρεία λιανικής με παρουσία στην Κρήτη, η οποία λειτουργεί στην τοπική αγορά δώδεκα καταστήματα, ετήσιου τζίρου περίπου 20 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Spar Hellas «έπεται» της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου σε πρώτη φάση ορισμένα από τα καταστήματα της κρητικής εταιρείας να μετατραπούν σε Spar. Ανάλογα επεκτείνεται η Spar με καταστήματα που δημιουργούν δίκτυα συνεργατών της στις αγορές της Αθήνας (στο Νέο Κόσμο και τον Άλιμο) και της Πάτρας. Επίσης, έχοντας προσθέσει στο δυναμικό της από τις αρχές του έτους δύο branded σούπερ μάρκετ, εξελίσσεται η ένταξή τους στην αλυσίδα των Spar, στην οποία αυτή την εποχή επρόκειτο να προστεθούν ακόμη δύο καταστήματα.

Ο στόχος της εταιρείας φέτος είναι να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων Spar κατά 19-20. Στη φάση αυτή έχει ολοκληρώσει την πλήρη προσαρμογή 35 σούπερ μάρκετ στο πρότυπο Spar. Για την επέκταση του δικτύου της, όπως είναι γνωστό, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση συνεργασίας της με τους ομίλους αγορών Αστέρας –ο οποίος, άλλωστε, μετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο– και Ασπίδα.

Ως προς το ενδεχόμενο της δημιουργίας και εταιρικών καταστημάτων, επί του παρόντος η διοίκηση της Spar Hellas φαίνεται πως δεν το εξετάζει, αν και τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον. Εξάλλου, σημειώνουμε πως καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία ανέλαβε τον Μάιο ο κ. Γιώργος Παπαντώνης, πρόεδρος του ομίλου Αστέρας, διαδεχόμενος τον κ. Φοίβο Καρακίτσο, ο οποίος παραμένει μέλος της διοίκησής της, σύμφωνα με τις αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσής της. Στο νέο ΔΣ της Spar Hellas συμμετέχουν ακόμα η κ. Ελένη Ντούρα (αντιπρόεδρος) και οι κ. Πέτρος Βογιατζάκης και Παναγιώτης Καραστρατής. Επίσης, καθήκοντα συμβούλου διοίκησης του Αστέρα και της Spar Hellas ανέλαβε κατά πληροφορίες ο κ. Βασίλης Στασινούλιας, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour Μαρινόπουλος και συνιδρυτής του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ Yoda.gr.

Υψηλές επιδόσεις
Οι επιδόσεις της Spar Hellas στη διάρκεια του lockdown, όντας στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης του ανταγωνισμού, ήταν ανοδική, αλλά με ταχύτερο ρυθμό, γύρω στο 20% έναντι του κλαδικού μέσου όρου, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του δικτύου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του εμπορίου υπήρξαν καταστήματα του δικτύου Spar, που κατέγραψαν ανάπτυξη έως και 150% έναντι άλλων με επιδόσεις γύρω στο 10%-15%.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των PL, στη φάση αυτή επιδιώκεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός του δικτύου Spar με τη Bazaar, η οποία, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας τους, διακινεί κεντρικά τους περίπου 600 κωδικούς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν τα Spar. Η εν λόγω σχέση προβλέπει συνέργειες και στο πεδίο της παραγωγής.

Σημειώνουμε ότι από το σύνολο των private label της εταιρείας το 80% εισάγεται και μόνο το 20% παράγεται στην εγχώρια αγορά, πλην η διοίκηση της Spar Hellas επιδιώκει να βελτιώσει την αναλογία αυτή υπέρ των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων.

Η Spar Hellas έκλεισε το 2019 με τζίρο λιανικής 64,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 139% έναντι του 2018, λειτουργώντας 30 σούπερ μάρκετ συνολικής έκτασης 15.990τμ. Οι όμιλοι αγορών Αστέρας και Ασπίδα εμφάνισαν αντίστοιχα συνολικό τζίρο κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, ο οποίος προήλθε από τα περισσότερα των 400 καταστημάτων τους σε όλη τη χώρα.