Την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της χώρας «αναδεικνύουν» οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των τιμών. Η μονομερής -έμμεση- παρέμβασή της στην αγορά, με τις πρόσφατες παραπομπές στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έξι αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του ΣΕΣΜΕ, φανερώ-νει την ασυνέπεια του κράτους έναντι της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και την αδυναμία του να τηρήσει τις αναγκαίες προς όλους ισορροπίες, όταν πρό-κειται για κρίσιμα ζητήματα, που συνεπάγονται βαθιές τομές

Την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της χώρας «αναδεικνύουν» οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των τιμών. Η μονομερής -έμμεση- παρέμβασή της στην αγορά, με τις πρόσφατες παραπομπές στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έξι αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του ΣΕΣΜΕ, φανερώνει την ασυνέπεια του κράτους έναντι της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και την αδυναμία του να τηρήσει τις αναγκαίες προς όλους ισορροπίες, όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα, που συνεπάγονται βαθιές τομές.

Τα ανωτέρω σχόλια διατυπώνουν προς το "σελφ σέρβις" κορυφαίοι παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επιλέγει να προσεγγίζει το θέμα των ανατιμήσεων μόνο από την πλευρά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, θεωρώντας τις ως τον μοναδικό υπεύθυνο για την ακρίβια που μαστίζει την ελληνική αγορά. Την ίδια στιγμή εντύπωση έχει προκαλέσει η "απόσταση ασφαλείας" ή, αλλιώς, η σιγή της βιομηχανίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και το ότι έχει αποφευχθεί η με τον οιονδήποτε τρόπο σύνδεσή της τόσο με τις δύο υποθέσεις που «αυτεπάγγελτα» διερευνούνται όσο και με τις ανατιμητικές τάσεις των τελευταίων δύο ετών.

Ουδείς σήμερα μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για τις επιπτώσεις στην αγορά μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τις τιμές, και κυρίως μετά τις διαπιστώσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτή παρενέβη. Πολλά για παράδειγμα είναι τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από στελέχη του λιανεμπορίου σχετικά με το γεγονός ότι η έρευνα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την τροποποίηση του νόμου που απαγορεύει τις πωλήσεις κάτω του τιμολογιακού κόστους, αλλά και σε σχέση με τις σκοπιμότητες της «διερεύνησης» πρακτικών τις οποίες «ευλόγησε» με τη στάση της η πολιτεία το 2001. Πολύ μάλλον καθώς ήταν ευρέως γνωστό ότι ο ΣΕΣΜΕ κατάρτιζε τη λίστα με τις εκπτώσεις, ευρισκόμενος την περίοδο εκείνη σε άτυπη συνεννόηση με το ΣΕΒΤ και σε ανοικτή επικοινωνία με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ωστόσο βρίσκεται σήμερα απολογούμενη η μία μόνο πλευρά.

Επιλεκτική αντιμετώπιση και σκοπιμότητες

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις συναντήσεις στο ξενοδοχείο Sofitel, όταν την πρόσκληση των έξι αλυσίδων τίμησαν διά της παρουσίας τους 31 μεγάλοι προμηθευτές του κλάδου. Όμως και πάλι απολογούμενοι βρέθηκαν μόνο οι λιανέμποροι, παρά το γεγονός ότι οι προσκεκλημένοι τους, όπως τουλάχιστον δηλώνεται, ήταν ενήμεροι για την ατζέντα της συνάντησης πριν την πραγματοποίησή της.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε στην αγορά η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αμέσως μετά τα δημοσιεύματα συγκεκριμένης εφημερίδας, όταν όλες οι προ μηνών αναφορές άλλων εφημερίδων σχετικά με τις συναντήσεις του Sofitel είχαν αγνοηθεί από την αρμόδια αρχή και φυσικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που φέρει και την πολιτική ευθύνη για κάθε ενέργειά της. Με προβληματισμό αντιμετώπισε τέλος η αγορά και την απόφαση της Επιτροπής "να επιβάλλει όρους υγιούς ανταγωνισμού στη διαμόρφωση των τιμών", αρχίζοντας την έρευνά της από το τελευταίο στάδιο διακίνησης των αγαθών, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ. Αν πράγματι επιθυμούσε η παρέμβασή της αυτή να έχει συνέπεια, έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης εστιάζοντας στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού, δηλαδή της βιομηχανίας, κατόπιν να ελέγξει τα συμβαίνοντα στο κύκλωμα των διακινητών-χονδρεμπόρων και τέλος να στραφεί στον κλάδο της λιανικής πώλησης.

