«Νήρον Ύδωρ» είναι η ονομασία του επενδυτικού σχεδίου για μία νέα σειρά νέων προϊόντων με βάση το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό των πηγών Σουρωτής, την οποία αναπτύσσει η Σουρωτή ΑΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την εταιρεία QLAB ΙΚΕ, που συμβάλλει στην παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα της καινοτομίας.

Σκοπός του προγράμματος Νήρον Ύδωρ είναι η ανάπτυξη μίας σειράς νέων προϊόντων, καινοτόμων για την ελληνική αγορά, τα οποία θα βασίζονται στον εμπλουτισμό του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού της πηγής της Σουρωτής με υδατικά εκχυλίσματα αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών της Μακεδονίας, όπως είναι για παράδειγμα το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, ο κρόκος και άλλα.

Στα χαρακτηριστικά αυτών των ποτών συμπεριλαμβάνονται η μηδενική προσθήκη ζάχαρης και τεχνητών χρωστικών και αρωματικών υλών, τα ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (εμφάνιση, χρώμα, άρωμα και γεύση), αλλά και ποικίλα ευεργετικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Τα τελικά προϊόντα θα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση συγκριτικά με τα γνωστά αναψυκτικά ποτά και χυμούς στους ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν επίγνωση της σημασίας της ποιότητας του νερού και της λαμβανόμενης τροφής για την υγεία και την ευεξία.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος
Το πρόγραμμα αναμένεται επίσης να βοηθήσει στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας της Μακεδονίας, καθώς και της γεωργικής ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από τα επιλεγμένα αρωματικά φυτά και βότανα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα τελικά προϊόντα, να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα των ιαματικών πηγών της ευρύτερης περιοχής (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ιαματικά λουτρά Θέρμης, τα λουτρά Λαγκαδά και τις πηγές Σέδες), να ενισχύσει την τεχνογνωσία στην εκχύλιση βιοενεργών συστατικών από φυτά με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς τη χρήση οργανικών διαλυτών, που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς πέραν των τροφίμων και ποτών, όπως στην παραγωγή καλλυντικών σκευασμάτων, αιθέριων ελαίων, αλλά και φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής, να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές σε θέματα που αφορούν τη σχέση μεταξύ υγείας και διατροφής, και να οδηγήσει σε διεθνή αναγνωρισιμότητα και ισχυροποίηση της εμπορικής ταυτότητας, τόσο των προϊόντων της Σουρωτής ΑΕ, όσο και έμμεσα των καλλιεργητών των αρωματικών φυτών της Μακεδονικής γης.
Επίσης, στόχος της επένδυσης είναι και η δημιουργία μόνιμου συνεργατικού σχηματισμού, μέλη του οποίου θα είναι το ΑΠΘ, ιδιωτική εταιρία αναλύσεων και ιδιώτες καλλιεργητές του πρωτογενούς τομέα με κύρια δραστηριότητα την καλλιέργεια-μεταποίηση βοτάνων, καθώς και αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ο συνεργατικός σχηματισμός θα λειτουργεί ως τμήμα ανάπτυξης και βελτιστοποίησης προϊόντων της Σουρωτή ΑΕ.

Με το βλέμμα στις εξαγωγές
Σημειωτέον ότι με την ανάπτυξη των νέων προϊόντων η Σουρωτή ΑΕ στοχεύει όχι μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά και το εξωτερικό, προσδοκώντας να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές του εξωτερικού, είτε ενδυναμώνοντας τις πωλήσεις σε υφιστάμενες αγορές, είτε δημιουργώντας προοπτικές για είσοδο σε νέες.

Η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και γενικότερα η καινοτομία τόσο σε προϊόντα όσο και στις μεθόδους παραγωγής εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία στην αύξηση των εξαγωγών και στη βελτίωση της θέσης της απέναντι σε πολυεθνικές εταιρίες που κατά βάση ελέγχουν τις αντίστοιχες αγορές στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό σχέδιο Νήρον Ύδωρ συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ και το συνολικό της κόστος ανέρχεται κοντά στα 400.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter