Μετά την τελευταία πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, να καλέσει τους εκπροσώπους 6 μεγάλων αλυσίδων να δεσμευθούν για μερική απορρόφηση των ανατιμητικών τάσεων στην αγορά, αυξάνονται οι προβληματισμοί για την συνδικαλιστική εκπροσώπηση του κλάδου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, η δημιουργία του οργάνου που θα αντικαθιστούσε τον ΣΕΣΜΕ, δηλαδή του ΣΑΚΕ, φαίνεται να έχει παγώσει.

Στις περιπτώσεις που κρίνεται πως οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ πρέπει να δεσμευθούν ή να προτείνουν λύσεις, κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και άλλους φορείς, προκρίνεται η συνάντηση με εκπροσώπους των αλυσίδων, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Το ενδιαφέρον νέο στοιχείο προέρχεται από σχόλιο εκπροσώπου μιας από τις αλυσίδες που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Μίχαλο και αφορά στη λύση -η οποία δεν διευκρινίζεται αν είναι προσωρινή- της εκπροσώπησης, τουλάχιστον της αλυσίδας, σε συνδικαλιστικά θέματα από το ΕΒΕΑ. Να υπενθυμίσουμε βέβαια πως ο ρόλος γενικώς των επιμελητηρίων είναι θεσμικός και διαφέρει σημαντικά από τον συνδικαλιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα κλαδικά σωματεία και πως μέλη του ΕΒΕΑ είναι και επιχειρήσεις, οι οποίες εκπροσωπούνται από άλλους συνδέσμους, με τους οποίους ο κλάδος των σούπερ μάρκετ πιθανόν να έχει κάποια στιγμή και αντικρουόμενα συμφέροντα.

Επίσης, από προμηθευτές των αλυσίδων αναφέρθηκε πως ήδη κάποιες από αυτές έσπευσαν να τους ενημερώσουν για τη δέσμευση της αναγραφής των εκπτώσεων επί των τιμολογίων και για την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με αυτή την νέα πρακτική. Το ζήτημα αυτό, που έχει ήδη δημιουργήσει και λογιστικό πονοκέφαλο στην αγορά, αναμένεται να έχει συνέχεια.