Όσο για την προειδοποίηση -την "απειλή" κατά ορισμένους- περί παραιτήσεως του προεδρείου του ΣΕΣΜΕ σε περίπτωση καταδίκης του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μόνο αδιάφορα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, καθώς, σε περίοδο έντασης των ανατιμητικών τάσεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα "συρθεί" σε διάλογο με την αγορά, όμως χωρίς συνομιλητή από την πλευρά όσων διαμορφώνουν τις τιμές καταναλωτή. Κι αυτό διότι ενώ ο ΣΕΣΜΕ θα συνεχίσει να υφίσταται νομικά ως όργανο, θα διοικείται από πρόσωπα με περιορισμένη ή και ανύπαρκτη συνδικαλιστική δυναμική.

Μια καταδίκη θα ανοίξει "βεντέτα"

«Την ευθύνη για τις εξελίξεις φέρει στο ακέραιο το πολιτικό σύστημα της χώρας, που από τη μια σύρει τους επιχειρηματίες σε άτυπες συμφωνίες για τις τιμές και από την άλλη τούς καλεί σε απολογία», τονίζουν κύκλοι της αγοράς. Η καιροσκοπική χρησιμοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας από την πολιτεία προς εξυπηρέτηση πολιτικών ή και άλλων σκοπιμοτήτων, λένε χαρακτηριστικά, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ επισημαίνουν ότι «όταν η ίδια πολιτεία αποφασίζει να φέρει σε αντιπαράθεση τους δύο βασικούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας, επιλέγοντας το διασυρμό του ενός εκ των δύο έναντι των καταναλωτών ως μοναδικού υπεύθυνου για τις ανατιμήσεις, η κρίση πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Πολλοί πλέον υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι οι σχέσεις λιανεμπορίου και βιομηχανίας περνούν σε νέα φάση και ότι σύντομα θα υπάρξουν εξάρσεις τις οποίες δύσκολα θα μπορεί η ίδια η αγορά να ελέγξει. Ως ένα από τα πιθανότερα σενάρια αναφέρεται αυτό του αποκλεισμού γνωστών brand names από τα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σενάριο το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδώσει τελικά καταδικαστική απόφαση.

Σε βαρύ κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Όλα πλέον δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του 2005 μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου δεν θα διεξαχθούν σε ομαλό κλίμα. Το ζήτημα των παροχών και των εκπτώσεων προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα λάβει νέες διαστάσεις, όχι μόνο λόγω της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και λόγω των αλλαγών που αναμένονται στον νόμο σχετικά με τις πωλήσεις κάτω του κόστους, αλλαγές τις οποίες θα κληθούν να ακριβοπληρώσουν οι εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες αλυσίδες, τα χιλιάδες μίνι μάρκετ και συνοικιακά καταστήματα.

Ανακολουθίες και ανεπάρκειες της εισήγησης

Σε ό,τι αφορά τώρα τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τις παραμονές έκδοσης του τρέχοντος τεύχους επρόκειτο να συνεδριάσει για πρώτη φορά η ολομέλεια της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής (19 Νοεμβρίου) προκειμένου τα μέλη της να ακούσουν τις θέσεις και τις απόψεις της αγοράς. Σημείο αναφοράς στην εν λόγω υπόθεση αποτελεί η εισήγηση της γραμματείας της Επιτροπής, από την οποία προκύπτει ότι έξι αλυσίδες -Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Αφοί Βερόπουλοι, Σκλαβενίτης, Ατλάντικ, Μασούτης και Μετρό- και ο ΣΕΣΜΕ έχουν καταστρατηγήσει τις αρχές προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Από την πρώτη κιόλας ανάγνωση της εισήγησης, που έκαναν παράγοντες της αγοράς, διαφάνηκαν οι αδυναμίες του κειμένου, κυρίως σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση των κατηγοριών, καθώς και οι ανακολουθίες στην παράθεση των αποδεικτικών στοιχειών. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του "σελφ σέρβις", στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ακούστηκαν πολλές -εκ των έσω- διαμαρτυρίες για την παραπομπή της υπόθεσης στην ολομέλεια, καθώς και επιχειρήματα περί ανεπαρκούς νομικής τεκμηρίωσης όσων κατηγοριών διατυπώνονται στην εισήγηση.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να καλέσει σε απολογία έξι επιχειρηματίες πριν ολοκληρωθεί η εισήγηση, πριν δηλαδή συνταχθεί το κείμενο από το οποίο θα προέκυπταν οι παράνομες πρακτικές. Το στοιχείο αυτό, το οποίο επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΜΕ, επρόκειτο να τεθεί υπ' όψιν της ολομέλειας στις 19 Νοεμβρίου από τους εκπροσώπους των εγκαλούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματεία της Επιτροπής δεν τήρησε τις δέουσες ισορροπίες μεταξύ των δύο συνδέσμων -ΣΕΣΜΕ και ΣΕΒΤ- αφού κάλεσε μεν για κατάθεση τον κ. Παντελή Παντελιάδη, πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, εξαίρεσε όμως από την ανάλογη υποχρέωση τον κ. Δημ. Δασκαλόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒΤ.

