Η Μετρό ήταν μεταξύ των πρώτων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Με έτοιμες προς λειτουργία τέσσερις εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων μείναμε μπλοκαρισμένοι κι άπρακτοι δύο ολόκληρα χρόνια, λόγω... γραφειοκρατικών κολλημάτων! Ούτε σύνδεση με το δίκτυο, ούτε παραγωγή ρεύματος! Όσο για το ποιες και το πόσες υπηρεσίες ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Άλλωστε, δεν χωράει το περιοδικό σας να τις καταγράψουμε...!».

Έτσι μας απάντησε ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Μετρό, στην ερώτησή μας κατά πόσο οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ενθαρρύνουν με τη στάση και τις διαδικασίες τους τον ιδιωτικό τομέα να επενδύει στην «πράσινη ανάπτυξη»…

Όπως εξηγεί, «όχι μόνο στην υιοθέτηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά στον οποιονδήποτε τομέα αντιμετωπίζουμε τον αρνητισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Η καχυποψία τους απέναντί μας επιδεινώνει τη γνωστή σε όλους δυσκολία τους να λαβαίνουν τις απαιτούμενες αποφάσεις, για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους τους καμιά ουσιαστική θέληση για την επιτάχυνση των διαδικασιών…».

Και με όλα τούτα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τις μεγάλες τουλάχιστον, ο δρόμος των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ανοίξει, συνδυασμένος με τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που εφαρμόζουν.

Μετρό: «Πρόκειται για το δρόμο της εξέλιξης»
«Η εταιρεία μας, με δεδομένη την αυξημένη οικολογική συνείδηση των ανθρώπων της», λέει ο κ. Γεώργιος Δ. Γράντας, διευθυντής τεχνικής διεύθυνσης ηλεκτρομηχανολογικών της Μετρό, «εφαρμόζει ήδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα καταστήματά της. Στο επίπεδο του σχεδιασμού, λαμβάνονται μέτρα που αφορούν τόσο στα παθητικά όσο και στα ενεργητικά συστήματα. Στα παθητικά συστήματα περιλαμβάνονται ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των νέων κτιρίων, οι μονώσεις των εξωτερικών τοίχων και της στέγης, η βαφή του εξωτερικού του περιμετρικών τοίχων και της οροφής του κτιρίου με ανοιχτά ανακλαστικά χρώματα και η τοποθέτηση κουφωμάτων με θερμομονωτικούς υαλοπίνακες και ανακλαστική εξωτερική όψη. Τα ενεργητικά συστήματα περιλαμβάνουν αεροκουρτίνες στις εισόδους των προθαλάμων, κλιματιστικά μηχανήματα τύπου inverter ενεργειακής κλάσης Α Υ/Σ και Μ/Σ Μ.Τ. με συστήματα πυκνωτών αντιστάθμισης, ψυγεία με συμπιεστές νέου τύπου inverter, καπάκια στα ψυγεία (καταψύξεις, ψυγεία βιτρίνες και σελφ σέρβις) και εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Όπως μας πληροφόρησε, η Μετρό προχωρεί σταδιακά και στην αντικατάσταση των συστημάτων φωτισμού των καταστημάτων της, με φωτιστικά νέου τύπου εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόσφατα, μάλιστα, μπήκε και στην τεχνολογία των λαμπτήρων τύπου LED, εγκαθιστώντας πιλοτικά τέτοια φωτιστικά σε ορισμένα τμήματα των καταστημάτων της.

Η σημαντικότερη, όμως, προσπάθεια της εταιρείας αφορά στην κατασκευή ενός νέου καταστήματος, στο οποίο θα εφαρμοσθούν εξελιγμένες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας. Τέτοιες είναι το ενεργειακό κέλυφος, κατασκευασμένο από υλικά που μειώνουν περίπου κατά 50% τις ανάγκες σε θέρμανση και κλιματισμό, η χρήση φωτοσωλήνων, που αποδίδουν εντός του καταστήματος υψηλή στάθμη ηλιακού φωτός, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό κατά 30% και οι σύγχρονες τεχνικές μείωσης του ενεργειακού φορτίου, με ενσωμάτωση ειδικών υαλοστασίων, πετασμάτων σκίασης κά.

«Η εταιρεία μας εφαρμόζει, επίσης, προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «+πράττω»…», τονίζει ο κος Γράντας, προσθέτοντας: «Θεωρώντας ότι η δημιουργία “πράσινων” υποδομών ουσιαστικά σηματοδοτεί το δρόμο της εξέλιξης, εκτιμούμε ότι, αν και οι αποδόσεις τους δεν φαίνονται ακόμη σήμερα ιδιαίτερα ελκυστικές, η στροφή των επενδύσεων προς αυτές συνιστά γενικότερα τάση. Στο πλαίσιο αυτό, προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε μια σειρά παρεμφερών επενδύσεων σε επόμενες κατασκευές μας».


Μασούτης: «Το πρώτο βήμα ανοίγει την όρεξη»
«Με τη συμμετοχή σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, με την υιοθέτηση των “πράσινων” υποδομών και την προώθηση των σχετικών πρακτικών και αντιλήψεων, δείχνουμε τα τελευταία χρόνια ως όμιλος ότι είμαστε κοντά στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό δεν μας προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα η εικόνα που διαμορφώνεται για την εταιρεία πείθει τον πελάτη ότι κάτι από αυτό που πληρώνει, επιλέγοντας να ψωνίζει από τα καταστήματά της, επιστρέφει στην κοινωνία», τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Πέτρου, διευθυντής μάρκετινγκ του ομίλου Μασούτης.

Όπως εξηγεί, «είμαστε κοντά στην κοινωνία με παράλληλες δράσεις, που βοηθούν τον συνάνθρωπο –λχ με κοινωνικά παντοπωλεία, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, με αποστολή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, με χορηγικές ενέργειες σε οργανώσεις όπως η “Στόχος” κατά του καρκίνου του μαστού κλπ. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον μας για την οικολογία και το περιβάλλον, το δείχνουμε δραστηριοποιούμενοι σε πολλά επίπεδα, σε συνεργασία με τις νομαρχίες και άλλους φορείς, πχ, για δενδροφυτεύσεις, για τον καθαρισμό των ακτών, τη δημιουργία πάρκων, τη συντήρηση υδροβιοτόπων κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι επενδύσεις μας –επενδύσεις υψηλού κόστους– σε προγράμματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, όπως η γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που εφαρμόζουμε σε κάποια καταστήματά μας».

Ο κ. Πέτρου εξηγεί ότι ο όμιλος, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης αντίληψης, αποφάσισε και το πρώτο ολοκληρωμένο επενδυτικό βήμα στο δίκτυό του, με τη δημιουργία, δηλαδή, του πρώτου «πράσινου» Μασούτης στην Καστοριά, κόστους επένδυσης υπερδιπλάσιου της δημιουργίας εμπορικών μονάδων με συμβατικά υλικά, σχέδια και αντιλήψεις.

Ειδικότερα, το «πράσινο» Μασούτης της Καστοριάς κατασκευάστηκε με προδιαγραφές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και με εφαρμογές ειδικών μονώσεων, με εφαρμογές γεωθερμικού και φωτοβολταϊκού συστήματος και χρήση φωτοσωλήνων για την ενίσχυση του φωτισμού του με φυσικό φως, ενώ υπήρξε η μέριμνα για τη χρήση εξοπλισμού από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι ψυκτικές του εγκαταστάσεις λειτουργούν με multi system inverter, με οικολογικό φρέον, τεχνολογίας EQ και σύστημα hot gas (πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στον σχετικό τομέα).

Το σύνολο των ηλεκτρολογικών του εγκαταστάσεων είναι ενεργειακής κλάσης, ενώ χρησιμοποιούνται λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα, τα ταμεία του καταστήματος διαθέτουν βιοδιασπώμενες και χάρτινες τσάντες για τα ψώνια των πελατών, ενώ τα καρότσια και τα καλάθια του είναι δημιουργημένα από ανακυκλώσιμες πλαστικές φιάλες. Πολύ περισσότερο, το κατάστημα δίνει έμφαση στη διάθεση μεγάλης ποικιλίας βιολογικών και οικολογικών προϊόντων, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να ανακυκλώνουν χαρτί, γυαλί, μαγειρικά έλαια, ηλεκτρικές συσκευασίες, μπαταρίες κλπ.

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένης αντίληψης πρότυπο “πράσινου” σούπερ μάρκετ, που ως τέτοιο λειτουργεί πιλοτικά. Ξέρουμε ότι η σχετική επένδυση, σε σχέση με τις συνήθεις, θα καθυστερήσει να αποσβεστεί, αλλά τούτο πιστεύουμε ότι εξισορροπείται περιβαλλοντικά και κοινωνικά από την ελάχιστη ρυπογόνο λειτουργία του καταστήματος και τις εξοικονομήσεις στην κατανάλωση ενέργειας που προσφέρει. Σημασία έχει ότι έγινε το πρώτο βήμα και ότι έχει ανοίξει η όρεξη για τα επόμενα, τα οποία ήδη και μελετούμε…», καταλήγει ο κ. Πέτρου.

«Ενέργεια για το Περιβάλλον» από την Αφοί Βερόπουλοι
Ο όμιλος Βερόπουλος, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών του δράσεων και της πρόθεσής του να προσφέρει λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων του, καθώς, όπως συνειδητοποιείται ευρύτερα, η ενέργεια δεν είναι ανεξάντλητη, ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή του προγράμματος «Ενέργεια για το Περιβάλλον».

Το πρόγραμμα αφορά στη συνεργασία του με τον εναλλακτικό πάροχο ενέργειας Verbund, για την παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο φέτος το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το δίκτυο της Αφοί Βερόπουλοι υποκαθίσταται από την παραγωγή ισόποσου φορτίου, από υδροηλεκτρικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται από το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου, η εν λόγω πρωτοβουλία του αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών και της σχετικής δέσμευσης του ομίλου να εντάσσει στις εταιρικές δραστηριότητες πρακτικές, οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Τέτοιες πρακτικές είναι, για παράδειγμα, η απενεργοποίηση των διαφημιστικών πινακίδων σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας κατά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας τους και η διάθεση απ’ τα ταμεία στους πελάτες τους βιοδιασπώμενων τσαντών, για να μεταφέρουν τα ψώνια τους.