Τι εισηγείται η γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του "σελφ σέρβις", τα βασικότερα σημεία της τριανταοκτασέλιδης εισήγησης της γραμματείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν ως εξής:

 • Ως αφορμή για τη διενέργεια της αυτεπάγγελτης έρευνας αναφέρονται δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Βήμα».
 • Ο ΣΕΣΜΕ κατηγορείται για τη λήψη απόφασης (κατάρτιση λίστας εκπτώσεων) η οποία λειτούργησε σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού (παράβαση άρθρου 1, ν. 703/77, ως ισχύει).
 • Ο ΣΕΣΜΕ κατηγορείται επίσης για παράβαση του άρθρου 81 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς εκτιμήθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας με τις αναγραφόμενες επί των τιμολογίων αγοράς εκπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάζει και το διακοινοτικό εμπόριο.
 • Μέσω της λίστας με τις αναγραφόμενες επί των τιμολογίων αγοράς εκπτώσεις ο ΣΕΣΜΕ κατηγορείται αφενός ότι επιχείρησε να καθορίσει τις τιμές των αγαθών κι ότι αφετέρου η κατάρτιση της λίστας έγινε μονομερώς από αυτόν. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι σε άλλο σημείο της εισήγησης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του "σελφ σέρβις", σημειώνεται ότι για τουλάχιστον 20 προϊόντα τα ποσοστά των εκπτώσεων τροποποιήθηκαν σε συνεννόηση με προμηθευτές των αλυσίδων.
 • Ο ΣΕΣΜΕ δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του ακόμη κι αν η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε γνώση του ότι συνυπέγραφε με την αγορά ένα μη σύννομο μνημόνιο.
 • Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου δεν σήμαινε κατ΄ ανάγκη εναρμονισμένη πρακτική μεταφοράς εκπτώσεων επί των τιμολογίων.
 • Οι έξι αλυσίδες (Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Αφοί Βερόπουλοι, Μετρό, Ατλάντικ, Μασούτης, Σκλαβενίτης) κατηγορούνται για εναρμονισμένη πρακτική, που επιδιώχθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων στο ξενοδοχείο Sofitel με τους 31 μεγάλους προμηθευτές τους (παράβαση άρθρου 1, ν. 703/77, ως ισχύει).
 • Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων συναντήσεων οι εκπρόσωποι των έξι εταιρειών πίεσαν τους προμηθευτές τους να αποκλείσουν τρίτες εταιρείες από την αγορά και να μην πωλούν προϊόντα τους σε αλυσίδες discount.
 • Η Επιτροπή επιφυλάσσεται με συμπληρωματική εισήγησή της να προτείνει ποινές για το ΣΕΣΜΕ και τις έξι προαναφερόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ως αιτιολογία αναφέρεται η μη διάθεση επαρκών στοιχείων προκειμένου να υπολογιστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές.
 • Το πρόστιμο σε βάρος του ΣΕΣΜΕ δύναται θα υπολογιστεί με ποσοστό επί του συνόλου των ετήσιων κύκλων εργασιών των μελών του για τη χρήση του 2003. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΣΜΕ έχει 43 μέλη στην Αθήνα και περισσότερα από 50 στην περιφέρεια.
 • Εφόσον διαπιστωθεί ότι η παράβαση είχε διάρκεια πέραν του ενός έτους, είναι πιθανό να προταθεί προσαύξηση του προστίμου έως και 50%.
 • Εφόσον από την ακροαματική διαδικασία αποδειχθεί ότι υπάρχει παράβαση και του κοινοτικού άρθρου, η Επιτροπή θα προβεί σε αυστηρότερες κυρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση οι ποινές θα είναι σωρευτικά δύο και ο υπολογισμός τους θα γίνει κατά συγχώνευση.

Πρόστιμο ίσο με τα ετήσια κέρδη του κλάδου!

Νομικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στην ποινή την οποία θα επιδικάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού -εφόσον βεβαίως αποδειχθούν οι κατηγορίες κατά την ακροαματική διαδικασία-, εκτιμούν ότι θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% έως 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε αλυσίδας. Προσθέτουν ωστόσο ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η εφαρμογή διάταξης, η οποία θα προβλέπει τη διατύπωση "απειλής" προστίμου, εφόσον οι κατηγορίες αποδειχθούν τελικά ανίσχυρες.